Paz. May 5th, 2024

Antalya Sağlık Müdürü Adem Bilgin, tüm Antalya genelindeki eczane ve ilaç depolarında TT (tetevax), Td (Td-VAC), Tdap-IPA aşılarının bulunduğunu bildirdi.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Antalya Sağlık Müdürü Adem Bilgin, tüm Antalya genelindeki eczane ve ilaç depolarında TT (tetevax), Td (Td-VAC), Tdap-IPA aşılarının bulunduğunu bildirdi.

Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün bir yerel gazetede tetanoz aşısı bulunmadığına yönelik iddiaların yer aldığına işaret ederek, bu konuda bir açıklama gereği duyulduğunu belirtti.

Antalya Sağlık Müdürlüğü olarak Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomiyelit, Hepatit B ve Hemofilus İnfuluenza Tip b, Pnömoni’ye bağlı hastalıkların morbidite ve mortalitesini azaltarak bu hastalıkları kontrol altına almak ve hatta tamamen ortadan kaldırmak amacıyla hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmadan önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak için aşılama hizmeti verildiğini vurgulayan Bilgin, bu kapsamda, doğan her bebeğin 11 hastalığa karşı aşılandığını kaydetti.

Okul aşılamaları ile gençlere ve Maternal ve Neonatal Tetanozu (MNT) önlemek için doğurganlık çağındaki kadınlara yönelik rutin aşılama çalışmalarının da aralıksız ve kesintisiz yapıldığına dikkati çeken Bilgin, son iki yıldır Konjenital Kızamıkçık Sendromunu ekarte etmek için 18-35 yaş grubu kadın nüfusunun erişkin aşılamasının da başlatıldığına işaret etti.

Risk gruplarının, kronik hastalığı olanların ve durumu belirten sağlık raporuna istaneden 65 yaş üzerindekilerin hekim tarafından reçete edildiğinde aşıların bedellerinin kurumca yılda bir defaya mahsus olmak üzere ödenmek şartıyla Pnömokok, Grip Aşısı ve Hepatit B aşılarının yapıldığını bildiren Bilgin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"GBP kapsamında tekli olarak Tetanoz (TT) aşısı, rutin aşı takviminde yoktur, Td Aşısı (Erişkin Tip Tetanoz Difteri) kullanılmaktadır. Kurumlarımızda 15-49 yaş kadın nüfusuna ve yaralanma durumlarında aşısı eksik olan erişkin nüfusa Td aşısı uygulanmaktadır. İlimizin aşı ihtiyaçları üçer aylık dönemler halinde Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden talep edilmektedir. Bakanlığımız da kendi stokları doğrultusunda taleplerimizi karşılamaktadır. III. dönem üç aylık taleplerimiz dışında ara taleplerde de bulunulmuştur. Kullanılmak üzere depomuzda ve kurumumuza bağlı devlet hastanelerinde Td aşısı mevcuttur. Talepte bulunan kurumlarımızın aşılarını belirli bir program dahilinde karşılamaktayız. Gazete haberinde belirtildiği gibi aşının olmadığı gibi bir durum söz konusu değildir. Tüm Antalya genelindeki eczane ve ilaç depolarında TT (tetevax), Td (Td-VAC), Tdap-IPA aşıları bulunmaktadır. Doktor reçetesi ile temin edilebilmektedir. İlgili gazetenin Tetanoz aşısı konulu durum beyanı gerçeği yansıtmamaktadır. GBP kapsamında uygulanmakta olan aşı programı doğrultusunda ilimizin şu an itibariyle aşı problemi yoktur. GBP kapsamı dışındaki aşılar eczanelerden temin edilmektedir."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen