Cum. Nis 26th, 2024

Havalar ısındı, klimaya dikkat!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, klimaları doğru kullanmak için dikkat edilecek noktalar konusunda uyardı.

Klimaların özellikle taze ve temiz hava gereksinimi olan kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabileceğini anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, “Klimaları doğru kullanmak için dikkat edilecek noktalar; kullanılacak mekan ve klima seçimi, kullanılacağı ortamın büyüklüğüne uygun olmalı. Servis bakımı ve kontrolü yapılabilmeli. Odanın en uygun yerine yerleştirilmeli. Klimanın etkinliği ve enerji tasarrufu için odanın duvar, taban, tavan ve pencereleri ısı yalıtımlı olmalı” dedi.

Klimanın mekana uygulanmasında doğru yere yerleştirilmesi ve soğuk hava akımının doğrudan vücudun üzerine gelmeyecek şekilde ayarlanması gerektiğini söyleyen Dr. Karagözoğlu, “Çalıştırırken ortam ısısı yavaş yavaş düşecek şekilde çalıştırılmalı. Soğuk hava akımı yüksek hızda doğrudan vücudumuz üzerine çevrilmemeli. Oda sıcaklığı dış ortam sıcaklığından 7-8 derece düşük olacak şekilde ayarlanmalı. Oda sıcaklığı 25 dereceden daha düşük ısılara ayarlanmamalı. Nem ayarlaması yüzde 50’ye ayarlanmalı. Klima kullanılan yerin kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır. Gece yatmadan mutlaka kapatılmalı. Sabaha karşı doğal olarak vücut ısısı düşer ve uyanıkken rahatsız etmeyecek serinlik uyuyakaldığımızda hastalık nedeni olur” diye konuştu.

Klimaların sağlık açısından zararları var mı?

Araç klimalarında özellikle uzun süreli kullanımlarda hava akımının ön cama doğru çevrilmesi gerektiğini söyleyen Karagözoğlu, “Araçlar sizin kullanımınıza bağlı olarak faydalı ya da zararlı hale gelebilirler. Doğru ve uygun kullanılmayan klimalar ve soğutma sistemlerinin riskleri vardır. Özellikle klima ve soğutma sistemleri gerektiği gibi temizlenmez ve bakımı yapılmazsa ölüme sebep verebilen mikropların ve mantarların üremesi söz konusu olabilir. Bununla beraber viral üst solunum yolu enfeksiyonları, yüz felci, kas tutulmaları ve ağrılar olabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış çeşitli hastalarda klima kaynaklı mikroplar nedeniyle sinüzit, bronşit, göz iltihabı, beyin iltihabı, zatürre olabilir” dedi.
Etiketler: zatürre hastalığı, klima kullanımı, klima kaç dereceye ayarlanmalı, Klima

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”