Paz. Nis 28th, 2024

AK Parti heyeti, yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde MHP’nin ardından dün de CHP’yi ziyaret etti. Görüşmede, yeni yasama döneminin ilk ve öncelikli gündem maddesinin anayasa çalışmaları olması üzerinde uzlaşmaya varıldı.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

AK Parti heyetine başkanlık eden Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni anayasa sürecinde nasıl bir yöntemin izleneceğine uzlaşma komisyonunun karar vereceğini, çalışmaların bir yıl içerisinde bitmesini umut ettiklerini söyledi. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de yeni anayasaya bütün görüşlerin dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Meclis’te temsil edilen partiler, yeni anayasa konusunun genel hatlarında anlaştı. MHP ve CHP‘yi ziyaret eden AK Parti heyeti, önümüzdeki günlerde de BDP ile bir araya gelecek. İktidar ve anamuhalefet partisi arasında dün yapılan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. CHP Genel Merkezi’ndeki görüşme sonrası açıklama yapan AK Partili Ömer Çelik, yeni yasama döneminde Meclis’in ilk ve öncelikli gündeminin yeni anayasa olması yönünde CHP ile görüş birliğine vardıklarını söyledi. Sürecin inisiyatifinin Meclis Başkanı Cemil Çiçek‘te olduğunu ve kurulacak uzlaşma komisyonu için hiçbir ön şartın ortaya konulmamasını istediklerini anlatan Çelik, CHP‘yle bu konuda da hemfikir olduklarını kaydetti.

Yeni anayasa konusunda vatandaşlardan gelen yoğun taleplere işaret eden Ömer Çelik, siyasi partilerin bu konuda pozitif bir iklim oluşturması gerektiğini belirtti. Yeni anayasa konusunun, siyasetten ve siyasi partiler arasındaki diğer gündem maddelerinden bağımsız olarak ele alınması gerektiğini de kaydetti.

CHP heyetine başkanlık yapan Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede, AK Parti tarafından kendilerine getirilen önerileri zaten bir süredir ifade ettiklerini, çalışmanın Meclis Başkanı Çiçek inisiyatifinde sürmesini de önemli gördüklerini söyledi. "12 Eylül referandumundan sonra, insanımızın özgürlük alanına en fazla müdahale edebilecek güç olan devletin gücünü, özelde de hükümetin gücünü sınırlayan bir anayasa ihtiyacını ortaya koymuştuk." diyen Hamzaçebi, anayasanın en geniş mutabakatla hazırlanması gerektiğine işaret etti.

Tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin bir soruyu cevaplarken de seçilmiş olan bütün milletvekillerinin TBMM’de olmasının yeni anayasanın meşruiyetinin bir gereği olduğunu belirten Hamzaçebi, uzlaşma komisyonunun bu konuyu da değerlendireceğini aktardı. Kırmızı çizgileri olup olmadığı yönündeki bir soruya da "Anayasayı şöyle yapalım, böyle yapalım şeklinde bir çerçeve çizmek doğru değildir." şeklinde cevap verdi. CHP‘li vekil, "Hep AK Parti heyeti mi konuştu? Sizin bir öneriniz olmadı mı?" sorusu üzerine de şunları dile getirdi: "Toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa, meşru bir anayasa ne demek bunları tartıştık. Bir anayasanın meşruiyet sorunu olmaması için halk iradesinin en güçlü şekilde bu anayasanın arkasında olması gerekir. Şart budur aslında."

Alınan bilgilere göre, görüşmede tutuklu milletvekillerinin durumu görüşülürken Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu konunun yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olmadığını ancak tutukluluk sürelerine ilişkin bir düzenlemenin bakanlığın gündeminde olduğunu söyledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen