Cum. Nis 26th, 2024

Kalpte Ritm Bozukluğuna Balonlu Yöntem

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mesut Demir, Atriyal Fibrilasyon denen kalpteki ritm bozukluğunun artık ilaç dışında yöntemlerle de tedavi edilebildiğini belirtti.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mesut Demir ve Prof. Dr. Mehmet Kanadaşı, Atriyal Fibrilasyon hastalığının tedavi yöntemi hakkında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen kardiyoloji uzmanlarına kurs verdi. Kalp ve ritm bozuklukları konusunda öne çıkan kardiyoloji uzmanlarının katıldığı kursta ilk olarak düzenlenen seminerde yarım gün eğitim verildi.

Seminerin ardından kardiyoloji uzmanlarına eğitimde verilen bilgiler 2 hasta üzerinde uygulamalı olarak gösterildi.

Seminerin ardından Atriyal Fibrilasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demir, “Kalp ritm bozukluklarının tedavisinde yeni yöntemler var. Özellikle Atriyal Fibrilasyon dediğimiz bir hastalık var. Bu bir ritm bozukluğudur. Bu hastalığın sorunu beyine pıhtı atması ve insanların ilerleyen süreçte felç geçirmesi. Bu artık ilaç dışında yöntemlerle tedavi edilebiliyor” dedi.

Atriyal Fibrilasyon’un ‘Kriyoablasyon’ (dondurarak engelleme) denen yöntemle tedavi edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “Bu yöntem de ritm bozukluğuna sebep olan damarların ağzını bulup balonla -40 -50 derecede soğutarak ritm bozukluğuna sebep olan hücreleri yok ediyoruz. Bir daha ritm bozukluğu olmasını engelliyoruz. Bu yöntem Çukurova Üniversitesi’nde bizim olduğumuz bölümde yapılıyor. Ayrıca bu işlemi yaklaşık 2 yıldır yapıyoruz” diye konuştu.

Demir, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden kalp ve ritm bozuklukları konusuna eğilimli kardiyologların eğitim için toplandığını kaydederek, “Onlara teorik eğitim verdik öğleye kadar. Bu işlem hangi hastalara yapılacak ve nasıl yapılacağı şeklinde. İki hastada pratik eğitimi tamamlayacağız. Uzun süredir yaptığımı ve deneyimli olduğumu bu işlemi diğer doktorlara anlattık” ifadelerini kullandı.

Atriyal fibrilasyon, her yaşta görülebilmekle birlikte özellikle 70 yaşından sonra sık olarak görülen; felç ve kalp yetmezliğine neden olabilen önemli bir çarpıntıdır. Felçlerin yaklaşık yüzde 20-25 kadarı atriyal fibrilasyon sonucu kalpte oluşan pıhtıların atması sonucu meydana gelmektedir. Türkiye’de çok az sayıda merkezde yapılabilen ‘Kriyoablasyon’ yöntemi, 2 yıldır Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda uygulanmakla birlikte .

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”