Cum. Nis 26th, 2024

Fransa’dan Peygamberimiz’e (SAV) büyük terbiyesizlik!

Başbakan Jean-Marc Ayrault, söz konusu karikatürleri ‘aşırı ‘ bulduğunu ve onaylamadığını söyledi.

Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, ‘mevcut konjonktür içinde başbakan bu tür aşırılıkları onaylamıyor ve herkesi sorumlu olmaya davet ediyor ‘ ifadesi kullanıldı.

‘İfade özgürlüğünün, cumhuriyetin temel ilkelerinden birisi olduğu ‘ bildirilen açıklamada, ‘bu özgürlüğün yasaların belirlediği sınırlar çerçevesinde kullanılması gerektiği ‘ görüşü savunuldu.

Açıklamada, ‘laiklik ilkesi, hoşgörü değerleri ile din ve inanç özgürlüğüne saygının, cumhuriyet sözleşmesinin kalbinde yatan en önemli unsurlar olduğu ‘ ifade edildi.

Derginin yönetimi, ‘ITele ‘ televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Hazreti Muhammed’i tasvir ettikleri karikatürün daha önce yayınlanan karikatürlerden ‘daha fazla tahrik edici olmadığı ‘ görüşünü savunarak, ‘zaten basın özgürlüğü bir tahrik değil mi? ‘ sorusunu yöneltti.

Mahkemeye sevk edildiler

Bu arada Mısır Savcılığı, Hz. Muhammed’e hakaret içeren filmi internette yayınlayan 8 kişi hakkında mahkemeye sevk etme kararı çıkardı.

Başsavcı Abdülmecid Mahmud, yaptığı açıklamada, Washington’daki Ulusal Kıpti Derneği kurucusu Morris Sadek, ABD’de dini programlar sunucusu Marcos Aziz Halil, Dr. Fikri Abdulmesih Zagleme, Washington’daki Ulusal Kıpti Derneği’nin basın koordinatörü Nebil Edip Besade, ‘Nicholas Basili ‘ olarak bilinen İlya Basili, Nahid Mahmud, Nadir Ferid Nicholas ve aralarında ABD’nin Florida eyaletide evanjelik klisesi rahibi Terry Jones’in de bulunduğu 8 kişi hakkında ceza mahkemesine sevk edilmeleri yönünde karar alındığını ifade etti.

Mısır Savıcılığı Resmi Sözcüsü Adil es-Sadi ise sanıklara mahkeme tarafından, ‘vatanın birlik ve bütünlüğünü bozma, İslam’a hakaret, yalan haber yayma, aleni bir şekilde İslam dinine saldırı suçlarının ‘ isnat edildiğini belirtti.

Sadi, ayrıca 8 kişiyle ilgili, İnterpol’den arama kararı çıkartılması ve Mısır’a teslim edilmesi için savcılığın ABD’ye resmi bir talepte bulunulması talimatı verdiğini kaydetti.

Mısır kanunlarına göre, söz konusu suçları işlediği tespit edilen sanıklar idamla yargılanabiliyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”