Cum. Kas 15th, 2024

Özel ihtiyacı olan bireylere yönelik hizmet ağını genişletmek ve farkındalık oluşturmak emeliyle Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Rektörlüğü tarafından yatırım programına alınan ‘ArtıBiz’ kafenin resmi açılış gerçekleştirildi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen ve çok sayıda davetlinin katıldığı merasimde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Vicdanlarda ve gönüllerde olmadığı sürece, hiçbir mahzur yoktur. Üniversite olarak, ‘engelsiz toplum ve üniversite’ anlayışının yaygınlaşması ve toplumsal şuurun gelişmesi için çalışıyor; ArtıBiz kafenin bu manada örnek olacağına inanıyoruz” dedi.

Engelsiz üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ve özel ihtiyacı olan bireylere yönelik hizmet ağını genişleten Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), Buca Eğitim Fakültesi’nin bulunduğu yerleşkede ‘ArtıBiz’ isimli kafesini açtı. Çocuk parkından manisiz hayat alanlarına kadar birçok ayrıntının düşünüldüğü kafe ile hem eğitim faaliyetlerinin zenginleştirilmesi hem de istihdam ve hizmet konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor. Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Bukova, Manisiz Dokuz Eylül Koordinatörü Prof. Dr. Rukiye Günseli Yıldırım ile üniversite mensuplarının katıldığı merasimde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Vicdanlarda ve gönüllerde olmadığı sürece, hiçbir pürüz yoktur. Üniversite olarak, ‘engelsiz toplum ve üniversite’ anlayışının yaygınlaşması ve toplumsal şuurun gelişmesi için çalışıyor; ArtıBiz kafenin bu manada örnek olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında; Karabağlar Şerif Remzi Ortaokulu özel eğitim sınıflarından gelen öğrencilerin iştirakiyle düzenlenen programda konuşan Rektör Hotar, “Bizim için son derece özel bu projeyi, özel ihtiyacı olan bireylerin muhtaçlıklarını ve taleplerini dikkate alarak oluşturduk. Burada, hem eğitime ve öğrenmeye yönelik faaliyetlerimizi zenginleştirmeyi hem de mensup ve vatandaşlarımıza hizmet sunmayı hedefliyoruz. Çocuk parkının bulunda kafemizde, istihdama yönelik farkındalık oluşturmayı da amaçlıyoruz” diye konuştu.

ENGELSİZ YATIRIMLARA DİKKAT ÇEKTİ

Yaklaşık üç buçuk yıllık vazife müddetleri boyunca özel ihtiyacı olan DEÜ mensuplarını düşünerek üniversite hizmetlerine erişilebilirlik noktasında önemli adımlar attıklarını kaydeden Rektör Hotar, “Fırsat eşitliğine olan inancımız, manisiz toplum ve üniversite anlayışımızın omurgasını teşkil etti. Geçen yıl YÖK’ün Manisiz Üniversite Ödülleri’nde 3 nişan ve 3 bayrak almaya hak kazanmıştık. Bu yıl da emsal bir muvaffakiyetle yolumuza devam ettik. Merkez Kütüphanemiz yerde erişilebilirlik, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz ise eğitimde erişebilirlik bayraklarını aldılar. Global pandeminin getirdiği olumsuz kurallara karşın; ‘Yanındayız’ mottosu ile yeni bir devir başlattık. Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizde, görme engelli kullanıcıların kaynak erişimini kolaylaştırmak gayesiyle ‘Kitabımın Sesi Ol’ kampanyasını da başlattık. 15 Temmuz Sıhhat ve Sanat Yerleşkesi’nde yaklaşık 9 milyon TL’lik yatırımla hizmete aldığımızı Ortak Derslikler Binamızın da büsbütün erişilebilir olmasını sağladık. Bütün bu teşebbüs ve yatırımlarımızı, manisiz bir üniversite oluşturmak ismine hayata geçirdik.” tabirinde bulundu.

TÜRKİYE’NİN DÖNÜM NOKTASI

Hizmette hiçbir şeyin resen olmadığına dikkat çeken Rektör Hotar, “Atalarımızın ‘Marifet İltifata Tabidir’ diye kelamı vardır. Çok doğrudur. Türkiye’de birinci Engelliler Kanunu, 2005 yılında çıkmıştır. Bu tarihe Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 12’si özel ihtiyacı olan bireylerden oluşmasına rağmen; engelli vatandaşlarımıza yönelik rastgele bir kanun bulunmuyordu. Bu acı tablo, 2005 tarihinde değişmeye başladı. Engelli Kanunu’nun kabul edilmesinin akabinde Anayasa’da da ayrımcılığın önlenmesi ve engelli bireylerin her alanda istihdam edilmesine yönelik düzenlemelere gidildi. Geldiğimiz noktada ise engelli memurlarımız, öğretmenlerimiz, yargıçlarımız ve savcılarımız oldu” dedi.

Buca Eğitim Fakültesi Müzik Kısmı Öğrencilerinin müzik dinletisinin de olduğu açılış merasiminde; Karabağlar Şerif Remzi Ortaokulu Özel Eğitim Sınıfları öğrencileri ile DEÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu öğrencileri mutfakta kurabiye yaptılar. Programın sonunda günün manasına ve açılışa vurgu yapmak maksadıyla uçan balonlar sembolik olarak gökyüzüne bırakıldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen