Çar. May 15th, 2024

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü dayanaklarıyla Balkon Film’in organize ettiği bu yıl Hacı Bektaş-ı Veli anısına düzenlenecek 4. Milletlerarası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Festivali bu yıl bir unsur imza atarak Majid Majidi’yi İstanbul’da “Ustalık Sınıfı” etkinliğinde ağırlamaya hazırlanıyor.

Türkiye’den ve dünyadan yılın öne çıkan üretimlerini bir ortaya getirdiği sinema seçkisiyle sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanan şenlik, İranlı direktör Majid Majidi’yi 4 Aralık Cumartesi günü Atlas 1948 Sineması’nda sinemaseverlerle bir ortaya getirecek.

Sinema deneyimini konuşmak için birinci kere Türkiye’de Ustalık Sınıfı’na konuk olacak Majidi, sinema hayatına Makhmelbaf’ın ‘Boykot’ sinemasındaki oyunculuğuyla adım attı. Majidi, 1992’de direktörlüğünü yaptığı ‘Baduk’ sinemasıyla ile Cannes Sinema Şenliğinde ‘Yönetmenlerin 40 Günü’ programına seçildi. İtalyan neoralist sinemasının tesirindeki minimalist İran sinemasını dramatik açıdan klasik anlatımlı Amerikan sineması düzeyine çıkaran Majidi’nin 1998’de çektiği ‘Cennetin Çocukları’ sineması Oscar’a aday gösterilen birinci İran sinema oldu. ‘Cennetin Rengi’, ‘Baran’ sinemalarıyla de kısa müddette ünü tüm dünyaya yayılan Majidi geçtiğimiz yıllarda Hindistan, artık de Çin’de sinema yapıyor. İran’da başlayıp başta Avrupa’ya sonra da tüm dünyaya ulaşan sinemaların üretim, şenlik ve dağıtım süreçlerinin konuşulacağı Ustalık Sınıfı’nda İran Sinemasının gelişimini özelde ise Majidi’nin sineması her boyutuyla masaya yatırılacak.

Majid Majidi’nin “Sun Childiren / Güneşin Çocukları” Sineması “Özel Gösterim Seçkisi”nde!

“Children of Heaven” sineması ile Oscar adayı birinci İranlı direktör olan Majidi’nin 2020 yılında dünya prömiyerini 77. Venedik Sinema Şenliği Ana Yarış kısmında gerçekleştirdiği sineması “Sun Childiren / Güneşin Çocukları” Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Festivali’nin “Özel Gösterim Seçkisi”nde 3 Aralık saat 19:30’da seyirciyle buluşacak. Majid Majidi bu defa oto tamirde çalışan bir küme sokak çocuğunun, gizli bir hazineyi bulmak için okula kaydolmalarını ve hazine avlarını hikayeleştiriyor. Majidi’nin dünyadaki 152 milyon emekçi çocuğa adadığı, etkileyici sinemasında, gerçek hayatlarında da sokakta yaşayan 12 yaşındaki Ali ve çetesi kıssaya inanılmaz güç katıyor.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, ORZAX üzere birçok kurum iş birliğiyle düzenlenen 4. Memleketler arası Kızılay Dostluk Sinema Festivali’nin ana sponsorluğunu ise Halkbank üstleniyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen