Cum. Nis 26th, 2024

Aytunç Altındal, Papa Benedikt’in İstifasını Değerlendirdi

Hıristiyanların ruhani lideri Papa 16. Benedictus’un, görevi bıraktığı açıklandı. Papa görevini bırakma gerekçesini Kardinaller Koleji’ne bildirecek.Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus’un görevi bırakacağı duyuruldu. Vatikan sözcüsü Federico Lombard, Papa 16. Benediktus’un, 28 Şubat ‘tan itibaren görevi bırakacağını açıkladı. Açıklamanın ardından Papa 16. Benediktus’un, bu sabah Vatikan’da katıldığı Otrantolu denizci askerlerin azizlik mertebesine yükseltilmesi töreninde Latince yaptığı açıklamada, ‘ Kilise’nin iyiliği için bırakıyorum ‘ dediği bildirildi.

Vatikan ‘ da Otrontolu bir denizcinin azizlik mertebesine yükseltilmesi için Kardinallerin katılımıyla yapılan törenin sonunda Latince olarak bizzat görevi bırakacağını açıklayan Papa 16 ‘ ncı Benedict, kararı çok düşündüğünü belirterek, “Kilisenin iyiliği için” görevi bıraktığını söyledi.

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi yaptığı basın toplantısında Papa 16 ‘ ncı Benedict ‘ in görevi bırakacağını teyid etti. “Törenin sonunda, kendisi Latince olarak görevden ayrılacağını açıkladı” dedi. Açıklamanın toplantıda bulunan herkesi şok ettiğini dile getiren Lombardi, Papa ‘ nın yaşı nedeniyle yönetim görevini yeterince iyi yerine getiremediği gerekçesiyle görevi bıraktığını dile getirdi.

Vatikan ‘ da Papalık koltuğu 28 Şubat 2013 günü yerel saatle 20.00 itibariyle boş kalacak. 16 Nisan 1927 günü doğan Papa 16 ‘ ncı Benedict ‘ in yaşı nedeniyle görevi bırakacak. Kilise kurallarına göre bir Papa ancak kendi özgür iradesiyle görevi bırakabiliyor. Görevden alınamıyor ya da uzaklaştırılamıyor.

GEREKÇESİNİ KARDİNALLER KOLEJİ’NE AÇIKLAYACAK

Vatikan, yaklaşık bir yıldır özel belgelerin Vatikan’dan sızdırılması skandalıyla çalkalanıyordu. Papa 16. Benedikt’in özel yazışmalarını ve merkeze ait önemli bilgileri basına sızdırdığı anlaşılan Papa’nın sivil hizmetkarı Paolo Gabriele gözaltına alınmış, olaya bazı yüksek din adamları ve görevlilerin de karıştığı iddia edilmişti.

Yaşananlardan kendisini sorumlu tutan Başbakan Bertone’nin istifa girişiminin Papa tarafından reddedildiği ancak olaydan büyük üzüntü duyan Papa’nın istifa edebileceği geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana İtalya basınında konuşuluyordu. Papa’nın görevi bırakma gerekçesini Kardinaller Koleji’ne açıklayacağı bildiriliyor.

DAHA ÖNCE ‘İSTİFA EDEN’ PAPALAR

Papalık tarihinde daha önce iki kez görevi bırakma örneği yaşandı. İlkinde iki yıl papasız yaşanan bir karışıklık sürecinin ardından Papa seçilen 5. Coelestin 1294’de görevi bıraktı.
1415’te ise bu kez Papa 12. Gregory muhaliflerinin zorlaması ile görevinden ayrıldı.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”