Cum. May 3rd, 2024

Sigarayı yakmaktan siz de vazgeçin


Erzurum’da düzenlenen konferansta, bayan doktor sigaranın zararlarını yazıp bestelediği şarkıyla anlatıldı.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) bünyesindeki Kanser Erken Teşhiş, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından ”Sigaranın zararları ve Türkiye‘de sigara kullanımı” konulu konferans düzenlendi.

KETEM’in doktorlarından Gülşah Tanas, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye‘de sigara kullanımının hastanelerde açılan Sigarayı Bıraktırma Poliklinikleri sayesinde düştüğünü söyledi.

Tanas, merkeze başvuran sigara kullanıcılarının yüzde 70’inin sigarayı bıraktığını, bu oranın son derece sevindirici olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Sigaranın çocuklar ve kadınlar üzerindeki etkisi, erkeklere oranla çok daha vahim sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle pasif içicilik boyutuna inildiğinde bu maddenin zararlarının belirtilen kitle üzerindeki olumsuz etkisini görebilmemiz mümkün. Bugün dünyanın en büyük ekonomik silahı olarak nitelendirdiğimiz sigara, özellikle kadın ve çocuklar üzerinde hem psikolojik hem de biyolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Sigaranın bazı kesimlere sağladığı ekonomik kazancın, bilhassa kaçakçılık yönünden elde edilen gelirin nerelerde kullanıldığını bir kez daha düşünmekte fayda var.”

BEAH Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan da sigaranın özellikle kanser hastalığını tetiklediğine dikkati çekerek, ”Sigara, kanseri özellikle de akciğer kanserini beraberinde getiriyor. Bu tür vaka incelemelerimizde akciğer kanserinin temel nedeninin bilhassa sigara olduğuna rastlıyoruz. Her yıl bir milyon yeni akciğer kanseri olgusu ortaya çıkıyor. Son 20 yılda sigara tüketiminin hızlı bir yükseliş gösterdiği bazı ülkelerde, akciğer kanseri hızı yüzde 100’ün üstünde artış göstermektedir. Bu hususları dikkate alarak sigarayı bırakmayı bir kez daha düşünmek gerekir” dedi.

DUDAKTAKİ ZEHİR
BEAH Cildiye Polikliniğinde görevli Uzm. Dr. Nurhan Döner de konferansta, sigaranın zararlarını yazıp, bestelediği şarkıyla anlattı.

”Dudağımdaki zehir” adlı şarkısını konferanstaki katılımcılarla birlikte seslendiren Döner’in şarkısı ilgi gördü.

Döner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimsel toplantılara olan katılımı artırarak, şarkı vasıtasıyla sosyal mesajlar vermeyi amaçladığını ifade etti.

Döner, ”Aslında yıllardır şarkı sözü yazıyorum ve besteliyorum. Sosyal durumlardan etkileniyorum. Sigaranın üzerinde mücadele edilmesi gereken bir konu olduğuna inandığım için bu şarkıyı hazırladım” dedi.

70’e yakın şarkı sözü yazdığını kaydeden Döner’in konferansta seslendirdiği, şarkının sözleri şöyle:

”Azrail’e seslenir/ Ne çok kişi için/ Sigarayı yakmaktan siz de vazgeçin/ Ve işte o gün/ Kurtulunca zehirden/ Hayatı içimize çektik/ En temizinden”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen