Paz. May 5th, 2024

Muhteşem Yüzyıl 500 bin dolarlık maliyeti ve binlerce figüranın katılımıyla çekilen Mohaç Savaşı sahnesiyle ekranlara geldi.


Türk dizi tarihinin en pahalı sahnesi ünvanına sahip olan Mohaç sahneleri göze çarpan eksiklerine karşın yerli dizi standartlarını hayli yukarı taşıdı. İstanbul‘daki sağanak yağmur nedeniyle Show TV’nin yayınında yaşanan bazı teknik sorunlar dizinin büyük merakla beklenen sahnelerine gölge düşürse de savaş sahnesi izleyenleri tatmin etti.

500 bin dolar harcanan çekimlerde 500 bin figüran rol alırken, savaş sahneleri için Edirne‘de köy inşa edildi. Mohaç Seferi sahneleri için Osmanlı tüfekleri, zırhları ve topları tasarlandı.

Yapımını TİMS Productions, yapımcılığını Timur Savcı’nın üstlendiği, senaryosunu Meral Okay’ın yazdığı, yönetmenliğini Yağmur ve Durul Taylan’ın yaptığı, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin dün akşam ekranlara gelecek olan bölümünde Mohaç Meydan Savaşı sahneleri milyonları ekrana kilitledi. Türk televizyon tarihinin en büyük bütçeli projesi olarak adından söz ettiren “Muhteşem Yüzyıl”ın Edirne’de gerçekleşen çekimlerinde bir sinema filminde kullanılan tüm teknik imkanlardan yararlanıldı.

Osmanlı İmparatorluğu ve Macar Krallığı orduları arasında meydana gelen, Macaristan’ın büyük bölümünün Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanan Mohaç Meydan Savaşı sahnelerinin çekimleri ön hazırlık çalışmaları dahil olmak üzere 25 gün sürdü. 100 kişilik teknik ekibin görev aldığı toplam 11 günde çekilen sahnelerde 3 alexa (hızlı iş akışı ve 35 mm kalitesi sağlayan kamera), steadicam, jimmy jip ve craine gibi teknik ekipmanlar kullanıldı. Kalabalık ve hareketli sahneler için özel ATV araçlarının kullanılırken ayrıca flycam ile havadan da görüntü alındı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen