Sal. May 7th, 2024

ABD Merkez Bankası’nın küresel ekonomiye yönelik risklere dikkat çekmesi ve Moody’s’in ABD’nin üç büyük bankasının notunu indirmesi sonrası piyasalar değer kaybetti. Dolar ise gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı ve içeride 1,82’nin üzerine çıktı.


Fed dün aldığı kararla, Haziran’a kadar elindeki 3 ay ile 3 yıl vadeli 400 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli tahvili, 6 ile 30 yıl arasında vadeye sahip uzun dönemli tahvillerle değiştirme kararı aldı. Bu kararı, uzun vadeli faizleri aşağı çekerek özellikle konut sektörüne destek olmak için aldığını açıklayan Fed’in kısa vadede ekonomiye yönelik risklerin devam ettiğini söylemesi ise kötü algılandı.

ABD borsaları dün günü yüzde 3’e yakın değer kaybıyla kapatırken, Asya’da benzer bir seyir izlendi. Japonya‘da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2’den fazla düşerken, Çin ve Hong Kong’ta da gösterge endekslerde sırasıyla yaklaşık olarak yüzde 2 ile yüzde 4’lük gerileme yaşandı.

Avrupa borsalarının da güne yüzde 3’e varan kayıplarla açılması bekleniyor.

İMKB 100 Endeksi de güne yüzde 1.5 kayıpla başladı. Endeks şu anda yüzde 2’ye varan düşüşle 58 bin 600 seviyesinden işlem görüyor.

Dün piyasaları olumusuz etkileyen diğer bir gelişme de kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den geldi. Moody’s olası bir krizde ABD yönetiminin destek olmayacabileği gerekçesiyle Bank Of America, Wells Fargo ve Citigroup gibi bankaların kredi notlarında indirime gitti.

Art arda gelen olumsuz haberlerle, risk iştahını azalması kur tarafında dolar lehinen bir hareketi beraberinde getirdi. Dolar gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı önemli oranlarda değer kazandı.

Doların, euro karşısında da güçlenmesiyle parite düne göre yüzde 1.5’lik gerilemeyle 1.36’nın altına geldi.

DOLAR REKORDA

Dolarda dün hızlanan yükseliş trendi içeride bugün de devam ediyor. Dolar kuru sabah açılışta 1.8240 seviyesine kadar yükselerek son iki buçuk yılın zirvesine çıktı. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın bugünkü döviz ihalesinin kısa vadede kur üzerinde belirleyici olabileceğini düşünüyor.

Dolardaki yükselişi önceki gün 350 milyon dolarlık ihaleyle frenleyen Merkez Bankası, dün piyasaya müdahale etmedi. Aynı anda gelişmekte olan piyasalardan çıkışın hızlanması ve içeride gelen yabancı alımlarıyla dolar dün 1.81 lirayı aştı.

Bugün de piyasadaki tedirginliklerin devam ettiği izleniyor. FED’in dünkü açıklamasının piyasaları tatmin etmemesi ve ABD bankalarının notlarının düşürülmesi piyasalarda olumsuz hareketlere ve riskten kaçış eğilimine neden oluyor.

MERKEZ’İN İHALESİ ÖNEMLİ

Ata Portföy Yönetimi’nden Serdar Pazı, doların seyri üzerinde Merkez Bankası ihalesinin önemli olacağını söyledi. Merkez Bankası2nın bugün açacağı ihalenin 350 milyon doların üzerine çıkabileceğini belirten Pazı, "Geçen güğn yapılan ihalede S&P’nin not artırımı yoktu. Ancak bu sefer durum daha ciddi. 500 milyon dolar civarında bir ihale acil dolar talebini durdurabilir" dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen