Cts. Nis 27th, 2024

Türkiye’de 60 milyon seçmen önceki gün sandık başındaydı. Seçimler için Türkiye genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. 

Oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla başladı. Yurtiçinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen, akşam saat 17.00’ye kadar oy kullanabildi.

VERİ TARTIŞMASI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener’in önceki akşam 18.30 itibarıyla seçim yasaklarının kalktığını duyurmasının ardından, ANKA ve Anadolu Ajansı’nın (AA) birbiriyle çelişen verileri yeni bir tartışma başladı.

AA, Erdoğan’ı yarışa yüzde 59’a yakın bir oranla başlattı. ANKA’da ise Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu uzun bir süre önde göründü.

Gece boyunca düzenli olarak açıklamalar yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş, yurttaşlara sandıkları terk etmeme çağrısı yaparak AA’nın manipülasyonuna gelinmemesi gerektiğini söyledi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise AA’nın manipülasyonunu reddederek; belediye başkanları İmamoğlu ve Yavaş’ı hedef aldı.

ERDOĞANSIZ TÜRKİYE İSTEMİ

Resmi olmayan sonuçlar, yurttaşların yüzde 50’den fazlasının Erdoğan’ı istemediği gerçeğini ortaya koydu. 

Yurtdışı oyları ve halen açılmadığı iddia edilen sandıklardan gelecek oyların sıralama açısından durumu değiştirmeyeceği görülüyor. Bu tablo karşısında seçim Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun karşı karşıya geleceği ikinci tura kalıyor.

Sonuçlar her ne kadar muhalefet açısından iç açıcı olmasa da tersinden bakıldığında iktidar açısından da parlak görünmüyor. 

AKP’nin ve Cumhur İttifakı bloğu seçim süreci boyunca muhalefete karşı yürüttükleri tüm kara propagandaya rağmen halkın çoğunluğunun desteğini alamadı. 

İktidar gücüyle devletin tüm olanaklarını kendi lehinde hukuksuzca kullanıp dini ve milli hassasiyetleri kaşıma siyasetini pervasızca yapan Cumhur İttifakı ve Erdoğan’ın alabildiği bu destek, Türkiye’nin çoğunluğunun halen karanlığa teslim olmadığını ortaya koyuyor.

4 adayın pusulada olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anadolu Ajansı ve ANKA’nın sonuçlarına göre son durum şöyle:

ANADOLU AJANSI

Recep Tayyip Erdoğan: 49,24

Kemal Kılıçdaroğlu: 45,06

Sinan Oğan: 5,28

Muharrem İnce: 0,42

ANKA HABER AJANSI

Recep Tayyip Erdoğan: 49,25

Kemal Kılıçdaroğlu:45,05

Sinan Oğan: 5,28

Muharrem İnce: 0,42

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen