Cts. Nis 27th, 2024

2010 yılında Türkiye’de 135 bin motosiklet satıldığını belirten Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erokan Karakoç, “Bu düzenleme soluksuz kalan sektörü yüzde 25 büyütecek” açıklamasını yaptı.

ÖTV indiriminin, akaryakıt fiyatlarının sürekli artış gösterdiği bir dönemde tüketiciye büyük fayda sağlayacağı belirtiliyor.

Yüzde 22 ile yüzde 8 arasındaki makasın fiyatlara yansıyacağını belirten sektör yetkilileri motosikletin Avrupa’da olduğu gibi kullanımının Türkiye’de de yaygınlaşacağını söylüyor.

Uzakdoğulu pazara hâkim

Sektördeki hâkimiyetin şu anda Uzakdoğulu markalarda olduğunu belirten Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erokan Karakoç, yeni düzenlemenin bir dönem parlayan yerli markalar için de umut olduğunu söyledi.

Karakoç, “130 bin adetlik pazarın 100 bin adedini Uzakdoğu menşeli kapsıyor. Ama Uzakdoğulu firmaların üretimi artıyor” dedi.

Sektör yetkilileri motosikletin büyük bir tasarruf aracı olduğunu belirtiyor. Sektörün yaptığı hesaba göre bir araba 100 kilometrede 13-14 litre akaryakıt tüketirken motosiklet 100 kilometrede 3 litrelik yakıt harcıyor. Avrupa kullanımı arttırmak için özel teşvik veriyor.

Avrupa satışı teşvik ediyor

Başbakan Erdoğan’ın çağrısı üzerine ‘yerli oto’ için çalışmaya başlayan Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) hükümete sunacağı raporun ilk taslağını geçen günlerde 15 üyesiyle paylaştı.

New York ihalesinde Türk malı ‘Geleceğin Taksisi’ projesiyle finale kalan Karsan ise taslak hazırlanırken dışlandıklarını öne sürdü. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, eleştirilerini Genel Sekreter Prof. Ercan Tezer ve tüm üyelere gönderdi. Nahum, “Otomotiv şirketleri yabancı yatırımlarla ortak. Böyle bir ortamda yerli üretim için etkin olamazlar” dedi.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, bu yıl toplam satışların 850-900 bin adetlere ulaşma ihtimali olduğunu söyledi. Türkiye coğrafyasına yakın yerlerde birtakım problemler olduğuna dikkati çeken Aybar, buna rağmen Türkiye’nin makro ekonomik dengelerinin güçlü olmasının kendi tahminlerini olumlu yöne sevk ettiğini söyledi.

Aybar, “Euro, TL karşısında değer kazandı. Bu bir negatif faktör olabilir, ama daha çok otomobil alırken sağlanan finansman koşullarının cazip olarak devam etmesi önemli. Bu durumda satışlar sürer” dedi.

Radikal

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen