Cum. Nis 26th, 2024

18. Altın Koza Film Festivali’nde filmleri ödül alan iki yönetmen Onur Ünlü ile Özcan Alper festivalden mutlu ayrıldılar.


18. Altın Koza Film Festivali’nde filmleri ödül alan iki yönetmen Onur Ünlü ile Özcan Alper, ödül sevincini ve filmlerini sıcağı sıcağına SABAH’a anlattı.

18. Adana Altın Koza Film Festivali’nde filmleriyle öne çıkan iki yönetmen Özcan Alper (Gelecek Uzun Sürer) ile Onur Ünlü (Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Öyküsü) festivalden eli boş dönmedi. Ünlü’nün yönettiği Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Öyküsü En İyi Film dahil üç ödül, Alper‘in filmi Gelecek Uzun Sürer Yılmaz Güney Ödülü dahil beş ödül kazandı. Onur Ünlü Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Öyküsü’nde büyük bir yalajnı saklamaya çalışan Anayasa profesörü Celal Tan ve ailenin yaşadıklarını kara komedi olarak anlatıyor. Ünlü’nün derdi aile kurumuyla ilgili. Özcan Alper ise 90’lardaki faili meçhul cinayetler üzerinden Kürt sorununu ele alıyor. SABAH’ın ana basın sponsoru olduğu festivalden mutlu ayrılan Ünlü ile Alper yeni filmlerini ve ödül heyecanlarını sıcağı sıcağına anlattı.

ÖZCAN ALPER: EN ANLAMLI ÖDÜL

GÜNEY’E YAKIŞIR SİNEMA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ:
Bu ödül törende de söyledim gibi aldığım en güzel ve en anlamlı ödül. Yılmaz Güney, Türk sinemasında bir çığır açtı. Umarım ona yakışır sinema yapmaya devam ederiz.

RİKSLİ BİR FİLM: Türkiye’de 30 yıldır devam eden ve süregiden bir politik mesele üzerine film yapmak, risk almak demektir. Ben bu riski aldım. Çünkü kariyerimden çok, böyle bir meseleyi şimdi anlatma sorumluluğu benim için daha önemliydi.

TARAF OLMA DERDİNE DÜŞMEDİM: 17 bin faili meçhul cinayetten söz ediliyor. Bu insanlar, onların yakınları kim? Neler yaşamışlar ve yaşıyorlar? Benim amacım, bütün bu politik meselenin içerisinde, taraf olma derdine düşmeden bunları anlamak ve anlatmaktı. Gördüm ki, 90’larda Türkiye insana dair birçok şeyi kaybettiği gibi hukuk devleti olma özelliğini kaybetmiş.

YAŞANAN ACILAR TARİF EDİ- LEMEZ: Faili meçhul cinayete kurban giden nsanların yakınlarıyla konuştuk. Yaşadıkları acıyı tahmin edemezsiniz. Bir evden beş kardeş öldürülmüş. Ben de ‘Hangi neden bu beş kardeşin annesinin böyle bir acı yaşamasına neden olabilir ki?’ diye sormak istedim.

BARIŞ İÇİN UMUTLUYUM:
Türkiye‘de bir Kürt sorunu var. Bu sorun askeri yöntemlerle çözülemeyeceği anlaşıldı. Yine de her geçen gün tüm bu çatışma ortamında bir genç oluyor. Son altı aydaki gelişmeleri beni kaygılandırsa da umut ediyorum ki barış olacak. Açıkçası barış olunca birbirimizin acılarını nasıl soğutacağız, bunu düşünüyorum.

ONUR ÜNLÜ: CESUR BİR KARAR


YENİ KUŞAKLARI CESARETLENDİRİR:
Jüri adına cesur bir karar. Filmimin ödül almasına seviniyorum ama daha önemlisi bu ödülün Türk sinemasında iyi bir şeylerin önünü açacağını düşünüyorum. Türk sinemasında üzerinde uzlaşılmış bir kaç film yapma aklı var. Bunların dışında alternatif bir film yapma aklının da ödüllerilmesi yeni kuşakları cesaretlendirecektir.

HAKARET BİLE ETTİLER: Ben yıllarca iyi kötü bir şey yapmaya çalıştım, sen tanığısın, ama inanılmaz haraketlere, aşağılamalara maruz kaldım. Aman ben ne yapıyorum, onların istedikleri filmleri yapayım demedim. Düşündüğüm filmleri çektim. Filmlerimle aramda dürüst bir ilişki vardır. Umarım bundan sonra filmleriyle arasında dürüst ilişki kuran insanlar da onurlandırılırlar.

GOL ATTIRMAYI SEVİYORUM: Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı hikâyesi, toplam üç ödül aldı. Senaryo ödülünü ben aldım, En İyi Film Ödülü’nün ekibe verildiğini düşünüyorum. Bunun dışında oyuncularıma verilen toplu ödül çok anlamlıydı. Futbolcu Rıdvan Dilmen ‘Ben gol atmaktan çok attırmayı seviyorum’ demişti. Ben de bu duyguyu yaşıyorum. Filmimin üzerinde tüm ekibin ve oyuncuların ödüllerilmesi inanılmaz mutlu ediyor beni.

AİLENİN HİKÂYESİ ACIKLI: Aile demek kabul edilmiş bir ahlaki kurallar bütünüdür. Bu kuralları sorgulamayız. Ama buna rağmen bu kurallara uyarız. Bu da kabul edelim ki sıkıcıdır. İnsanlar, özellikle ilk gençliklerinde ailelerinden kaçmalarının sebebi de budur bence. Filmde bunun için Ali’nin acıklı hikâyesini anlattım. Çünkü gerçekten acıklı geliyor bana.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen