Paz. Nis 28th, 2024

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Avrupa’da Kredi Transfer Sistemi’ne dahil edilen Avrupa genelindeki 12 üniversitesi arasında yer aldı.


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Avrupa Komisyonu tarafından öğrencilerin farklı ülkelerde eğitim görmelerine kolaylık sağlanması amacıyla geliştirilen Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne (AKTS) kabul edilen 12 Avrupa üniversitesi arasında yer aldı.

AA haberine göre, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin, kuruluşundan bu yana vizyonlarının ”yüksek standartlarda dünya üniversitesi yaratmak” olduğunu belirterek, Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olan İEÜ’nün son birkaç yılda uluslararası kalite ve tescil için alanlarında önemli başarılara imza attığını söyledi.

Sezgin, Avrupa bölgesindeki yükseköğretim ile ilgili diploma ve derecelerin tanınması ve ”Avrupa Yüksek Öğretim ve Araştırma Alanı” yaratmayı amaçlayan Bologna sürecinin bir parçası olarak, 2010 yılında diplomaların farklı üniversitelerde tanınmasını kolaylaştıran ”diploma eki etiketi”ni almaya hak kazandıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

”Diploma etiketini almaya hak kazanan şu ana kadar Türkiye genelinde 11 üniversite var. Çalışmalarımızı daha da ileri götürerek, bahar aylarında oldukça zor ve uzun bir sürecin ardından Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne başvurduk. Avrupa Komisyonu dün değerlendirmelerini tamamladı ve Avrupa genelinde 12 üniversiteyi AKTS’ye kabul etti. İEÜ ile birlikte Ege ve Anadolu Üniversiteleri de 12 kurumun arasında yer almayı başardı. AKTS, bir akademik denklik sistemi olup, temel amacı, farklı ülkelerin eğitim kurumlarındaki değişim öğrencilerinin aldıkların derslerin sonuçlarının kurumlarca tanınmasını sağlamaktır. Bu sürecin tamamlanmasıyla hem öğrencilerimiz hem de öğretim görevlilerimiz Avrupa’da daha rahat hareket edebilecekler. Amacımız sadece Türkiye‘de değil, dünyanın her yerinde eğitim alıp çalışabilecek öğrenciler yetiştirmek.”

İEÜ’ye AKTS belgesi, Brüksel’de düzenlenecek törenle verilecek.

Sezgin, YÖK’ün İEÜ’yü Bologna sürecini hayata geçirme konusunda, diğer üniversitelere örnek olması bakımından ”pilot üniversite” olarak seçtiğini de söyledi.

AVRUPA ÜNİVERSİTESİ KALİTESİ

İEÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş da AKTS sürecinin başarıyla tamamlandığı haberini dün aldıklarını ve çok mutlu olduklarını belirterek, ”Bu belgelerle İEÜ’nün kalitesi de bir Avrupa üniversitesi olduğu da tescil edilmiştir” dedi.

Hedeflerinin öğrenci sayısını artırmak değil, eğitimin kalitesini ve sunulan olanakları geliştirmek olduğunu ifade eden Demirtaş, 11 yıllık geçmişlerine rağmen Bologna sürecinin uygulanmasında diğer üniversitelere örnek gösterilmenin, kendilerine gurur verdiğini, ”dünya üniversitesi” olmak için çalıştıklarını söyledi.

BOLOGNA SÜRECİ

Bologna Süreci, ”Avrupa Yükseköğretim Alanı” yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olarak tanımlanıyor.

48 ülkenin katıldığı çalışmalarla, üniversite eğitimlerinin tek tip olması değil, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu şekilde bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden diğerine geçişin kolaylaşması ve öğrenciler ile öğretim görevlilerin hareketliliğinin artırılması hedefleniyor.
Diploma eki ve AKTS, Bologna hedeflerine ulaşmanın iki önemli aracı olarak kabul ediliyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen