Sal. Nis 23rd, 2024

Bitcoin ve kripto para dünyasında geçmişte yaşanan krizleri bilen kişilerin söylemleri çok önemli. 2008 Lehman Brothers çöküşünü öngörmesiyle kriz kahini olarak ünlenen Robert Kiyosaki’den bugün önemli açıklamalar geldi. Açıklamalara bir bakalım.

Bitcoin ve türevlerini almak

“Zengin Baba Yoksul Baba” kitabının yazarı Robert Kiyosaki, artan ABD borcu karşısında Bitcoin’in önemine ilişkin açıklamalar yaptı. Twitter’dan yapılan açıklamalar viral hale geldi. Kriptokoin.com olarak belirttiğimiz üzere ABD ekonomisi kötüleşmeye devam ediyor. Bu bağlamda ülkenin borç limiti tartışmaları ön plana çıkıyor. İşte bu noktada Kiyosaki, en iyi kripto para birimi Bitcoin de dahil olmak üzere alternatif varlıklara yatırımı tavsiye ediyor. Böyle yapmakla kişinin finansal geleceğini güvence altına almasının aciliyetini vurguluyor.

Robert Kiyosaki, ABD ekonomisinin kötüye giden durumuna ışık tutuyor. Artan ulusal borçla ilgili endişelerini dile getiriyor. Kongre şu anda ABD borç limitini 31,4 trilyon dolara yükseltmeyi tartışıyor. Kiyosaki bunu “kabuki tiyatrosundan” başka bir şey olarak görmüyor. Kabuki tiyatrosunun, geleneksel Japon tiyatrosunun alt türlerinden biri olduğunu belirteyim. 17. yüzyılda ortaya çıkan kabuki tiyatrosunda aşırı makyaj kullanımı temel özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Korkunç mali durum

Kiyosaki korkunç mali duruma dikkat çekiyor. Buna göre ABD’nin 250 trilyon doları aşan Sosyal Güvenlik gibi fonlanmamış yükümlülüklerine atıfta bulunuyor. Netice olarak zaten iflas ettiğini iddia ediyor. Ayrıca Kiyosaki, finans piyasasında binlerce trilyon dolara ulaşan “türev varlıklarının” büyüklüğüne dikkat çekiyor. Bu çerçevede Kiyosaki kendi çözümünü sunuyor: Altın, gümüş ve dijital altın yani Bitcoin gibi somut varlıklara yatırım yapmak.

Robert Kiyosaki her zaman sesini yükselterek Bitcoin’in savunucusu oldu. Birkaç yıldır lider kripto para birimine özellikle vurgu yapıyor. 2020’de pandeminin başlangıcı sırasında, ABD hükümeti ekonomiyi canlandırmak için trilyonlarca dolar bastı. O zaman Kiyosaki, fiat para birimiyle ilişkili destek eksikliğini söyledi. Ayrıca enflasyonist risklerle ilgili endişelerini de dile getirdi.

Kiyosaki o zaman yeni basılan dolarlardan “sahte para” olarak bahsediyordu. Bu tür eylemlerin sonuçları konusunda uyarıda bulunuyordu. Yalnızca 2020 yılında 6 trilyon doların üzerinde para basılmış olması nedeniyle Kiyosaki, devam eden para basma çılgınlığının Bitcoin’in fiyatının 2025 yılına kadar yaklaşık 500.000 dolara yükselmesine neden olacağını öngörüyor.

Satın alma sinyalinin ortasında Bitcoin düşüş trendinde

Bu arada, Kiyosaki’nin satın alma sinyaline rağmen, Bitcoin yükseliş göstermedi. Bunun yerine sürekli bir düşüş gösterdi. Son 24 saat içinde Bitcoin %1’lik bir düşüş yaşarken, son yedi günde %3,1’lik bir düşüş var.  Bitcoin’in (BTC) fiyatı 4 saatlik grafikte yatay hareket ediyor.

Bu yazının yazıldığı sırada, lider kripto para birimi 26.412 dolardan işlem görüyor. Bununla birlikte, Bitcoin’in işlem hacmi son 7 günde artış göstererek olası bir kısa vadeli aşağı yönlü baskıya işaret etti. Varlığın işlem hacmi geçtiğimiz Perşembe günü 15,3 milyar dolar iken son 24 saat içinde 17,6 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, geçtiğimiz hafta Bitcoin’in piyasa değeri yaklaşık %4’lük bir düşüşle 10 milyar doların üzerinde bir kayıp kaydetti. Diğer taraftan varlığın piyasa değeri geçtiğimiz Perşembe günü 528 milyar dolardan bugün itibariyle en düşük seviye olan 511 milyar dolara geriledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen