Per. May 9th, 2024

Akkuyu NGS alanında, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. tarafından organize edilen Açık Kapı Günü aktifliği düzenlendi. Aktiflik, koronavirüs tedbirleri çerçevesinde, inşa halindeki nükleer güç santralleri için eşsiz olan çevrimiçi formatta yapıldı.

Akkuyu NGS inşaat alanına en yakın yerleşim yerleri olan Silifke, Faziletli ve Gülnar sakinleri, aktifliğe görüntü konferans metoduyla katıldı. Canlı olarak yayınlanan aktifliği Mersin, Ankara, İstanbul, Bodrum, Konya, Bursa, Trabzon, İzmir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin öbür birçok kentinden 600’den fazla kişi izledi. Aktifliğin sunuculuğunu ünlü TV sunucusu Oylum Talu yaptı.

Aktifliğin açılış konuşmasını, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva yaptı. Zoteeva, konuşmasında şunları söyledi: “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşaat alanının kapılarını Türkiye’deki birinci nükleer santralinin inşasına ilgi duyan herkese açmaktan memnunluk duyuyorum. Bu, dünyadaki en büyük inşaatlardan biri. Çalışmalar, birebir anda dört güç ünitesinde birden yürütülüyor. Bu, nükleer güç santrallerinin inşası için katiyen eşsiz bir durumdur. Nükleer güç santralimiz inançlı, muteber ve çağdaştır. Santral, bu tıp tesislerin inşasında 75 yıldan daha fazla tecrübeye sahip Rus nükleer uzmanlar ile yüksek profesyonelliğe sahip Türk inşaatçılar tarafından inşa ediliyor. Şu anda burada, 80’inden fazlası Türk vatandaşı olmak üzere 13.000’den fazla kişi çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve bilhassa de civarda yaşayan sakinlerin ilgisi, bizim için özel tedbir taşıyor. Yaptığımız her şeyi sizler için yapıyoruz. Bunları yaparken bölgenin refahını artırıyoruz, nükleer teknolojiler kullanılarak en inançlı ve muteber sistemlerden biriyle elde edilen istikrarlı elektrik gücü tedarikine çok uzun yıllar sahip olacak çocukların ve torunların, Türk halkının genç kuşağının geleceğini temin ediyoruz.”

Rusya’da eğitim alan ve birkaç yıldır AKKUYU NÜKLEER A.Ş. bünyesinde NGS inşaat alanında çalışmakta olan Türk nükleer mühendisler; NGS Güvenlik Kontrol Ünitesi Kıdemli Uzmanı Hasret Arslan ve Elektrik Kısmı Uzmanı Yasin Öner, aktiflik sırasında alanda sanal seyahat düzenledi. Eşsiz kapsama sahip inşaat işlerini gösteren Arslan ve Öner, sahanın özelliklerini, proje güvenliğini ve etraf güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirleri tüm ayrıntılarıyla anlattı. Mühendisler, nükleer santralin teknolojik süreçleri ve çalışma prensipleri hakkındaki bilgileri de paylaştı.

Katılımcılar bu sanal tıpla, dört güç ünitesinden her birinin inşaat sürecini, projenin ana ulaştırma ünitesi ve büyük hacimli ekipmanın kabul yeri olan Doğu Kargo Terminali’ni, günde 3000 metreküp beton üretim kapasitesine sahip dört beton fabrikasının çalıştığı inşaat ve montaj üssünü, güçlendirilmiş blokların toplu montajı ve ağır ekipmanların depolanması için donatılan ve ayrıyeten nükleer santral binalarının duvarlarının ve döşemelerinin yapılması için gereken çelik eserlerin ve metal konstrüksiyonların tüm ana çeşitlerinin imal edildiği sahayı görme talihi elde etti. Yayın sırasında inşa halindeki santralin eşsiz tesisleri ile yenilikçi teknolojik tahlillerin uygulandığı inşaat süreçleri de gösterildi. Aktifliğe katılanlar, pompa istasyonlarının temelinin ve yeraltı kısmının inşa edildiği Akkuyu NGS’nin deniz hidroteknik yapılarının inşasını da görme fırsatı yakaladı. Hidroteknik kıyı yapıları sisteminin değerli bir ögesi olan bu yapıların özellikleri iştirakçilere detaylarıyla anlatıldı. Rehberler, santralin soğutulması için su sirkülasyonunun nasıl yapılacağını ve kullanıldıktan sonra deniz suyuna ne yapılacağını da ayrıntılı formda aktardı.

Çevrimiçi yayın sırasında saha genelindeki seyahatin yanında, Rusya Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI’den de canlı irtibat gerçekleştirildi. Şu anda son sınıfta tahsil gören Türk öğrenciler, Rusya’nın en uygun üniversitelerinden birindeki eğlenceli ve ilgi cazibeli eğitim sürecine ait izlenimlerini paylaştı.

Aktiflik kapsamında AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Üretim ve İnşaat Tertip Yöneticisi Denis Sezemin, stüdyoda seyircilerin sorularını yanıtladı. Sezemin, Türkiye’nin birinci nükleer santralinin inşasında gelinen son durumu, uzmanların işe alınma sürecini, santralin güvenliğini ve etraf dostu özelliklerini anlattı. Sezemin’e en âlâ soruları yöneltenler, AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’den hatıra ikramları kazandı.

Çevrimiçi düzenlenen Açık Kapı Günü’ne katılanlar, aktiflikle ilgili şunları söyledi:

Nurettin Kaynar, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Lideri: “Akkuyu Nükleer Santrali’nin tanıtım sunumuna katıldık. Çok hoş bir sunumdu. Ben yetkililere bilhassa çok teşekkür ediyorum. Tamamiyle alanda yapılan incelemeleri canlı olarak yakından izledik ve çok bilgilendik ve hakikaten tabiata son teknoloji olarak çok saygılı olduğunu ve hiçbir tabiata yan tesiri olmayacağını hissettik. Ben buradan yetkililere teşekkür ediyorum.”

Hilal Matban, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Güç Sistemleri Mühendisliği Kısmı Öğrencisi: “Açıkçası Açık Kapı Günü kapsamında canlı yayında görene kadar bu kadar devasa bir proje olduğunu bilmiyordum. Her ne kadar bir Güç Sistemleri Mühendisi adayı olsam da hayallerimin ötesinde, hayranlık uyandıran bir çalışma alanı gördüm. Genel bilgi ve açıklamalarıyla Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva hayli başarılı ve konusuna hakim bir bayan mühendis olarak ilgimi çekti. Radyasyon Güvenliği Ünitesi Uzmanı Hasret Hanım ve Elektrik Ünitesi Uzmanı Ahmet Beyefendi epey yalın bir lisanla inşaat halindeki proje alanını tanıtıp gezdirdiler. Bu türlü tesirli ve verimli bir sunuma şahitlik etmek hem hayranlık uyandıran hem de heyecanlandıran bir tecrübe oldu. Güneş gücü üzerine çalışmak için planlar yapan bir mühendis adayı olsam da nükleer dünyası da hayli ilgimi çekti. Adana’da yaşamam ve pozisyonun yakınlığı münasebetiyle bu türlü bir projenin modülü olma hayalini bile kurdum. Umarım Akkuyu NGS, ülkemiz ve beşerler için güce ulaşımı kolaylaştırır. Bu türlü bir imkânın sunulması, çalışmaları şeffaf bir formda görmek, dinlemek beni memnun etti. Bu çalışmanın imalinde emeği geçen herkese ve aktifliğe katılmamız için bizi yönlendiren sayın Dekanımız Prof. Dr. Hilmi Toker’e teşekkür ederim.”

Erdoğan Arslan, Faziletli Ertuğrul Gazi Meslek Lisesi Öğretmeni: “Kesinlikle çok yararlı bir etkinlikti. Akkuyu alanındaki gelişmeleri kendi gözlerimizle görme fırsatı bulduk. Öğrencilerimizin Rusya’da okuyan akranlarını görmeleri ilham kaynağı oldu. Çok bilgilendiriciydi. Gülnar’daki okullara yapılan bağışı da duyduk ve gururlandık. Önümüzdeki günlerde öğrencilerimizle Mersin Bilgilendirme Merkezi’ni ziyaret edeceğiz.”

Mehmet Osal ve Berk Yiğit Adıgüzel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Güç Sistemleri Mühendisliği Kısmı öğrencileri: “Sanal çeşit sırasında genç mühendisler bize inşaat alanındaki ilgi alımlı alanları gösterdiler. Açık Kapı Etkinliği’nde bayan çalışanların, Anastasia Zoteeva üzere, Denis Sezemin üzere yöneticilerin bulunması farklı bir hoşluk kattı. Santralin devreye alınması ile faaliyetteki en yeterli nükleer güç tesisi dizaynlarından birine sahip olacağımızı öğrendik. Projenin bölgeye sağladığı faydası gördük. Akkuyu’nun ülkemize ve bölgeye olumlu olacağı konusunda görüşümüz gelişti.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen