Cum. Nis 26th, 2024

Cardano, Alonzo hardfork‘unu 12 Eylül’de piyasaya sürecek, ancak akıllı sözleşmeler başladığında ekosistemin nasıl görüneceği konusunda sorular var. Alonzo piyasaya sürüldükten sonra Cardano’da neler yaşanacak? Cardano’nun DeFi ekosistemi, Alonzo hardfork’un ardından birkaç ay içinde ancak gelişebilir. Kriptokoin.com olarak bu sorunun cevabını arıyoruz.

Alonzo’dan sonra Cardano

Çeşitli kaynaklara göre, merkezi olmayan borsalar gibi işlevsel Plutus dApp’leri, Alonzo’nun piyasaya sürülmesinden hemen sonra yayınlanmaya hazır olmayacak. Cardano’daki birkaç proje, Blockchainin eşzamanlılık sorunlarını çözmek için hala ölçeklendirme çözümleri geliştirdiklerini söylüyor. Ağa akıllı sözleşme işlevselliği getiren Cardano’nun Alonzo hardfork’u 12 Eylül’de yayınlanacak. Ancak, araç eksikliği ve eşzamanlılık sorunları nedeniyle DeFi’nin ana ağa gelmesi birkaç ay sürebilir. Birkaç Cardano projesi, ağ üzerinde çalışmasına izin verecek ölçeklendirme çözümleri geliştirdiklerini söylüyor.

Cardano, bu hafta sonu uzun zamandır beklenen Alonzo güncellemesinin bir parçası olarak akıllı sözleşmeler başlatacak, ancak DeFi protokollerinin ağda çalışmaya başlaması aylar alabilir. Salı günü Input Output, Cardano’nun Alonzo güncellemesinin son versiyonu için hardfork birleştiriciyi tetikleyecek bir teklifi başarıyla sundu. Teklif, Cardano’nun çekirdek geliştiricilerinin 12 Eylül’de Alonzo Purple test ağını forklamaya ve yükseltmeye hazır olduklarının teyidiydi. Etkinlik, özellikle Plutus programlama dilinde yazılmış akıllı sözleşmeleri Cardano ana ağına getireceği için, Cardano hayranları arasında büyük bir merakla bekleniyor.

Biraz zamana ihtiyaç var

Yükseltme, dApp’ler olarak bilinen merkezi olmayan uygulamaların ağda yayınlanması için aşamayı belirler. Charles Hoskinson daha önce Cardano’nun DeFi ve NFT’ler için bir merkez haline geleceğini belirtmişti, ancak Alonzo’nun başlamasından sonra DeFi protokollerinin ağda yayınlanmasının biraz zaman alacağı ortaya çıktı. Hoskinson ve Cardano’ya bağlı diğer kaynaklara göre, merkezi olmayan borsalar gibi işlevsel Plutus dApp’leri daha sonraki bir aşamada eklenecek. DEX‘ler olarak da bilinen merkezi olmayan borsalar, DeFi’nin kritik bir bileşeni. Gecikmenin temel nedenlerinden biri, Cardano’nun dApp’ler için ölçeklendirme sorunları sunan EUTXO tabanlı protokol tasarımı.

Merkezi olmayan borsa Minswap geçen hafta testnet’te başladı ve hemen sorunlarla karşılaştı. Kullanıcılar bir işlem darboğazı nedeniyle takas yapamadılar ve proje test ağını kapatmak zorunda kaldı. Diğer dApp’lerin de benzer sorunlar yaşayabileceği düşünülüyor. Cardano, Sundaeswap, Maladex ve OccamFi üzerine inşa edilen üç önemli dApp, Cardano’nun EUTXO modelinin yarattığı zorlukların üstesinden gelebilecek çözümleri kavramsallaştırdıklarını söyledi. Birden çok işlemin bir araya getirilmesinden Katman 2 protokollerine ve side-chainlere kadar çeşitli ölçeklendirme çözümleri önerilmiş. Ancak, Alonzo ana ağının yayınlanması ile bu tür çözümlerin başlatılması arasında gecikme olacak gibi.

Sorunlar çeşitli

Cardano’nun kurucusu bile Çarşamba günü bir video akışında, hardfork’un ardından ağın nasıl görüneceğine dair birçok “açık soru” olduğunu söyledi. İzleyicilere “Şablonlar, soyutlamalar ve dApp’ler diğer ekosistemler gibi oluşturulmalıdır” dedi. Cardano, eşzamanlılık sorunlarının yanı sıra, dApp’lerin entegre edilmesi için henüz çeşitli cüzdanlar veya araçlar sunmuyor. Alonzo’dan sonra yayına girecek olan Plutus Application Backend güncellemeleriyle birlikte görünmeleri bekleniyor. Aynı video akışında Hoskinson, ilk gün yayınlanacak tek dApp’lerin “birkaç oyuncak akıllı sözleşme” olacağını söyledi.

Birkaç basit dApp dışında Cardano kullanıcıları, şu anda kriptonun en sıcak nişlerinden biri olan NFT’leri takas edebilecekler. Ekosistem Solana ve Ethereum gibi rakip ağlardakilerden önemli ölçüde daha küçük olsa da, akıllı sözleşmeler gerektirmedikleri için Cardano’da NFT’ler zaten var. Yine de Cardano topluluğu önümüzdeki aylar için iyimser. Cardano, Catalyst inovasyon fonu aracılığıyla 160’tan fazla projeye yatırım yaptıktan sonra olumlu duygular hakim oldu. Cardano şu anda neredeyse 80 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipken, projenin bütçesi de geliştirmeyi finanse etmek için 1 milyar doların üzerinde tutara sahip. Cardano’nun zengin bir DeFi uygulamaları ekosistemi oluşturacak kaynaklara sahip olduğu görülüyor – sadece bunun gerçekleşmesi için daha fazla zamana ihtiyacı var.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen