Cts. Nis 27th, 2024

Amerika’nın doğu eyaletlerinde etkili olan Irene kasırgası, arkasında yıkık ağaçlar, su taşkınları ve milyarlarca dolar maddi hasar bırakarak gitti …


Ancak Irene giderken bir de doğal afet ile nasıl mücadele edilir, onun tartışmasını başlattı. Başkan Obama” href=”http://www.beyazgazete.com/barack-obama.html”>Barack Obama, Irene kasırgasında göstermiş olduğu başarı ile doğal afete karşı devleti sevk etmede etkili bir performans gösterdi.

Obama ve ekibi, Irene kasırgasının başlamasından bitimine kadar etkili olduğu binlerce kilometrelik alanda, daha açık bir ifade ile 65 milyon insanın hayatını en az zararla terk edip gitmesinde büyük pay sahibi oldu.

Tatilini yarıda keserek Washington’a gelen ve kurulan kriz masasında dizginleri ele alan Obama, iki gün süre ile etkili olan Irene’nin verdiği hasarın en az boyutta kalmasında en önemli kişi oldu.

Washington’da kasırga öncesi İçgüvenlik Bakanı Janet Napolitano, Federal Acil Yönetim Ajansı (FEMA) Başkanı Craig Fugate ve diğer acil yönetim yetkilileriyle bir araya Obama, kasırgaya karşı alınacak yerel ve federal tedbirleri birbir masaya yatırarak işe başladı. Irene’nın Amerikan kıyılarını vurmadan önce etkili olacağı eyaletlerde ‘acil durum’ ilan eden Obama, okyanus kıyısında oturan milyonlarca insanın tahliye edilmesi emrini verdi.Amerikatarihinde en büyük tahliye işlemini gerçekleştirirken bu işten bir kişinin bile burnunun kanamaması işin ne kadar başarı ile yapıldığını gösterdi.

Televizyonlar ve gazetelerin Obama‘nın kriz yönetimindeki başarısında büyük katkısı oldu. Normal yayın akışlarını tamamen kesen ve sadece kasırga ile ilgili gelişmeleri yetkililerden anında duyuran Amerikan basını da Irene ile mücadelede tam not aldı.

NEW ORLEANS’DAN BÜYÜK DERS ÇIKARILDI

Amerika, New Orleans’ı 6 yıl önce vuran Katarina kasırgasından çok dersler çıkardığını Irene ile göstermiş oldu. Federal hükümet, yerel yönetimlerle koordineli işbirliği sonunda kasırga deyim yerinde ise geldiği gibi gitti.

Amerika’nın Jaz şehri olarak bilinen kentinin 2005 yılında sular altında bırakan Katarina’nın arkasında onlarca ölü ve su altında kalmış kocaman şehir bırakmasında, fırtına kadar dönemin Bush hükümetinin de payı yabana atılır cinsten değildi. Kasırga öncesi federal hükümet olarak hiçbir tedbire başvurmayan Bush yönetimi, kasırga sonrasında da müdahalede geç kaldı. Hatta, Katherina’nın New Orleans’ı yuttuğu saatlerde Teksas’daki çiftliğinden çıkmayan Bush, felakete karşı yürütülecek yardım çalışmalarını da buradan yönetmeye kalkmıştı. Kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine Bush, ancak olaydan iki gün sonra başkente gelerek duruma el koymuştu.

Bush’un göstermiş olduğu vurdum duymazlığı ve işi yavaştan alma yanlışına düşmeyen Obama, Irene’nin yıktığı her ağaç, taşırdığı her nehrin sularını tekrar yatağına dönmesi için yerel ve federal çalışanları koordine etti. Hatta fırtınanın etkili olduğu saatlerde sabahlara kadar insanların yaşamlarını tehdit edecek binlerce ağaç yetkililerce kesilerek muhtemel yaşanacak can kayıpları önlendi. Su baskınlarına karşı da kum torbaları ile örülen geçici duvarlar yine birçok evin sular altında kalmasının önüne geçti.

IRENE’NİN 2012 SEÇİMLERİNE ETKİSİ OLUR MU?

Bu soruya olumlu ya da olumsuz cevap verebilmek tam anlamı ile mümkün değil, ancak görünen o ki; bu başarı Başkan Obama‘nın hanesine pozitif bir not olarak eklendi. Şüphesiz Başkan, bu notunu günü geldiğinde açıkca kullanmaktan çekinmeyecek. Bu duruma dikkat çeken Los Angeles Times gazetesi de Obama‘ya karşı duyulan güvenin Irene ile birlikte tekrar bir yükselişe geçmesinin muhtemel olduğunu ileri sürdü.

Amerika’nın orta, batı, kuzey ve güney eyaletleri kasırgadan etkilenmemiş olsa da, Irene’nin 65 milyon Amerikalı’nın hayatına direkt etki yaptığı gözardı edilmemeli.

Başkan Obama, Irene’nin gittiğini ancak kasırganın geride bıraktığı yıkıntıların tamiri ve tadilatının bitmediğine yönelik açıklaması işi ne kadar ciddiye aldığının bir kanıtıydı. ”Bu iş henüz bitmedi” diyen Obama, federal hükümetin doğal afetin her safhasında nasıl sorumluluğunu yerine getirdiğini Amerikalılara gösterdi.

Irene’ye karşı Amerika‘nın zaferini FEMA Direktörü Fugate şöyle özetledi; ”Katrina’dan çıkardığımız dersler bize nasıl bir takım çalışması içinde olmamız gerektiğini gösterdi” diye özetledi.
Cumhuriyetçiler Başkan Obama‘nın kasırga ile mücadelesini eleştirmekte gecikmezken, yine aynı partiden New Jersey Valisi olan Chirs Christie, cevap verdi. Cumhuriyetçi Partililerin aksine Vali, FEMA’nın kendileri ile koordineli çalıştığına işaret ederek, ”İnanılmaz bir işbirliği içinde ne ihtiyacımız oldu ise temin ettiler” diye karşılık verdi.
Ekonomide bir türlü yüzü gülmeyen Obama‘nın Irene kasırgası ile şansı yaver gider mi bunu yakında hep birlikte göreceğiz.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen