Per. May 2nd, 2024

2021 LVMH ödülü kazanını, Londra moda haftasının öne çıkan ismi arnavut asıllı moda tasarımcısı Nensi Dojaka; Emily Ratajkowskı, Dua Lira ve Bella Hadis gibi ünlülerin radarına çoktan girdi. İç çamaşırına öykünen, transparan detaylı dışı ve minimal tasarımlarıyla moda sahnesini keşfetmeye hazır.

John Galliano, Stella McCartney ve Phoebe Philo’nun mezun olduğu Central Saint Martins’i bitiren, ardından ilk adımlarını Fyodor Golan ve Peter Pilotto’nun yanında atan, şimdilerdeyse tasarımları Dua Lipa ve Rita Ora gibi isimlerin üzerinde görülen genç bir modacının yükseliş hikayesinin sıkıcı olmayacağı aşikar. Üstelik de bir 2021 LVMH Ödülü kazananıysa… O halde başlayalım.

Ona bu prestijli ödülü layık gören jüri üyelerinden Stella McCartney, “Tasarımlarını kolayca tanıyabilirsiniz ki bu, günümüzde çok nadir görülen bir durum” diyor.

2017 yılında henüz öğrenciyken kendi ismini taşıyan markasını kuran Dojaka’nın günlük giyimi iç çamaşırının seksapeliyle harmanlayan heykelimsi cut-out tasarımları, tam da McCartney’nin altını çizdiği gibi kolayca tanınıyor ve dikkat çekiyor.

Jourdan Dunn

Tüller, jorjet krepler, organzeler asimetrik görünümlerle buluşurken ortaya dişi olduğu kadar oldukça minimal ve sade formlar çıkıyor. Tek bir ipin sakladığı meme ucunun yarattığı sürprizli seksapeli siyah mini elbise, pantolon ya da ceket gibi günlük parçaların daha alışılmış şıklığıyla birleştirmeyi çok iyi başarıyor Nensi Dojaka. Kısaca hem cüretkar, hem de yalın parçalarla karşı karşıyayız.Central Saint Martins’deki eğitiminden önce London College of Fashion’da iç çamaşırı tasarlamanın inceliklerini öğrenen Dojaka bu iki okulda edindiği bilgileri harmanlayarak ve çocukluğundan beri tutkuyla bağlı olduğu resim sa- natının da ona kattıklarıyla bugün uçmaya hazır. Geçtiğimiz Eylül’de ilk defa katıldığı Londra Moda Haftası’nda sunduğu İlkbahar/Yaz 2022 defilesiyle de olumlu eleştiriler aldı.

NE KADAR KAPSAYICI?

“Kadın bedeninden yola çıktım, kadın bedenini ve ondan yayılan enerjiyi, duyguyu çok seviyorum” diyen Arnavut asıllı tasarımcının gerçekten de bedeni ikinci bir deri gibi saran ve ona heykele benzeyen bir siluet bahşeden tasarımları, bahsettiği bu duyguyu çok iyi yansıtıyor. “Kıyafetlerim seksi değil duygu dolu” diyor ve şöyle devam ediyor: “Tasarladığım kıyafetleri giyen kadınların güçlü ve özgüvenli hissetmelerini istiyorum. Ben de bir kadınım ve böyle hissetmek isterim. Yaptığım kıyafetlerin kadınlara cesaret verdiğine inanıyorum.” Markasını feminist bir kimlikle sunan cut-out’un kraliçesi Nensi Dojaka, bu feminist ve güçlü kadın söylemine acaba kapsayıcılık ve çeşitlilik meselesini de dahil ediyor mu? Şimdilik pek öyle görünmüyor.

Tasarımları Bella Hadid, Dua Lipa, Adwoa Aboah gibi ünlülerin üzerinde görüldükten sonra Nensi Dojaka’nın popülaritesi daha da arttı.

Markaların artık tasarım yapmaktan öte sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve kapsayıcılık konularında önerdikleri fikirler ve attıkları adımlar doğrultusunda değer kazandıkları günümüzde başarılı ve hızlı bir çıkış yapan Dojaka’nın cut-out tasarımlarının şimdilik sadece ideal bedenlere yönelik olduğu podyumlara çıkardığı tek tip zayıf modellerden anlaşılıyor. Ayrıca feminizm ve güçlü kadın kavramlarının sadece belli bir kategoriye değil tüm kadınlara hitap ettiği, ötekileştirilmeye karşı durduğu, kalıpları reddettiği düşünüldüğünde, farklı beden ölçülerine eşit mesafede durmayan bir markanın ne derece feminizm savunuculuğu yaptığını da sorgulamak gerekir.

“Nensi Dojaka kadını cesur ve güçlü ama tek bir Dojaka kadını yok, ben tüm kadınların kıyafetlerimi taşımalarını istiyorum” diyen, ırksal çeşitlilik konusunda kesinlikle duyarlı olan Arnavut tasarımcının en yakın zamanda farklı bedenleri de radarına alarak markasının kapsayıcılık felsefesini kuvvetlendireceğine inanıyoruz.

Bu arada kıyafetlerinde biyolojik organze kullanan Dojaka’nın sürdürülebilirlik konusunda gayretli olduğunu da hatırlatalım. Dojaka şimdilerde İtalyan tasarımcı Alessandro Dell’Acqua ile işbirliği yapmaya hazırlanıyor.

Moda sektörüne hızlı bir giriş yapan, Rihanna, Emma Corrin, Hailey Bieber ve Dua Lipa gibi isimleri giydirerek popülerliğini artıran Nensi Dojaka, sürdürülebilirlik ve özellikle kapsayıcılık konusunda atacağı adımlarla başarısını daha da sağlamlaştıracaktır.

Braletlerden sarkan ince kayışların zarif ve masum bir seksilik verdiği Nensi Dojaka üstleri, elbise ve pantolonlarla tamamlanıyor.



Yazı: Selin Miloşyan

Fotoğraflar: IMAXTREE.COM, GETTY IMAGES TÜRKİYE, SASKIA LAWAKS

ELLE Türkiye Nisan 2022 sayısından alınmıştır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen