Cts. Nis 27th, 2024

Her an her mevsim bakıma ihtiyaç duyan saçların, özellikle mevsim geçiilerinde yoğun ilgiye ve biraz şımartılmaya ihtiyacı vardır. Pratik ve etkili tüyolarla daha güçlü, canlı ve parlak görünmelerini sağlayıp yeni mevsime hazırlamak için bakım rutininizi hızlandırmaya başlayın.

Doğru bakım, yıkama ve şekillendirme tüyolarıyla saç kalitenizi artırabilirsiniz. Bunun için günlük bakım ritüelinize ekleyeceğiniz birkaç kural ve doğru ürünlerle değişimi kısa sürede fark edeceksiniz. Burada en önemli noktalardan biri saçlarınızın da tıpkı cildiniz gibi düzenli bakıma ve ekstra özene ihtiyaç duyduğunu unutmamak olmalı. Nemlendirmenin önemi burada bir kez daha devreye giriyor. Şekillendirmeden yıkama suyunun sıcaklığına kadar hepsi çok önemli. Hadi bir an önce bu minik kurtarıcı kuralları uygulamaya başlayalım.

1
YIKAMA ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Saç bakımının da tıpkı cilt bakımında olduğu gibi temel adımı temizlik yani yıkamadır. Tüm bakımı ve saç kalitesini belirlemede etkili olan bu aşamadaysa dikkat edilmesi gereken küçük nüanslar mevcut. Öncelikle doğru şampuanı seçmelisiniz. Boyalı, kuru ya da yağlı… Saç ve saç derinizin neye ihtiyacı varsa o doğrultuda bir şampuan seçimi sizi en iyi sonuca ulaştıracaktır. Mesela boyalı ya da platin rengi saçlara sahipseniz sadece zararsız diye sülfatsız bir şampuan kullanmak saçlarınıza iyi gelmez. Ekstra kurumasına, matlaşmasına ve renginin akmasına yol açabilir. Dolayısıyla renk koruyucu, onarıcı ve nemlendirici etkiye sahip bir ürün kullanmanız gerek. Buradaki en hassas konulardan biri de suyun sıcaklığı. Hiçbir zaman saçlarınızı kaynar suyla yıkamayın. Bu saç derinizin tahriş olup zarar görmesine neden olur. Soğuk suyla duralamak saçlarınızın daha parlak görünmesinde etkili olacaktır.

2
SAÇ KREMİ VE MASKE VAZGEÇİLMEZİNİZ OLSUN

Saçlardaki hasarı önemli ölçüde azaltmak için saç kremi kullanın. Genellikle çoğu kişide saç kreminin saçı yağlandırdığı veya dökülmeye neden olduğu gibi bir algı olsa da bu tamamen yanlış bilinen tabulardandır. Burada doğru uygulama büyük önem taşıyor. Saç kremini diplere kesinlikle sürmemeli ve saç dibinizden en az bir karış aşağı olacak şekilde saç boyuna ve uçlara uygulamalısınız. Bu şekilde sürdüğünüzde saçlarınızın beslenmesine, daha yumuşak olmasına ve kolay taranmasına destek verebilirsiniz. Doğru uygulama yaptığınız takdirde eğer saçlarınızın ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız her yıkamada rahatlıkla krem kullanabilirsiniz. Bunun yanında çok kuru ve aşırı derecede kıvırcık saçlara sahipseniz haftada iki kere nem ve onarım maskelerinden de destek alabilirsiniz.

3
RENGİNİZİ KORUMA ALTINA ALIN

Boyalı saçların ortak problemlerinden biri de rengin akmasıyla birlikte kızıllaşması. Buna neden olan etkenlerin başında güneş ışınları geliyor. Özellikle bu durum yaz aylarında daha da ciddi bir hal alıyor. Bu yüzden renk koruyucu şampuan ve bakım ürünlerini günlük rutininize eklemenizde fayda var. Rengin solmasına neden olan faktörlerden bir diğeri de sıcak su. Saçları çok sıcak suyla yıkamak boyalı saçlarda rengin daha hızlı akmasına yol açacağı gibi saç derisinde de hassasiyete neden olabilir. Bu yüzden özellikle saçlarınızı boyattığınız ilk üç gün bu konuya ekstra özen gösterin. Hatta mümkünse banyodan çıkarken soğuk suyla durulayın.

4
SAÇLARA “DETOKS”

Sürekli ısılı işlemlere maruz kalan saçlarda yıpranma, kuruma ve matlık kaçınılmaz bir son. Her gün ya da haftada 3-4 kere fön veya maşa kullanıyorsanız bunu en aza indirmeye çalışın. Hatta mümkünse ayda birkaç gün saç kurutma makinesi, düzleştirici veya maşa gibi ısılı aletleri saçlarınızdan uzak tutarak saç detoksu yapın. Bununla birlikte yenileyici yoğun bakım maskeleriyle onarım sürecini hızlandırabilirsiniz. Her banyo sonrası bakım serumu ve ısılı işlemler öncesinde koruyucu bir bakım ürünü kullanmayı da ihmal etmeyin. Ayrıca çok sıkı at kuyrukları ve sıkı topuzlar yerine geniş örgüleri veya dağınık topuz modellerini tercih edin.

5

KENDİ SAÇ BAKIM SPREYİNİZİ HAZIRLAYIN

Saçlarınızın onarımına destek vermek için kendi saç ihtiyacınıza göre evde kendi bakım spreyinizi hazırlayabilirsiniz. Bunun için minik bir sprey şişsesine (50 ml) su koyup içerisine bir tatlı kaşığı argan yağı, bir tatlı kaşığı da ayrıştırılmış (sıvı formda) hindistancevizi yağı ekleyin. Kokusunu zenginleştirmek için de içerisine 4-5 damla ylang ylang yağı ekleyebilirsiniz. Bergamot, portakal, lavanta esansiyel yağları da koku için alternatif olabilir. Çok keskin ve güçlü olduklarından sadece birer damla koymanız yeterli.


UZMAN GÖRÜŞÜ
AHMET ÇOBAN
Saç bakım ve onarım uzmanı

Saç bakım ve onarım uzmanı Ahmet Çoban’a işlem görmüş saçlar için ideal bakım yöntemlerini ve ısıya karşı korumanın yollarını sorduk: “Saçların yıpranmasına ve zarar görmesine neden olan temel faktörler arasında yüksek ısı, perma ve saç rengini açtırmak gibi kimyasal işlemler, saçı havluyla sıkarak kurutmak veya taramak gibi mekanik işlemler, güneş ışınları, deniz ve havuz suyu yer alıyor. Bunun önüne geçmek içinse saçı yıkarken hafif şampuanların tercih edilmesi, her yıkamadan sonra doğru saç kreminin uygulanması oldukça önemli. Saçın taranmasını kolaylaştıran ürünler kullanmak yıpranmaların önüne geçmek için etkili yöntemlerden. Saçlar ıslakken çok daha zayıf olduğundan, ince dişli tarak kullanmak ve saçı uçlardan başlayarak taramak gerek.

Saçı kontrollü bir şekilde ve az ısıyla şekillendirmek de yüksek ısıdan doğabilecek hasarı önlemekte büyük rol oynuyor. Bunun yanında boyalı ve işlem görmüş saçları korumak için de bu tip saçlara özel geliştirilen şampuanlar, bakım serumları ve maskeler kullanmakta yarar var. Saçı aşırı ısıyla şekillendirmek saçın yapısında geri dönüşü olmayan değişiklikler yaratıp güçsüzleşerek kırılmasına, sağlıksız ve mat görünmesine neden oluyor. Aynı zamanda saçtaki keratin yapısının değişmesine yol açtığından, zamanla saçı zayıflatıp esnekliğini azaltarak saçın diğer çevresel faktörlerden zarar görmesi riskini artırıyor. Bu nedenle şekillendirme aşamasında aşırı ısıdan kaçınmak önceliğiniz olmalı. Ben bu konuda Akıllı Isı Kontrolü teknolojisine sahip Dyson Airwrapsaç şekillendiriciyi çok beğeniyorum. Saç normalde 150 derecenin üzerinde ısıya maruz kaldığında hasar görmeye başlıyor. Bu ürün de, sıcaklığı sürekli ölçerek şekillendirme sırasında ısının 150 derecenin üzerine çıkmamasını sağlayarak saça zarar vermiyor. Herkesin evde rahatlıkla kullanabileceği kurtarıcı bir ürün diyebilirim.”


Yazı: Nilay Yalçınkaya

Fotoğraflar: RICHARD RAMOS STUDIO S.L. GETTY IMAGES TÜRKIYE

ELLE Türkiye Nisan 2022 sayısından alınmıştır.

Hibiscus Water, şampuan, MAUI

SOS Shine, saç maskesi, 195 TL, L’OCCITANE

Ahşap tarak, 139,90 TL, THE BODY SHOP

Üçlü toka, 99 TL, INVISIBOBBLE

Davines Nourishing Pak, saç maskesi, 427 TL, DAVINES

Curl Manifesto, saç maskesi, 469,90 TL, KERASTASE

Saç fırçası, 199,50 TL, TANGLE TEEZER

Fibre Clinix, sprey krem, 190 TL, SCHWARZKOPF

Airwrap, saç şekillendirici, 7499 TL, DYSON

Avokado saç kremi, 89,50 TL, FAITH IN NATURE

Durulanmayan saç kremi, 260 TL, PURE PROJECT

Argan yağı serumu, 43,75 TL, PANTENE

Curls, saç kremi, 89,90 TL, YVES ROCHER

Color-Vive, turunculaşma karşıtı maske, 60,95 TL, ELSEVE

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen