Pts. Eyl 16th, 2024

Çiğli Belediyesi, dünya vatandaşlarının medya ve enformasyona ulaşımı konusunda memleketler arası iş birliğini amaçlayan UNESCO MIL Alliance (Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Global Birliğine) üye oldu.

UNESCO tarafından 26-28 Haziran 2013 tarihinde Nijerya’nın başşehri Abuja’da gerçekleştirilen Medya ve Bilgi Okuryazarlığı İştirakleri için Global Forum sırasında oluşturulan Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Global Birliği, öncelikli olarak çocuklar ve gençler başta olmak üzere vatandaşları medya, bilgi, BİT ve 21. yüzyıl için gerekli olan okuryazarlığın öteki taraflarıyla ilgili yeterliliği kazandırmayı hedeflemektedir. Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MIL), bilgi ve medya içeriğini akla yatkın aramak, eleştirel olarak kıymetlendirmek, kullanmak ve katkıda bulunmak ismine çevrimiçi hakların bilgisi; çevrimiçi nefret söylemi ve siber zorbalıkla nasıl uğraş edileceğini anlamak; bilgiye erişim ve bilginin kullanımını çevreleyen etik bahislerin anlaşılması; ve eşitliği, özgür ifadeyi, kültürlerarası/dinler ortası diyalogu, barışı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Akıllı kentlerin anahtarı: MIL Alliance

2018 yılında Global Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası vesilesiyle “Medya ve Bilgi Okuryazar Şehirler” (MIL Şehirleri) teşebbüsü tasarlandı. Kentleri, dünyadaki öteki kentlerle kontaklı hale getirmeyi amaçlayan MIL Kentleri teşebbüsü, mahallî idare yetkilileri, kent kütüphaneleri, müzeler, arşivler, toplu taşıma operatörleri, sıhhat tesisleri, örgün, yaygın ve yaygın eğitim kurumları, kentsel kalkınma ajansları ve kentsel kalkınma ajansları ortasında köprüler kurmak için tasarlanmış olup; medya ve bilgi okuryazarı vatandaşların inançlı, kapsayıcı ve akıllı kentler yaratmaya nasıl katılabileceklerini vurgulayarak, taban yaratıcılığını ve girişimciliği teşvik etmektedir.

İlk lokal idare Çiğli oldu

Çiğli Belediyesi, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Afrika, Asya-Pasifik ve Arap Yarımadasında temsilciliği olan ve 122 farklı ülkeden 1000’e yakın üyesi bulunan birliğe Türkiye’den üye olan birinci mahallî idare oldu.

İlk toplantı 9 Aralık’ta

Çiğli Belediyesi, üye olan öteki lokal idareler, toplumsal medya, sivil toplum ve medya temsilcileri ile UNESCO ve Internet Governance Forum (IGF) tarafından 9 Aralık Perşembe günü düzenlenecek İnternet Yönetişim Forumu’nda medya ve bilgi okuryazarlığını ele almak için birinci sefer dijital mecrada bir ortaya gelecek.

Başkan Gümrükçü: “İnsanların bilgiye erişimi kolaylaşacak”

İnsanlığın bilgiye erişimini ve söz özgürlüğünü güçlendirmeyi amaçlayan UNESCO MIL Alliance Global Birliğine dahil olmaktan dolayı keyifli olduklarını söz eden Lider Gümrükçü, “Tüm dünya insanlarının 21. yüzyıl imkanlarından eşit bir formda yararlanarak bilgiye ulaşmasını sağlamak ismine değerli bir iş birliği gerçekleştirdik. Bilhassa geri kalmış ülkelerin medya, kütüphane, internet ve öbür bilgi sağlayıcıların geliştirilmesi ismine birlikte çalışacağız. Bayanlar, çocuklar, gençler ve engellilerin eğitim ve öğretimden geri kalmaması ismine projeler geliştireceğiz. Bu çalışmaların yanı sıra sanayi, tarım, çiftçilik, yaban hayatı müdafaa, ormancılık ve doğal kaynakların korunması noktasında sürdürülebilir siyasetler üreteceğiz. Çiğli Belediyesi olarak, belirlediğimiz birtakım üye kurumlarla proje bazlı iş birliği gerçekleştireceğiz. Her yıl 24-31 Ekim tarihlerinde dünyanın birçok ülkesinde kutlanan Global MIL Haftası aktifliklerine önümüzdeki yıldan itibaren ülkemizde öncülük edeceğiz. Öbür lokal idarelerimizin de bu birliğe katılarak, insanlık ve dünya faydasına gerçekleştirilen çalışmalara takviye olmasını temenni ediyorum” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen