Cts. Nis 27th, 2024

Grip mevsimi geldi, 20 milyonu aşkın kişi risk altında… Bu hastalık, en çok kimleri etkileyecek? Grip aşısı kimler olmalı, ne zaman olmalı?


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Grip, yaygın kas ağrısı ve ateş ile seyreden ve tarih boyunca en sık görülen hastalık…

Enfeksiyon uzmanları, nezle ile karıştırılmaması gereken ve insanı çoğu zaman yatağa bağlayan grip nedeniyle 22 milyon kişinin risk altında olduğunu bildiriyor.

Risk altında olanlarsa genellikle 65 yaş üzeri olanlar, küçük çocuklar, kreşe giden çocuklar, o çocuklara bakım ve eğitim verenler, öğretmenler, kalp hastaları, şeker hastaları…

Gripli kişiden uzak durmak, sık el yıkamak, el ve avuç içine öksürmek yerine mendil kullanmak alınacak ilk önlemler arasında bulunuyor.

En etkili korunma yöntemi ise aşı… Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, tarihe bakıldığında, şimdiye kadar en çok grip nedeniyle ölümlerin yaşandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Böyle bir ağır bir hastalığa karşı yüzde 75 bile koruyuculuk olsa, bu önemli bir rakamdır. Bir, daha ağır seyretmesini önlüyorsunuz. İki, sayısını azaltıyorsunuz. Bu nedenle grip aşısı önemli"

Grip aşısının ne zaman yapılması gerektiği de bir başka tartışma konusu. Önceleri Ocak, Şubat aylarında en üst düzeye ulaşan hastalık, artık ilkbahar aylarına kadar devam ediyor. Prof. Dr. Ceyhan, aşının koruma özelliğinin 6 ay olması nedeniyle olabildiğince geç aşı olunması fikrine katılmadığını, grip salgınlarının ne zaman başlayacağının belli olamayacağını söyledi.

O yüzden eylül ayının ortasında aşı olmak, hastalıktan korunmada en doğru tarih…

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen