Cts. May 4th, 2024

Libya’ya saldırı başladı
Paris’te Libya’ya olası bir uluslararası müdahalenin detayları ele alınırken, Bingazi semalarında keşif uçuşu yapan Fransız savaş uçaklarının ilk ateşi 18:45 itibariyle açtığı bildirildi.
Libya’ya askeri müdahale (Son Detaylar)

20:10 – Rusya’dan saldırı açıklaması: Batılı güçlerin Libya’ya saldırısını üzüntü ile karşıladık.

19:58- Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafların uluslararası hukuka uymasını istedi.

19:47 – ABD fuze saldırısı için hazırlanıyor

19:45- Fransız savaş uçakları Kaddafi güçlerine ait 4 tankı Bingazi’de vurdu.

İlk saldırının ardından hedefin imha edildiği açıklandı.

Fransız uçaklar Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya’ya ilk bombardımanı düzenledi.

Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya’ya yönelik askeri müdahale bugün resmen başladı. Fransa Savunma Bakanlığı, 20 adet savaş uçağının katıldığı operasyonda Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya’ya ilk bombardımanın düzenlendiğini açıkladı.

KARAR ZİRVEDEN ÇIKTI

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris’teki zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, “sivil halkın korunması için acilen askeri olarak harekete geçildiğini” açıkladı.

Sarkozy, “Uçaklarımız şu anda (Kaddafi’ye bağlı güçlerin) hava saldırılarını önlemek amacıyla Bingazi üzerinde uçuş yapmaya başladı” dedi ve uçakların Libya” class=”haberdetaykategori”>Libyalı güçlere ait tankları vurmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

El Cezire’nin Fransız gazetecilerden edindiği bilgiye göre, bölgedeki savaş uçakları ilk etapta Bingazi’deki tankları vuracak. Böylece Kaddafi’nin kent üzerinde oluşturduğu kuşatmanın kırıldığı mesajı verilecek. AP’ye konuşan Fransız bir yetkili, Bingazi üzerinde uçuş yapan uçakların, Kaddafi güçlerine bağlı tankları vurabileceğini ifade etti.

ANSA haber ajansının bildirdiğine göre, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya’ya yapılacak operasyon için sadece askeri üs desteği verdiklerini söyledi. Ancak El Arabiya televizyonu, İtalyan savaş uçaklarının da Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya semalarında gözlem görevine başladıkları öne sürdü.

Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan toplantıya Sarkozy’nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron’un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de katıldı.

Sarkozy, yapılacak askeri müdahaleye Fransa’nın yanı sıra İngiltere, ABD, Kanada ve bazı Arap ülkelerinin de katılacağını bildirdi. Fransız lider, “Aldığımız bu karar, çok ciddi bir karar. ABD, Arap ülkelerinden ortaklarımız tarihe karşı bu yükümlülüğü gerçekleştirmemiz gerekiyor” dedi.

Sarkozy’nin açıklamasından kısa bir süre önce Fransa ve Kanada ordusuna ait savaş uçaklarının Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya üzerinde keşif uçuşu yaptıkları bildirildi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, önceki haberlerin aksine şu aşamada operasyona sadece üs desteği verdiklerini söyledi.

Bu keşif uçuşlarıyla askeri müdahalenin resmen başlamış olduğunu da sözlerine ekleyen Sarkozy, Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin saldırılarını durdurması halinde diplomatik çözümün hala masada olduğunu belirtti.

KEŞİF UÇUŞLARINDA HEDEFLER BELİRLENİYOR

El Arabiya televizyonunun Paris muhabiri, yapılan keşiflerde başta Sirte Askeri Havaalanı olmak üzere askeri hedeflerin belirlendiğini duyurdu.

Sarkozy’nin Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya’ya yönelik bir hava saldırısı konusunda Savaş Konseyi’ni bugün içerisinde toplaması bekleniyor.

El Arabiya, olası bir operasyon sırasında Fransız uçaklarının Korsika; İngiliz savaş jetlerinin de Güney Kıbrıs’taki üsleri kullanmasının beklendiğini duyurdu.

ABD, FRANSA, İNGİLTERE VAR, ALMANYA YOK

Olası bir bombalamanın ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor. Ancak Paris’teki zirve sırasında Reuters’a konuşan bir diplomatik kaynak, zirve biter bitmez Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya’ya bir hava saldırısı düzenlenebileceğini söylemişti.

Şu ana kadar ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Belçika, İtalya, Norveç, İspanya, İsveç ve Katar muhtemel bir askeri müdahaleye katılma kararı aldı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün’ün de bu koalisyona katılabileceği belirtiliyor. Almanya, kararın ardından askeri müdahaleye dahil olmayacağını açıkladı.

El Arabiya kanalı, Türkiye’nin de Libya” class=”haberdetaykategori”>Libya, yeni bir Irak’a dönüşmediği sürece Kaddafi’ye yönelik bir operasyona katılmaya hazırlandığını öne sürdü. Ancak bu iddia, başka kaynaklarca doğrulanmadı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen