Cum. Nis 26th, 2024

Bu yıl 12’ncisi düzenlenen Boğaziçi Doruğu’nun kapanış konuşmasını Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu yaptı. Konuşmasının odak noktasına global ısınmayı koyan Bulgurlu, “Küresel ısınma bu süratte devam ederse 2100 yılında ülkelerin gayri safi yurt içi hasılaları ortalama yüzde 25 oranında eriyecek” dedi. Hakan Bulgurlu, dünyanın geleceğinin tüketicilerin tercihlerine bağlı olduğunu da kelamlarına ekledi.

49 ülkeden Bakan, Prens, Prenses ve iş dünyası temsilcilerini ağırlayan 12’nci Boğaziçi Tepesi sona erdi. Onursal açılış konuşmasını yazılı bildiri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ise görüntü konferans ile teşriflendirdiği dorukta alanının önde gelen isimleri ile ‘Daha Uygun Bir Dünya İçin Çalışmak’ teması işlendi. Boğaziçi Tepesi’nin kapanış konuşmasını Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu yaptı. Bulgurlu, global ısınma ve iklim sorunu ile ilgili ayrıntılı sayılar ve bilgiler paylaştı.

“İNSAN İMALİ BİR ISINMA”

Türkiye’de ve dünyada sıklıkla görülen orman yangınlarının karbon salınımı artışıyla direkt ilgisi olduğunu söyleyen Hakan Bulgurlu hususla ilgili şu sözleri kullandı: “Bugün içinde bulunduğumuz duruma baktığımızda her birimizin hakikat kararlar alarak yiğit davranması gerekiyor. Yalnızca kendimiz için değil, kesimlerimiz, toplumlarımız ve ülkelerimiz için. İklimden bahsedecek olursak hepimizin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri. Dataları incelediğimizde karşılaştığımız ısınma açık bir halde insan üretimi bir ısınma. Burada global bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Avusturalya’da, Avrupa’da, dünyada ve ülkemizde gördüğümüz pek çok orman yangını üzere doğal afetlerin bu karbon artışıyla direkt bir teması var. Bu tesire baktığımızda geçtiğimiz 12 bin yılın içerisindeki en vahim sonuçları ortaya koyuyor. 2020 yılı prestiji ile kanallarda ölen yunusları ve sars hastalığını gördük. Karbon emisyonu yüzde 50 oranında azaltılmış olsa dahi 2021 yılında bunun çok üstüne tekrar çıkarak olumsuz bir tedavi sistemi gerçekleştirdik. İleriki yıllar için bir şeyler yapmak istiyorsak bugünden başlamamız gerekiyor. Dünyanın sanayileşen kısmı 1,5 ve 1,7 derece ortasında bir ısınma yaşıyor. Şöyle bir gerçek de mevcut. Dünyanın sıcak bölümleri daha fazla güç kullanımına gereksinim duyuyor bu da daha fazla emisyon oluşturuyor. Tipimiz hayatta kalma sorunu ile karşı karşıya ve biz hiçbir şey yapmıyoruz. 1970’li yıllardan beri hayattayım. Hayvan cinslerinin neredeyse yüzde 70’i kendi gözümün önünde yok oldu. Bu benim de gözlemleyebildiğim bir şeydi. Beşerler bir ekosistem olmadığı sürece hayatta kalamaz ve ekosistemlerin yok oluş suratı hiç durmadan yükseliyor.”

ÇÖZÜM KOLAY: TABİATA SAYGILI ÜRETİM

Arçelik CEO’su Bulgurlu’ya nazaran global ısınma bu süratte devam ederse ülkelerin gayri safi ulusal hasılaları bundan 80 yıl sonra yüzde 25 oranında eriyecek: “Tarihte hiçbir vakit bu türlü bir düşüş yönelimi görmedik. Gördüklerimiz küçük diplerdi. Okyanuslara giden plastiklerden bahsetmek dahi istemiyorum. Vurgulamak istediğim nokta burada insanlık olarak nitekim var oluşsal bir problemle karşı karşıyayız. Tahlil epey kolay ve açık. Tüketicilerin çoğunluğu tabiata karşı saygılı üretim yapan üreticileri ve servisleri kullanmayı tercih ediyor. Pekala biz neler yaptık? Avrupa’ya ihraç ettiğimizden ötürü bu noktada özel bir vazifemiz var. Avrupa regüle ediliyor lakin dünyanın başka bölgelerine de satış yaptığımızdan bu yatırımlarımızı başka ülkelerde de devam ettirmeli ve rekabet ortamı oluşturmalıyız. Karbon nötr olma yolunda şirketlerin değeri çok büyük, zira bir şirket tek başına Finlandiya ve Norveç’in toplamı kadar karbon salınımı yapabilir. 2040 – 2050 yılı karbon nötr olmak için çok geç. Dünya çapında balıklara yapılan testlere nazaran hepsi plastik ile dolu. Çamaşır makinelerimize mikrofiber yakalayıcılar ekleyerek bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen