Cum. Nis 26th, 2024

Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi kumar bağımlılığı da tedavi edilip düzeltilmesi gereken bir bağımlılık türüdür. Beynimizin ödül sistemiyle ilgili bölümünde meydana gelen bir tür bozulma sonucu oluşan kumar bağımlılığından psikoterapi yöntemi ile kurtulmak mümkündür.

Kişinin kumar oynama isteğini engelleyememesi sonucunda tekrar tekrar kumar oynaması, kaybettikçe daha büyük meblalar yatırarak oynamaya devam etmesi şeklinde ilerler.

Sonuç itibariyle kişi değil makine kazanır ve ortada büyük meblalarda borçlar oluşur. Kişinin aile bütünlüğü bozulur, psikolojik farklı sorunların ortaya çıkmasına da zemin hazırlar.

Kumar bağımlılığı, çoğu zaman ahlaki zayıflık veya irade eksikliği olarak değerlendirilir. Fakat bu tanımlama doğru değildir, tedavi olunması gereken bir durumdur.

Toplumda kumar bağımlılığı %3 oranında görülür. Özellikle 40-50 yaş arası erkeklerde daha sık rastlanır.

Kumar bağımlısı kişilere sorduğumuzda genelde bir denemeyle veya hevesle başladığı fakat bu hevesin yerini daha çok kazanma hırsına çevirdiğini duyarız. Kişi başta küçük paralar kaybeder, fakat her kaybedişte daha önce yatırdığı paraları toplu olarak kazanmak için daha fazla riske girer. O an mantıklı düşünce devrede değildir. Sadece milyonda bir olasılığa odaklanır. Sonuç ise hüsrandır..

Aşağıdakilerden en az 5 tanesi sizde varsa kumar bağımlısı olma şüphesi taşımaktasınız.

Kumar oynama üzerine aşırı kafa yorma (geçmişteki kumar tecrübelerini yeniden yaşamak, bir sonraki oyunu tasarlamak ya da engellemeye çalışmak)

İstediği heyecanı tatmin için giderek artan miktarlarda para ile kumar oynama ihtiyacı duymak.

Başarısızlıkla sonuçlanan; kumar oynamayı azaltma, kontrol altına alma ya da bırakma girişimleri.

Kumar oynamayı azaltma ya da bırakma girişimleri sırasında huzursuz ya da irritabl olma

Sorunlardan kaçmak ya da mutsuz ve keyifsiz bir duygu durumdan, çaresizlik, suçluluk, kaygı veya depresyondan kurtulmak için kumar oynamak

Parayla kumar oynayıp kaybetmesinin ardından başka bir gün kaybettiklerini yerine koymak için geri gelmek (kaybettiklerini kovalamak).

Oynadığı kumar miktarı hakkında aile üyelerine, terapistine ya da başkalarına yalan söylemek.

Kumar bağımlılığı olan kişiler kumar oynamak için para sağlamak üzere sahtekârlık, dolandırıcılık, hırsızlık gibi yasadışı eylemlerde bulunmak.

Kumar bağımlılığı olan kişiler kumar yüzünden önemli bir ilişkisini, işini, eğitimi ya da mesleği ile ilgili fırsatları tehlikeye atmak ya da kaybetmek.

Kumar nedeniyle içine düştüğü maddi sorunlardan kurtulmak için başkalarına güvenmek.

KUMAR OYNAMA DÜŞÜNCESİYLE NASIL BAŞA ÇIKARIM

1- Kumar oynanan yerlerden ve internette kumar oynatılan sitelerden uzak durmalıdır. Bu mecraların teşvik edici özelliği yüksektir.

2- Kumar oynama düşüncesini oluşturan şeylerden uzaklaşmalıdır (at yarışı programları, casino reklamları, piyango biletleri vs.)

3- Kumarla ilgisi olan kişilerden uzak durmalıdır.

4- Kumar üzerine yapılan tartışmalara girmekten kaçınmalıdır. Bu konu açıldığında ortamdan uzaklaşılmalıdır. Gerekirse arkadaş çevresi yeniden revize edilmelidir.

5- Günlük ihtiyacı karşılayabilecek kadar para bulundurmalı, gereği dışında kredi kartları ve banka kartlarını kullanmamalıdır.

6- Yaşam tarzının değiştirilmesi, olumsuz alışkanlıkların yerine olumlu davranışların konulması gerekmektedir. Spora başlamak, farklı hobiler edinmek, zihni başka yöne çevirmek etkili olacaktır.

7- Kumar oynayan kimse bağımlılık tedavisine başvurmaktan ve bu durumla mücadele etmekten kaçınmamalıdır.

8- Destek için yakın bir arkadaş veya aile bireyinden destek isteyerek iletişime geçmek

9- Meşgul olunacak bir şeyler bulunmalı, bir hobi edinilebilir. Dikkati başka aktivitelere çevirmek yararlı olacaktır (evde iş yapmak, spora gitmek gibi)

10- Bu bağımlılığın altında yatan mutlaka duygusal bir ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç tespit edilip, daha doğru yöntemlerle telafi edilmelidir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen