Per. Nis 25th, 2024

Zor vakitler güçlü insanları çağırıyor

Prof. Dr. Tarhan: “Zayıf beşerler çoğaldığı vakit güç vakitler ortaya çıkıyor”

Zor vakitlerin güçlü insanları çağırdığını, güçlü insanların da rahat vakitleri oluşturduğunu kaydeden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Rahat vakitler olduğunda da zayıf beşerler ortaya çıkıyor. Zayıf beşerler çoğaldığında güç vakitler ortaya çıkıyor.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Konfortizm dediğimiz şey; şu an batı kültüründe gitgide yayılan, bizde de gitgide yaygınlaşan bir şeydir. Buna rahatçılık da denilebilir, dünyacılık da denilebilir.”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konfortizm konusunu kıymetlendirdi.

Beynin hayal ettiği üzere çalıştığını tabir eden Prof. Dr. Tarhan, yapay zeka çalışmalarında sanal gerçeklik denemeleri yapıldığını, hayal edip beyefendisine o durumu yaşamanın öğretilebildiğini kaydetti.

İnsanın ruhsal tabiatında memnunluk ve haz alma maksadının var olduğunu lisana getiren Tarhan, antik çağın birinci felsefecilerinin insanın hayatta aradığı şeyin memnunluk olduğunu söylediklerini, dünyada öbür canlılar üzere yeme, içme ve üremenin insanı memnun etmeye yetmediğini anlattı.

İnsanın dilekleri, istekleri sınırsız, gereksinimleri sınırsız, gücü çok sınırlı

İnsanın soyut düşünen, kavramsal düşünen bir varlık olduğu için hayal kurduğunu ve hayal dünyasında memnun olmak istediğini lisana getiren Tarhan, “Arzuları, istekleri sınırsız, gereksinimleri sınırsız, gücü çok sonlu. Hayal dünyasında mesela uzaya gitmek istiyor.” dedi.

İnsanın sonsuzluk ve mutluluğun eş vakitli olmasını istediğini de kaydeden Tarhan, şöyle devam etti:

“İnsan doğar, yaşar, büyür ve ölür. Hayat olağan. Ancak yaşlanınca insanın yaşama dileği, ömür ateşi daha da hızlanıyor, daha da canlanıyor. Yaşlandıkça daha çok yaşamak istiyor. Onun için harikulade bir formda gençlik ateşi peşinde koşuyorlar. Devamlı mevti ertelemeyle ilgili fevkalade projeler var.

Mutlu olan bir sonsuzluğa nazaran programlanmış insan beyni ve doğası

İnsanda nasıl açlık hissi varlığı, yiyeceklerin varlığıyla ilgili sebep sonuç ilgisi varsa, insanın ruhundaki sonsuzluk ve sonsuz bir memnunluk, huzur arayışı da öyle… Bir sonsuz huzur, ebedi bir huzur ve memnunluk, hayatın varlığıyla, sebep-sonuç bağı var. Akıllı insan uzun vadeli düşünür, stratejik insan ‘Her şeyin bu dünyada olması çok anlamsız’ der. ‘Bu dünyanın ötesinde yüksek bir dünya da olmalı yüksek bir cihan bir gerçeklik olmalı, görünmeyen gerçeklik olmalı’ diye…”

Yapılan araştırmaların bu dünyadaki bütün kazanımların beyni tatmin etmediği, beyni sonsuzluğun tatmin ettiğini gösterdiğini tabir eden Prof. Dr. Tarhan, “Sonsuzluk lakin, memnun bir sonsuzluk. Memnun olan bir sonsuzluk. Ona nazaran programlanmış insan beyni ve tabiatı… Beyninizdeki bir programı inceleseniz yani ruh programı diyebiliriz buna. Emeli nedir, ideali nedir? Derseniz, ülküsünde insan da bunun arayışı var. Konforculuk da buradan çıkıyor işte.” dedi.

Konformizm ile konfortizmi karıştırmamak gerek

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konformizm ile konfortizmi karıştırmamak gerektiğini belirterek, insanın az yorulup çok kazanmak isteyen bir varlık olduğunu da kaydetti. Konformizm kelamlık manası uyumluluk olarak geçer, itaat ediciliği söz eder, daha olumlu bir kavramdır. Konfortizm ise konforculuk, keyifcilik, kolaycılık ve rahatını hayatının merkezine alma olarak tanımlanabilir.

Prof. Dr. Tarhan, ayrıyeten insanın kendi konforu ya da beklentisi için kıymetlerini, şahsî pahalarını ve inançlarını yok sayabildiğini de söyledi. 

İnsanın yanlışa menfaati için itaat edebilmesine çıkarcılık da denilebildiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Konfortizm bu formda, menfaat için uyar oluyorsunuz. Her şeye evet diyorsunuz. Bu üzere bireylerin değerli bir kısmı da güç el değiştirdiği vakit çabucak dönerler. Bu bireylerde ikiyüzlülük çok fazla, otoriteye nazaran davranma eğilimdir. Güçlünün yanında olma, güçlüye yakın davranmadır.” dedi.

Konfortizm dediğimiz şey şu an batı kültüründe gitgide yayılan bir şeydir

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Konfortizm dediğimiz şey; şu an batı kültüründe gitgide yayılan, bizde de gitgide yaygınlaşan bir şeydir. Buna rahatçılık da denilebilir, dünyacılık da denilebilir. Kendi rahatı için, hazları için kolunu bacağını oynatmak istemez. ‘Yaşamın maksadı nedir?’ derseniz, ‘Burada rahatına uygun yaşamaktır’ denilir, toplumsal sorumlulukları, diğerlerinin çıkarlarını, empatik bakışı tek etme manası ortaya çıkar 

Her şeyi kolay elde etmiş, konforlu bir hayat kendilerine sunulmuş olan bireyler bu usuldeki duruma yatkın oluyorlar. Bu da aslında çok şaşırtan bir şey değil. Bu türlü bir çocuğa ya da bireye eğitim yeterli verilmezse, her şeyi kolay elde etmişse rahatlıkla bir kişinin bu türlü olması beklenir. 

Yüksek kıymetler için zahmet çekmeyen beşerler günümüze çoğaldı

Zor vakitler güçlü insanları çağırıyorlar. Güçlü beşerler da rahat vakitleri oluşturuyorlar. Rahat vakitler olduğu vakit da zayıf beşerler ortaya çıkıyor. Zayıf beşerler çoğaldığı vakit güç vakitler ortaya çıkıyor. Artık burada rahat, konfor çoğalınca zayıf beşerler ortaya çıkacak. Gayret etmeyen, hakkını aramayan, kendisi için diğerleri için sıkıntı çekmeyen, yüksek pahalar için sıkıntı çekmeyen beşerler günümüze baktığımızda çoğaldı.

Ufak bir çıkarı olduğu vakit çabucak rahatlıkla kıymetlerini satabiliyor, çıkar için bedellerini satabiliyor. İnsanın içerisinde bu eğilim var lakin bu eğilimini insanoğlunun sorgulaması gerekiyor, bu eğilimi denetim etmeye çalışması gerekiyor diyebiliriz.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen