Pts. May 6th, 2024

Ziraat Bankası’nın Yüzde Sıfır Faizli Yatırım Kredileri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Bankası’nın yüzde sıfır faizli yatırım kredilerine başvurunun çok fazla olması nedeniyle bankanın 2011 Ağustos ayından itibaren başvuruları değerlendiremediğini belirterek, “2012 yılında çiftçilerin düşük faizli kredi kullanmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı henüz yayımlanmadı.

 

  Ayrılan destek 2012 yılında artırılmalı, diğer kamu bankalarını da kapsayacak Bakanlar Kurulu kararı ve ardından uygulama tebliği bir anönce yayınlanmalıdır ‘dedi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bayraktar, çiftçilerin 2004 yılından itibaren Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri`nden kullandıkları kredinin faiz oranlarının devletçe sübvanse edilerek indirildiğini, üreticilerin düşük faizle daha rahat kredi kullanma imkanına kavuştuğunu hatırlattı. Düşük faizli kredi uygulaması için ayrılan kaynağın 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 46 oranında artırılarak 776 milyon liraya çıkarıldığını vurgulayan Bayraktar, kredi faiz oranlarının indirilmesineyönelik bütçeden ayrılan kaynağın yükseltilmesiyle kullandırılan kredi limitlerinin de yükseltildiğini, 2011 yılında çiftçilerin yüzde 0-5 faiz oranlarıyla kredi kullanabildiklerini kaydetti.

Ancak 2011 yılında ağustos ayından itibaren Ziraat Bankası`ndan yatırım kredisi kullanımında sorun yaşandığını belirten Bayraktar, ‘Ziraat Bankası, yüzde sıfır faizli yatırım kredilerine başvurunun çok fazla olması nedeniyle kaynağı yetersiz kaldığından başvuruları 2011 yılı ağustos ayından itibarendeğerlendiremedi. Bu durum kullanacağı krediye güvenerek yatırıma başlayan üreticilerimizi oldukça mağdur etti. Çiftçilerimiz 2011 yılı ağustos ayından bu yana düşük faizli kredi kullanabilmek için bekliyor. 6 Şubat 2012 tarihine gelmemize rağmen bu yılı kapsayacak Bakanlar Kurulu kararı henüz yayınlanmadı. Karar yayınlanmasının ardından Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri`nin kredi kullandırabilmesi için uygulama tebliği yayımlanacak. Bu durum kredi kullanabilme süresini daha da uzatıyor. Busürenin uzamasıyla çiftçilerimiz diğer bankalardan yüksek faizli kredi kullanmak zorunda kalıyorlar ‘dedi.

‘DESTEK 2012 YILINDA ARTIRILMALI, DİĞER KAMU BANKALARINI DA KAPSAMALI ‘
Düşük faizli kredi kullanımına yönelik diğer konunun faiz desteğinin sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri`ni kapsaması olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: ’2011 yılında geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerle borcunu ödeyememiş üreticiler ile krediye karşılık istenen teminatları bulamayan üreticiler, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan düşük faizli krediden faydalanamadılar. Ayrıca talep fazlalığı nedeniyle çoğu zaman kurumlar yetişememekte, kredinin sonuçlanması uzun zaman almaktadır. Bu nedenlerle 2011 yılında üreticilerimizin yüzde 34`ü yüksek faiz oranlarını kabul ederek, diğer bankalara yönelmek zorunda kaldılar. Düşükfaizli kredi kullanımı için ayrılan desteğin amacına ulaşabilmesi, üretimin devamı için daha rahat kredi kullanabilme imkanı sağlanması için ayrılan destek 2012 yılında artırılmalı, diğer kamu bankalarını da kapsayan Bakanlar Kurulu kararı ve ardından uygulama tebliği bir an önce yayınlanmalıdır. ‘

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen