Pts. May 6th, 2024

Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu, Ülker’in pazar lideri olduğu bisküvi ve ekonomik ürünler kategorisine girdi.


Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu Genel Müdürü Devrim Cöbek, Nestle Türkiye‘nin Balaban Gıda’nın yüzde 51 hissesini satın alarak çikolata ve şekerleme sektöründe yeni bir işbirliğine adım attığını, Balaban Gıda ile gerçekleştirilen bu ortaklıkla Nestle Türkiye‘nin daha uygun fiyatlarla daha çok çeşitle tüketicisiyle buluşma stratejisini pekiştirmiş olduğunu belirtti.

Cöbek, ”4,5 milyar liralık bir hacme sahip çikolatalı ürünler pazarının yarısını oluşturan uygun fiyatlı ürünler kısmında büyüme hedefimiz bulunuyor. İşbirliğimiz sonrasında üretim kapasitemizi artırmaya yönelik olarak 4 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırım ve kurduğumuz yeni ortaklık neticesinde, Nestle çikolatasının lezzetini bisküvi kategorisine taşıyor ve bu kategoriye 5 ayrı ürün çeşidi ile giriş yapıyoruz” dedi.

Türkiye’deki çikolata pazarının yüzde 60’ının 50 kuruş ve altında satılan ürünlerden oluştuğunu, Nestle’nin bu pazarda şu ana kadar sadece gofretleri bulunduğunu anlatan Cöbek, 25 ve 50 kuruşluk yeni ürünlerinin de yine Balaban Gıda tesislerinde üretildiğini ve ekim ayı içerisinde raflardaki yerini alacağını belirtti.

Devrim Cöbek, Nestle markası adı altında tablet çikolatalar, gofretler ve yeni ürün grupları bulunduğunu, Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu’nun toplam ürün sayısının yeni ürünlerle birlikte 157’ye ulaştığını bildirdi.

Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme Grubu’nun son 5 yılda ortalama büyümesinin yüzde 15 olarak gerçekleştiğini söyleyen Cöbek, ”2010’un aynı dönemi ile kıyasladığımızda şu anda 9 ayda yüzde 28’lik bir büyüme temposundayız. Beklentimiz önümüzdeki sene yüzde 30 civarında büyüme” dedi.

-TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ BİR ÜRETİM ÜSSÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”-

Türkiye’de çikolatalı ürünler pazarının dünyanın en rekabetçi üç pazarından biri olduğunu, 300’den fazla üretici bulunduğunu, bu yılın 9 ayında pazara 323 yeni ürün sunulduğunu anlatan Cöbek, Nestle’nin de 28 ürünü geliştirebilmek için teknolojik altyapıya yatırım yaptığını, Karacabey‘deki fabrikasını 30 milyon İsviçre Frangı yatırımla geçen iki sene içinde yenileyerek üretim kapasitesini 30 bin tona çıkardıklarını ifade etti.

Cöbek, ”Bu fabrikanın dışında Balaban ortaklığı ile 2 fabrika daha bünyemize katıldı. Türkiye‘nin bulunduğu coğrafyadaki Nestle’nin çikolata ile ilgili fabrika sayısının sadece 5 tane olduğunu düşünürseniz, Nestle’nin çikolata işiyle ilgili Türkiye‘ye odaklanmış olduğunu görürsünüz. Türkiye‘nin Nestle için önemli bir üretim üssü olduğunu düşünüyoruz. Yetişmiş insan gücü ve hammadde bolluğunu düşünürseniz Türkiye üretim açısından son derece avantajlı bir noktada” diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Cöbek, Türkiye‘de daha gidecekleri çok yol olduğunu, kek pazarını deneyip öğrenmeye çalıştıklarını, çikolatadaki pazar paylarını katma değerli bisküvi pazarı kısmına da taşıyacaklarını kaydetti.

Yeni satın alma ve ortaklıklara ilişkin olarak ise Cöbek, ”Stratejimize uygun olduğu sürece bizim kapımız bu tür tekliflerin tamamına açık. Gofret üretimiyle ilgili üretim altyapısı üstüne önümüzdeki yıl yaklaşık 12 milyon liralık bir yatırım yapacağız” dedi.

2008 yılından bu yana Türkiye‘den gerçekleştirdikleri ihracatlarının 4 katına çıktığını belirten Cöbek, ”Ancak henüz arzu ettiğimiz seviyede değil. 850 milyon dolarlık Türk çikolata ve şekerleme endüstrisi ihracatı içinde daha fazla pay almak istiyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bu manada potansiyel noktalar. Üç sene içinde 50 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmamız lazım, şu anda bu rakam 10 milyon dolar civarında” dedi.

Cöbek, 9 aydaki yüzde 28’lik büyümede Balaban Gıda ile yaptıkları ortaklık ve hediyelik ürünlerdeki pazar paylarının yüzde 20’ye yükselmesi olduğunu söyledi.

Devrim Cöbek, Nestle Türkiye‘nin 2010’daki toplam cirosunun da 1 milyar doları geçtiğini belirtti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen