Per. Nis 25th, 2024

Alman basını 8 Türk’ü öldüren Neo-Nazilerin istihbarat servisinden destek gördüğünü öne sürdü. Bild gazetesi bir istihbarat ajanının 6 cinayet mahallinde bulunduğunu iddia etti…


Almanya’da 8 Türk dönerci ve bir Yunanlı çilingirin öldürüldüğü seri cinayetlerin sorumlularının bir Neo-Nazi grubu olduğunun ortaya çıkmasının ardından ülke yeni iddialar ile sarsılıyor. “Dönerci cinayetleri” olarak anılan seri cinayetlerin failleri olan Nasyonal Sosyalist Underground (NSU) adlı örgüte üyesi Beate Zschape, Uwe Muhdlos ve Uwe Bönhardt’ın Alman istihbarat iç teşkilatının muhbirleri olduğu, hatta istihbaratçıların üçlüye kaçmaları için yardım ettiği iddiaları ortaya atıldı. Alman basınının yaptığı araştırmalar ise iddiaları güçlendirecek kanıtlar ortaya koyuyor.

7’nci kişi istihbaratçı iddiası
– Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin haberine göre, 6 Nisan 2006’da Kassel kentinde internet kafesinde öldürülen 21 yaşındaki Halit Yozgat’ın cinayetinde Alman iç istihbarat teşkilatı olan Anayasayı Koruma Dairesi’nin izi görülüyor. Habere göre, Yozgat öldürüldüğü gün internet kafesinde Anayasayı Koruma Dairesi’nin Hessen eyaletindeki bölümünden bir istihbaratçı vardı. Hatta bu kişi cinayet işlenmeden sadece birkaç dakika önce kafeden ayrıldı.
Gazete, cinayetin ardından kafede kurban dahil 7 kişi bulunduğuna dair tutanak tutulduğunu, ancak sadece beş kişinin ifadesinin alındığına dikkat çekti. Gazete bu 7’inci kişinin istihbaratçı olduğunu ve cinayetten 10 gün sonra polise ifade verdiğini yazdı. Hakkında soruşturma yapılan bu görevli delil yetersizliğinden serbest bırakıldı ve daha sonra görevden alındı.
– Bild gazetesi ise FAZ’ın haberi üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda, bu istihbaratçının işlenen dokuz cinayetten altısında olay yerinin yakınlarında bulunduğunu öne sürdü. Haberde bu kişinin muhbir olarak çalıştığının ortaya çıkmasından sonra, 2007 yılında cinayetlerin de sona erdiği belirtildi. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Pasaportlar tartışılıyor
– Bild gazetesinde önceki günkü haberinde de aşırı sağcı katillerin iç istihbarat ajansı olan Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nden pasaport almış olduğunu yazmıştı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan habere göre, intihar eden 2 aşırı sağcının oturduğu karavanda, sadece gizli servis çalışanlarına verilen cinste pasaportlar bulundu. İktidar koalisyonu Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu iç politika sözcüsü Hans-Peter Uhl, Bild’e “Bu tür belgeleri kural olarak sadece İstihbarat Teşkilatı adına gizli olarak çalışan görevliler alır, yani İstihbarat Teşkilatıyla yakın bir şekilde işbirliği yapanlar” dedi.
Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi, gizli servisin Beate Zschape ile 13 yıl boyunca ilişkisi olmadığını ve intihar eden diğer 2 aşırı sağcının da yerinin bilinmediğini açıkladı.
– Bild am Sonntag gazetesi ise yaptıkları araştırmalar sonucunda, tutuklama emriyle aranmış olan Beate Zschape’nin 1998’den sonra Anayasayı Koruma Dairesi’nin muhbirleriyle sıkça görüşmüş olduğunun ortaya çıktığını yazdı. Bunun üzerine Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanı Jörg Geibert, kendisinin de Anayasayı Koruma Dairesi’ne “bir dizi sorusu” olduğunu, bu nedenle bir araştırma komisyonu oluşturulacağını söyledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen