Cum. Nis 19th, 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği kent tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun üretim ihalesinde kıymetlendirme süreci tamamlandı. 8 firmanın yarıştığı ihalenin akabinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ihale komitesinin hazırladığı kıymetlendirme raporu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca onaylandı. İhale şartlarını sağlayan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’nin mukaveleye davet edileceği belirtildi.

İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5. kademesini oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule ortasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun üretim ihalesi sürecinde ihale kararı açıklandı. Kent tarihinin en büyük yatırımı olacak 13,5 kilometrelik çizginin imali için yapılan iki basamaklı ihalenin kıymetlendirme raporu Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca (EBRD) onaylandı. EBRD tarafından görevlendirilen eksper incelemesinden de geçen rapor doğrultusunda asıllı ölçüde ihale şartlarını sağlayan Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’nin mukaveleye davet edileceği belirtildi. Firmaların 7 günlük geri bildirim sürecinin akabinde 14 gün sonra yüklenici firma mukaveleye çağırılacak.

8 firma yarıştı
İki basamaktan oluşan ihalenin birinci 13 firma katılmış, ikinci kademede ise kâfi kriterleri taşıyan 8 firmadan mali teklifler istenmişti. Bayburt Grup- Azercon OJSC İş Paydaşlığı, China Civil Engineering Construction Corporation ve Kolin İnşaat İş İştiraki, Dentas-Gürbag İş Paydaşlığı, Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş, EEB-CRFG-CREGC-MAKYOL Konsorsiyumu, Gülermak İnşaat, JV of Dillingham Construction-Özaltın İnşaat İş İştiraki ile Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı’nın Buca Metrosu’nun üretimi için yarıştığı ihalede Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt AŞ. 3 milyar 921 milyon 498 bin TL teklif verdi.

EBRD onayladı
İkinci etapta firmaların sundukları teklifler ihale komitesi tarafından değerlendirildi ve sonuncu kıymetlendirme raporu memleketler arası ihale mevzuatına nazaran Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na (EBRD) onay için gönderildi. Kıymetlendirme raporunun gözden geçirilmesi etabında banka tarafından atanan yabancı bağımsız bir eksperle çalışıldı. Bağımsız uzmanın da incelemesi sonucunda ihale kurulunun hazırladığı rapor EBRD tarafından onaylandı.

490 milyon Euro’luk dış finansman
İzmir Büyükşehir Belediye Lider Soyer, Üçyol –Buca Metro çizgisi için Temmuz ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 125 milyon Euro’luk dış finansman mukavelesi imzaladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için birinci kredi mukavelesi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Temmuz ayında imzalandı. 125 milyon Euro fiyatındaki dış finansman mukavelesi hazine garantisiz, 4 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 12 yıla uzanan vadeye, 6 aylık Euribor + 3,20 faiz oranına sahip. Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine garantisiz 125 Milyon Euro fiyatında 4 yıl anapara geri ödemesiz periyot dahil toplam 12 yıl vadeli finansman mukavelesi ise Kasım ayında imzalandı. Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Euro meblağında bir yetkilendirme mutabakatı imzalandı. Böylece 490 milyon Euro fiyatında memleketler arası yatırım kente kazandırıldı.

Sürücüsüz hizmet verecek
İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5. basamağını oluşturan sınır, Üçyol İstasyonu – Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule ortasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak 13,5 km’lik çizgi üzerinde 11 adet istasyon bölgesi belirlendi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca çizgisi, Fahrettin Altay-Bornova ortasında çalışan 2. basamak sınırı ile Üçyol İstasyonu’nda, İZBAN çizgisi ile de Şirinyer İstasyonu’nda entegre olacak. Bu sınır üzerindeki tren setleri şoförsüz olarak hizmet verecek. İmalat çalışmalarının 4 yıl sürmesi planlanıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen