Sal. Nis 30th, 2024

New York’ta şehir içinde ücretsiz dağıtılarak gazete ilanıyla protesto edilen Türk şirketi Karsan’ın Murahhas Azası Jan Nahum TRT Haber’e konuştu.

Ekonomi Ajandası sunucusu Seda Akbay’ın sorularını yanıtlayan Nahum, NewYork taksi ihalesindeki son durumu ve haklarında yapılan propagandanın nedenlerini açıkladı.

Nahum: “Rakip firmalar rekabetin son aşamasında ihaleyi kazanmak için her türlü malzemeyi kullanılır. Asıl dikkat çekmemiz gereken nokta 2 tane Amerika dışı firma üstüne yoğunlaşmış olan bu propaganda.” diyerek Ford’u işaret etti. 
 
İHALE KARSAN’IN KATILIMIYLA ÖNEM KAZANDI

Geleceğin Taksisi”nde bugün yaşanan bu süreci ve öncesini anlatır mısınız?

Biz 4 yıldır bu işi takip ediyoruz ihaleye de 5-6 aydır hazırlanıyoruz. Ancak finale kalan araçların ilanından sonra iş ciddi bir hal aldı. Kimse Türkiye’den Karsan adı altında bir markanın ciddi bir rakip olacağını tahmin etmiyordu.

Böylece uluslararası pazarda isimsiz bir firmanın finale kalacağı görülmediği için ihale bir anda önem kazandı. Hele ki Türkiye’den yapılan bu faklı tasarım bütün dünyada dikkat çekince bir anda ihalenin görüntüsü değişti, basın müthiş ilgi gösterdi böylece konu bir anda gündeme oturdu.İhale sona geldi belki de iptal olacak bilemeyiz.. Ama ne olursa olsun oldukça popüler bir hal aldı. 
 
Geleceğin Taksisi yüzde 100 Türk otomobili mi?

Konsepti, tasarımı, geliştirilmesi, mühendisliği yüzde 100 Türk… Tabi ki bazı komponentleri tüm dünyada olduğu gibi dışarıdan gelecek … Ancak işin önemli olan yerleri yani tasarımı geliştirilmesi ve isim hakkı Türklerin…
 
Öne geçmek için bir Amerikan şirketiyle ihaleye ortak girdiğiniz haberleri var…

Böyle bir ortaklık söz konusu değil fakat bu konu New York için önemli ise ve de konu hakkında teşvikleri varsa bu aracın nihai montajının orada yapılması söz konusu olabilir…

Bu bizim işimize de gelir… Dünyanın diğer ülkelerine de bu modeli satmak niyetindeyiz. Az önce bahsettiğim durum yabancıların lisanslarıyla Türkiye’de üretim yapmalarıyla aynı…
 
BU PROPAGANDA KAZANMAMIZI ÖNLEMEK İÇİN YEREL ENDÜSTRİNİN BİR HAREKETİ
 
New York’ta ücretsiz gazete dağıtımı yapılarak KARSAN ve NİSSAN’la ilgili propaganda oluşturuldu… Ne diyorsunuz?

Dünyanın her firmasının vaktiyle İran’la işbirliği olmuştur. Bizim tüm rakiplerimizin hatta Ford’un dahi İran’la işi olmuştur. Hatta İran’da satılan Ford araçlarla ilgili ilanlar dolaşıyor ama bizim dikkat çekmemiz gereken nokta 2 tane Amerika dışı firma üstüne yoğunlaşmış olan bu propaganda.

Yani kimse Ford’un İran’da iş yaptığından bahsetmiyor. Sadece Nissan’ın ve Karsan’ın İran ile iş yaptığından bahsediyor. Evet biz geçmişte iş yaptık bunu saklamıyoruz ancak şuanda yapmıyoruz. Ford’da yapmıştı.

Rakip firmalar rekabetin son aşamasında ihaleyi kazanmak için her türlü malzemeyi kullanılır. Bunu biz kullanılmakta olan malzeme olarak görmekteyiz ve bu durum bizim kazanmamızı önlemek için yerel endüstrinin bir hareketidir. 

Peki ortadaki pastanın büyüklüğünden mi kaynaklanıyor bu hareket?

Aslında ortadaki pasta dünya devi şirketler için önemli değil. İşin sonunda yılda 2600 araba üretiminin ekonomik bir değeri yok. Burada dikkate değer nokta Karsan gibi bir markanın bu lige girmesini engellemek.

Onların isteği ihalenin iptali ya da Karsan’ın kazanmaması. Kazanma isteklerinin nedeni de özetle budur.

Esas hikaye farklı yani?

Evet, esas hikaye Türkiye Dünya devletleri arasında otomotiv markasına sahip bir güç olarak yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. New York’un 10 yıl boyunca tüm taksileri Türk taksisi olur, 10 yıl boyunca tüm filmlerde bir Türk taksisini görülür.

Bunun ciddi bir kimliği vardır ancak burada ekonomik bir değer yok.Özetle bu durum ciddi bir markalar savaşına dönüştü. Biz de Türk otomotiv sanayinin ürünü olan bu araçla zaten bu savaşın içine ister istemez girdik.

Dünyanın her yerinde bu araç bahsediliyor. Farklı bir araç farklı bir çözüm kısacası farklılık oluşturduk ve engelleme savaşıyla karşı karşıyız…
 
DÜNYAYA AÇILMADAN ÖNCE HEDEFİMİZ İSTANBUL 
 
Tüm tartışmaların ardından Karsan taksilerinin  İstanbul’da kullanılıp kullanılmayacağı da merak konusu

Biz Kadir Topbaş’ın bizi desteklediğini basından duyduk ve gerçekten çok mutlu olduk. Aslında bu mesele milli bir meseleye dönüştü.

İstanbul için ise İstanbul New York tan çok daha zor bir kent… Ama tabi ki böyle bir taksiyi İstanbul’da kullanmak isteriz. İstanbul uluslararası boyuttaki başarımız içinde önemli bir referans… 
 
Bruce Willis’in yeni filminde Karsan’ın ürettiği taksilerden talep ettiği haberleri doğru mudur?
 
Evet oldu ama bu konuda konuşmaya hakkımız yok. Bu tarz konuşmaları yaparken ihale komisyonunu rencide edecek veya onları baskı altında tutacak şeyleri söylemek istemiyoruz.

Çünkü bunlar bize ilerde sebep olarak karşımıza çıkabilir .Bu konuda mümkün mertebe ketum davranıyoruz ama arada bizim kontrolümüzden çıkıyor ama… 

Haber7

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen