Cts. Nis 27th, 2024

Birleşmiş Milletler (BM) 66’ncı Genel Kurulu’na katılmak için New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.


Reuters’ın haberine göre, ABD Başkanı Obama, Erdoğan’la görüşmesinden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara‘daki bombalı saldırıyı kınadı.

Obama, "Bu olay bize dünyanın her yerinde terörün var olduğunu hatırlattı. Türkiye ve ABD’nin teröre karşı güçlü ortaklığı sürecek" dedi.

New York’un ünlü Waldorf Astoria Oteli’ndeki görüşmeye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye‘nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’ın da katıldığı bildirildi.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Terörle mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında müşterek atmamız gereken adımlar var. Ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor, bundan sonra da devam edecek" dedi.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Waldorf Astoria Oteli’nde gerçekleştirdiği görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"BM’nin 66. Genel Kurulu nedeniyle bulunduğumuz New York;ta kendileriyle bir arada olmamız, özellikle de kendi ifadeleriyle model ortaklık süreci içinde gerçekten çok önemli adımları attık, atıyoruz. Bu arada terörle mücadelede ortak mücadele platformu oluşturmamız… Ankara’da meydana gelen patlamanın ardından Siirt’te dört tane bayanın içinde olduğu araca da teröristler tarafından bir saldırı neticesinde dört tane bayanı, sivil vatandaşımızı kaybettik. Bu da bizim için tabii gerçekten ayrı bir üzüntü sebebi. Tabii terörle mücadele bitirilir mi
denildiğinde, minimize edilir, ama ben bitirilmesi noktasında çok çok iyimser değilim. Fakat bu mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında müşterek atmamız gereken adımlar var ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Nitekim bugün burada bunları da geniş manada görüşeceğimize
inanıyorum."

Erdoğan, "Son dönemde Mısır, Tunus, Libya’yı kapsayan ziyaretlerimiz ve bunun dışında yine Afganistan’daki birlikteliğimiz, Irak’taki gelişmelerin değerlendirilmesi, bunlar bizim müşterek attığımız adımlar oluyor. Temennim odur ki Türkiye, ABD arasındaki bu model ortaklık neticesini vererek, bundan sonra da devam etsin" dedi.

AÇIK YÖNETİM ORTAKLIĞI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Obama ile özel görüşmesinden önce Obama ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousef’in eşbaşkanlığında ”Açık Yönetim Ortaklığı” adıyla kurulan yeni uluslararası platformun resmi açılış törenine katıldı.

New York’un ünlü Waldorf Astoria Otelinde düzenlenen açılış törenine 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ve üst düzey yetkilileri katıldı. Törende ”Açık Yönetim Ortaklığı Bildirisi” de kabul edilmiş oldu.

ABD Başkanı Barack Obama törenin açılışında yaptığı konuşmada, Brezilya başta olmak üzere 46 ülkenin bugün kendilerine katılmasından dolayı son derece mutlu olduğunu belirterek, aralarında sivil toplum örgütlerinin de bulunmasından da ayrıca memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Obama konuşmasında 21. yüzyılda açık yönetime, şeffaflığa, yolsuzluğa ve hesap verebilirliğe büyük önem verdiklerini belirterek, kurucu 8 ülkenin dışında bugün toplantıya katılan 38 ülkenin de gelecek sene Açık Yönetim Ortaklığına katılma amacında olduklarını söyledi.

BİLDİRİ

Açık Yönetim Ortaklığı girişimine üye olan devletler ”şeffaflığın teşvik edilmesi, vatandaşların güçlendirilmesi, yolsuzlukla mücadele, yönetimi güçlendirmek için yeni teknolojilere ulaşılmasını” hedefliyorlar.

Açık Yönetim Bildirisinde de ülkeler BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Yolsuzluğa Karşı BM Sözleşmesi ile iyi yönetişim ve insan haklarıyla ilgili tüm uluslararası sözleşmelere sadık olduklarını belirterek hükümetlerin daha şeffaf, hesap verebilir, etkin olmasına, yolsuzlukla mücadeleye ve açık yönetim ilkelerine bağlı olduklarını bildiriyorlar. Bu kapsamda Bildiride, ülkeler ”hükümet faaliyetleriyle ilgili bilgi paylaşımını artırmaya, sivil toplumu desteklemeye, yolsuzluğa karşı politikalar izlemeye, yönetimde açıklık ve hesap verilebilirlik için yüksek standartlar uygulamaya” bağlı kalacaklarını kaydediyorlar.

Kaynak: Gazetevatan-İha

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen