Sal. Nis 30th, 2024

TİM 500 milyar dolar ihracat hedefi için her anlamda çalışmalarını sürdürüyor.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), tüm detaylarıyla planladığı ve yol haritasını çıkardığı 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefi için her anlamda çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda, dünya perakende devi Tesco ile geçen yıl bir alım heyeti organizasyonu yapılmış ve gıda sektöründe yaklaşık 3.5 milyon euro’luk bir satış gerçekleştirilmişti. TİM ve Tesco, Türkiye ihracatının artırılması ve gerekli standartlara sahip Türk ürünlerinin Tesco raflarında yerini alabilmesi adına ilk kez bu yıl gıda dışı sektörlerde de benzer bir organizasyon gerçekleştirdi. Tesco’nun Orta Avrupa Satın Alma Ekibi koordinasyonu, TİM organizasyonu ve Ekonomi Bakanlığı destekleriyle Tesco’ya mal tedarik eden yaklaşık 60 yabancı firma temsilcisi Türk firmalarıyla ikili görüşmeler yaptı ve büyük iş bağlantıları gerçekleştirildi.

TİM perakende devlerini ağırlamaya devam edecek

İkili görüşmeler öncesinde TİM’de düzenlenen basın toplantısında konuşan TİM Başkanvekili Ahmet Akbalık, TİM olarak Türkiye’nin ihracatının artırılması için çalışmaların her alanda devam ettiğini belirtti. “Yurtdışına yaptığımız ihracat odaklı gezilerin yanı sıra artık dünyanın büyük perakende devlerini de ihracatçılarımızdan mal almalarını sağlamak adına ülkemize davet ediyoruz ve ihracatın artırılmasına katkı sağlıyoruz” diye konuşan Akbalık, Tesco dışında Singapur, Kanada ve Çin’den de büyük perakende firmalarının önümüzdeki dönemde TİM’in misafiri olacaklarını söyledi.

Türkiye’nin en iyi malı en iyi fiyata veren ve coğrafi konumuyla ulaşımda büyük imkanlar sunan bir ülke haline geldiğini vurgulayan Akbalık, Tesco ile yapılan buluşmadan büyük bir enerji elde edileceğini söyledi. Akbalık, “Tesco ile daha önce de başarılı bir organizasyon yaptık, yeni ve ciddi iş bağlantıları yapıldı. Biz bu bağlantıların sürekli olmasına çok önem veriyoruz. Uzun vadeli iş birliği iki taraf için de yararlı olacaktır. Türkiye’ye güvenen Tesco’ya, Tesco Kipa adı altında ülkemize yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye ve Tesco birlikte büyüyecek

Tesco Orta Avrupa Gıda Dışı direktörü Chris Holmes konuşmasında, geçen yıl gıda alanında yapılan işbirliğine ve olumlu sonuçlarına değinerek; “Artık kurulan bu köprüyü gıda dışı için de kurmak istiyoruz” dedi. Tesco’nun tüm dünyada yaygın ve güçlü bir ağı olduğunu hatırlatan Holmes, Türkiye’nin ekonomisine büyük katkıları olacağını ifade etti. Holmes, “Ürün çeşidi oldukça geniş olan Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz ve Türkiye ile birlikte büyümek istiyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’de kalmaya ve büyümeye kararlıyız”

Tesco – Kipa Gıda Dışı Direktörü Mike Arnott ise Türkiye ile TİM aracılığıyla kurdukları ilişkiden mutluluk duyduklarını belirterek, Türkiye’nin hem mesleki hem de kişisel anlamda büyük fırsatları barındırdığını söyledi. “Geçen yıl Orta Avrupa ülkelerini simit, helva ve Türk balıklarıyla tanıştırdık. Bu yıl gıda dışı ürünlerde de başarılı işbirliğimizi sürdürmek istiyoruz, Türkiye’de kalmaya ve büyümeye kararlıyız” diye konuşan Arnott, Türkiye’nin ekonomik performansı ve yeniliğe açık yapısının çekiciliğini artırdığını ifade etti.

Arnott, Tesco Kipa olarak geçen yıl gıda alanında yaklaşık 300 milyon liralık ihracat yaptıklarını hatırlattı. 131 olan mağaza sayılarını 150’ye çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Arnott, “ mağazalarımızda satılan öz ürünlerin yüzde 99’u, gıda ürünlerinin yüzde 87’si ve en çok satılan 10 gıda ürününün 9’u Türk ürünleri. Umarım, gıda dışı alanlarda da benzer başarıyı yakalarız” diye konuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen