Per. Nis 25th, 2024

Ekonomide kıyamet sendromu

Maya takviminde dünyanın sonu olarak kabul edilen 21 Aralık’a Türk iş dünyası da kayıtsız kalamadı. Kimi bankadan yazılı güvence istedi, kimi bakanlıklara resmi yazı yazdı. İhracatçı ise ‘asıl sorun dışarıda’ dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan 21 Aralık sendromundan Türk iş dünyası da kaçamadı. Finanstan sağlığa, madencilikten sigortacılığa kadar birçok sektörde kıyametin kopacağı iddia edilen ’21 Aralık’ tarihi resmi yazışmalara dahi girdi. En ilginç örnekler bankacılık sektöründen geldi. Fısıltı gazetesinin de etkisinde kalan çok sayıda vatandaş ve işadamı bankalara ’21 Aralık’ta afetler yaşanacakmış. Buna karşı tedbirinizi aldınız mı ‘, ’21 Aralık’ta finansal kıyamet olacağı söyleniyor, ne yapmalıyım ‘, ‘Olası yağmalara hazırlıklı mısınız ‘ soruları yöneltmeye başladı. Bazıları ise bu gerekçeyle işi bankadan parasını çekmeye kadar götürdü. Bu konuda müşterilerini sözlü olarak ikna edemeyen bazı özel bankalar ise mudilerine antetli ve ıslak imzalı mektuplar göndermek zorunda kaldı. Mektupta, ‘Bankamız 21 Aralık tarihinde de 7/24 kesintisiz hizmet vermeye devam edecektir. Birikimleriniz her türlü doğal afet ve yazılımsal hatalara karşı güvence altındadır ‘ ifadeleri dikkat çekti.

PARASINI ÇEKENLER VAR
Banka yetkilileri en fazla bilgi talebinin İstanbul’da, Şişli, Nişantaşı, Beşiktaş, Etiler ve Bakırköy bölgeleriyle İzmir, Aydın, Antalya illerinden geldiği bilgisini de verdi. Öte yandan bazı işadamları da bu konudaki endişelerini açıkça dile getiriyor. İkitelli’de AS-yıldız döküm fabrikasının yöneticisi olan Ahmet Doğan, son günlerde birçok işadamının konuyla ilgilendiğini ifade ediyor. 20 yıldır Mayalar üzerine araştırma yaptığını belirten Doğan, ‘Çoğu işadamı 21 Aralık’ta kaygılarını sosyal baskı endişesiyle paylaşmaya çekiniyor 21 Aralık bir kıyamet olmayabilir. Ancak bir boyut değiştirme durumu var. Bunun da dünyadaki bilişim altyapısını bozabileceğini düşünüyorum. Ayrıca sosyolojik bunalımlar ve savaşlar artacak ‘ açıklamasında bulundu.

ODAYA VE BAKANLIĞA YAZI
Afyon ve Kütahya’da iki ayrı maden ocağı işleten ve yine aynı bölgede yeni yatırım yapmaya hazırlanan bir işadamı da 21 Aralık korkusuna kapıldı. İşadamı, bağlı bulunduğu Maden Mühendisleri Odası’ndan bu konuyla ilgili resmi bilgilendirme talep etti. Oda yetkilileri aynı şirketin Enerji Bakanlığı’ndan da bilgi istediğini belirtti.

21 ARALIK’A BEN DE İN ANIYORUM
Türkiye’nin en çok tanınan kariyer danışmanlık şirketleri arasında yer alan E&E Group’un Genel Müdürü Kıvanç Ersöz, 21 Aralık’a özel ilgisi olan işadamları arasında yer alıyor. 21 Aralık’a inandığını ve kendisi gibi düşünen çok sayıda işadamı olduğunu vurgulayan Ersöz, ‘Elbette ki 21 Aralık’ta kıyamet kopmayacak. 21 Aralık’ı ve genel gidişatı bir bilinç değişimi veya artışı olarak görüyorum. Aslında bunun böyle olmasını da umuyorum. Bu, daha iyi bir dünya için gerekli bir değişim. Şirket olarak iş dünyasına yönetici temin ediyoruz. Bu noktada 21 Aralık’a benim gibi bakan çok sayıda işadamı tanıyorum. Bazıları bu inançlarını stratejilerine de yansıtıyor olabilir ‘ şeklinde konuştu.

ENDİŞEYE KAPILMAYA GEREK YOK
Başta ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) olmak üzere, 21 Aralık’a ilişkin birçok açıklama yapıldı. Açıklama yapanlar arasında bilimsel çalışmalarını ABD’de sürdüren astrofizik profesörü Feryal Özel de bulunuyor. Dünyanın 21 Aralık’ta yok olacağı iddialarının ciddiye alınmaması uyarısında bulunan Özel, 2012’nin diğer yıllardan da farklı bir özelliği bulunmadığını vurgulayarak, eski takvimlerde, her şey güneşe göre düzenlendiği için 21 Aralık’ın özel bir gün olarak ifade edildiğini aktardı.

BAŞKA ÜLKELERDE TELAŞ VAR
İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete ise 21 Aralık sendromunun Türkiye dışındaki ülkelerde daha yoğun yaşandığını ifade etti. Mete, ‘Bu korku benim çevremde yok. Türkiye’nin de yoğun ihracat yaptığı Çin ve Rusya gibi ülkelerde daha yoğun gözlemleniyor. Avrupa ve Amerika kıtası ülkelerinde de iş hayatını etkileyecek düzeyde gelişmeler yaşanıyor. Ancak Türk ihracatçısı açısından herhangi bir endişe söz konusu değil ‘ şeklinde konuştu.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”