Cum. Mar 29th, 2024

Bitcoin ve altcoin piyasasında son dönem yapay zeka coinleri dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Bu bağlamda bir çok yapay zeka odaklı kripto para birimi piyasada yer alıyor. Bu noktada Bitwise CEO’sundan önemli açıklamalar gelmiş durumda.

Altcoin piyasasında yeni bir hareketlenme

Bitwise CEO’su Hunter Horsley, yakın tarihli bir tweet’te görüşlerini paylaşıyor. Horsley, yapay zekanın teknoloji meraklılarının ve sektör uzmanlarının dikkatini çektiğini söylüyor. Benzer şekilde yapay zekanın (AI) altcoin dünyası için dönüştürücü gücüne olan inancını paylaşıyor. Horsley, AI ve blockchain teknolojisinin çeşitli sektörlerde kesişip devrim yaratabileceği iki önemli boyutun altını çizdi.

Horsley’nin ilk odak noktası orijinallik. Buna göre, içerik yaratma patlamasıyla karakterize edilen dijital bir manzarada orijinalliği doğrulama zorluğu var. AI teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, çok miktarda görüntü, ses ve yazılım üretecek. Ancak bu içerik artışı, gerçek olanla olmayanı ayırt etme sorununu da beraberinde getirecek. Sürekli artan sahtekarlık, deepfake ve intihal tehdidine karşı savunma çok önemli hale geliyor.

Sorunun üstesinden nasıl geleceğiz?

Horsley, bu sorunu çözecek çözümü de veriyor. Ona göre, genel/özel anahtar kriptografisi ve sıfır bilgi kanıtları gibi kriptografik araçlar önemli. Ayrıca altcoin dünyasının temeli blok zinciri teknolojisinin ehemmiyetli bir rol oynayabileceğini öne sürüyor. Bu araçları üstü kapalı bir güvenle ölçeklendirip dağıtarak blok zincirleri, yaratılanların, yaratıcıların ve bireylerin gerçekliğini doğrulamak için güvenilir bir platform görevi görebilir. Neticede yanlış bilgi ve dolandırıcılıkla ilişkili riskleri azaltabilir.

Horsley tarafından vurgulanan ikinci boyut yeni ortaya çıkan ihtiyaçlarla ilgili. Buna göre, insan müdahalesi olmadan işlem yapabilen, dengeleri tutabilen ve bilgi depolayabilen otonom yapay zeka aracılarına yönelik ortaya çıkan ihtiyaca odaklanıyor. Diğer taraftan yapay zeka gelişiyor. Yapay zeka aracıları görevleri ve projeleri bağımsız olarak yürütme konusunda daha yetenekli hale geliyor. Hassas bilgileri işleme ve finansal işlemleri güvenli bir şekilde gerçekleştirme becerileriyle ilgili sorular ortaya çıkıyor.

Bu noktada Horsley önemli sorular soruyor. AI temsilcilerine bütçeleri yönetme ve sözleşme imzalama konusunda nasıl güveneceğiz? Birbirleriyle nasıl güvenli işlemler yabpcaklar ve varlıkları emanet edecekler? Horsley, bu zorlukların üstesinden gelmek için çözümlerin önemli olacağını söylüyor. Ayrıca blockchain teknolojisinin, stablecoin’lerin, akıllı sözleşmelerin önemine dikkat çekiyor. Merkezi olmayan finansın (DeFi) ve henüz geliştirilmemiş diğer çözümlerin değerli hale geleceğini savunuyor. Altcoin dünyası ile ilgili bu yenilikler, yapay zeka aracılarının otonom bir şekilde etkileşim kurmasını sağlayacak. Ayrıca işlem yapması için güvenli ve şeffaf bir çerçeve ortaya koyacak. Neticede makineden makineye değer alışverişi için yeni imkanlar sağlayacak.

Benzer düşünceler söz konusu

Hunter Horsley’nin tweet’iyle başlayan sohbet koyulaştı. Circle CEO’su Jeremy Allaire’in tamamen aynı fikirde olduğunu ifade etmesiyle hızla ivme kazandı. Allaire, AI ve blockchain teknolojisinin doğası gereği uyumlu olduğunu söylüyor. Bu bağlamda daha verimli ve güvenli bir dijital ekosistem oluşturmak için birbirlerinin güçlü yönlerinden yararlanabileceği fikrini sunuyor. Verilerin kaynağı, makine tarafından üretilen ve uygulanan sözleşmeler ve makineler arası değer değişimi, yapay zeka ve blok zincirinin yakınsamasının önemli etkiye sahip olabileceği alanlar olarak vurgulanıyor. Halihazırda, çeşitli amaçlar için zincir üstü cüzdanlar kullanan ve USDC gibi stablecoin’ler kullanan AI botlarına dair raporlar var. Bu örnekler, gerçek dünya uygulamalarının ortaya çıkmaya başlamasıyla yapay zeka ve kripto para birimleri arasındaki artan sinerjiyi örnekliyor.

Kriptokoin.com olarak değindiğimiz üzere kripto para dünyasında bir çok yapay zeka odaklı kripto para birimleri bulunuyor. Buna göre ilk 5 içerisinde altcoin The Graph, Render Token, Injective, SingularityNet ve Oasis yer alıyor. Sonraki sıralamada ise Ocean Protocol, Fetch.ai, iExec RLC, Numeraire ve Insure DeFi yer alıyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen