Pts. May 6th, 2024

Gözlerden kaçmış olsa da 10 Kasım’da Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) yarışmasında ödül kazanan Octo Finissimo Ultra’nın kadranındaki geleneksel saat “12” rakamının yerinde “10” yer alıyordu. Bu tercih, o gece Cenevre’de 10. yılını kutlayan olağanüstü Octo Koleksiyonu’na son bir saygı duruşu niteliğindeydi.

Octo’nun yine bir GPHG ödülü kazanması şaşırtıcı bir durum değil çünkü Bulgari her iki yılda bir (2017, 2019, 2021, 2022) Cenevre’de kazananlar arasında yer aldı. Bununla birlikte, özel bir konumda bulunan en yeni vintage saat, akla gelebilecek her rekoru (peş peşe sekiz dünya rekoru, 60’tan fazla uluslararası ödül) kırdıktan sonra bir döngüyü tamamlıyor. Öte yandan hikaye geri planda devam ediyor.

Yeni bir başlangıç

Bu durum Octo Finissimo için bir veda anlamına gelmiyor, aksine… Öncelikle, 10. yıl dönümü için işlemeli “10” rakamıyla tasarlanan 10 adetlik limitli edisyon şu anda teslim ediliyor. Bu konstrüksiyon 1,80 mm kalınlığı ile kendi kategorisinde bir rekor kırarken sekiz patent başvurusu bulunuyor.

Ayrıca Bulgari, geliştirdiği özel bir sunum kutusuyla Octo Finissimo Ultra 10th Anniversary saatin kalbiyle ilişkilendirilen benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Bu kutu, ürünü satın alan kişinin henüz saatini görmeden ve ona dokunmadan önce Octo Finissimo Ultra dünyasıyla kuracağı ilk görsel ve fiziksel teması sunuyor. Böylece Bulgari için özellikle değerli olan hibrit saatçilik 3.0 kreasyonlarının sağlayabileceği bir şekilde gelenek ile modernlik arasında bir köprü kuruluyor.


Benzersiz bir deneyim

Bir saati ayarlamak ve kurmak, yüzlerce yıldır değişmeyen ancak Bulgari’nin yeniden tanımladığı iki işlemdir. Bu sunum kutusu için kullanıcılara yeni bir saat ayarlama ve kurma deneyimi yaşatma fikrinden yola çıkıldı. Octo Finissimo Ultra elbette manuel olarak ayarlanabiliyor ancak sunum kutusu yepyeni bir etkileşim biçimi sunuyor. Koleksiyonerler saati istenen zamanı programladıkları dijital ekranın yanındaki kutuya yerleştirebiliyorlar. Daha sonra bir butona dokunarak döngü başlatılıyor ve değerli kutu kapanır kapanmaz gözlerden uzak bir sihir gerçekleşiyor. Yaklaşık 20 saniye sonra kutuyu açan kullanıcı saatin sessizce ve mükemmel hassasiyetle istenen zamana doğru olarak ayarlanmış ve tam kurulmuş olduğunu görüyor. Kutu artık sadece bir sunum ambalajı değil Octo Finissimo Ultra saatin nadide mekanizmasını isteğe göre optimal olarak ayarlayan bir tür “evdeki saat ustası” oluyor.


Modern yaşam tarzı için tasarlandı

Saat elbette kullanıcı tarafından manuel olarak da ayarlanabiliyor. Çağdaş kullanım amacıyla tasarlanan saat şehirde kullanılırken oluşabilecek mikro şoklara ve manyetik alanlara karşı dayanıklılık, sıcaklık ve yaşlanma döngüleri dahil tüm testleri de geçmiş bulunuyor.

Öte yandan, IRL denilen gerçek dünya Octo Finissimo Ultra saatin şanslı sahibi için tek oyun alanı değil zira Bulgari bir kez daha gerçeklik ile sanallık arasındaki sınırları aşarak sanal gerçekliğin sonsuz ufuklarını keşfe çıkıyor. Saat üretimini yeni bir çağa taşıyan mükemmel mekanik saatçiliğin sembolü, NFT ve blockchain teknolojilerinin dijital dünyasına da uzanıyor.


Yeni ufuklar

Octo Finissimo Ultra, yay tamburunun dişli plakasına işlenen bir kare kod ile çağdaş yüksek saatçiliği yeni bağlantılı dünyalara açıyor. Kullanıcı bu kare kodu okutarak kişisel bir mini web sitesine erişebiliyor, saate hayat veren sanatı keşfedebileceği bir yolculuğa çıkarak kendi saatinin üretimiyle ilgili videoları ve fotoğrafları, çizimleri ve röportajları izleyebiliyor.

Bulgari Saat Ürün Kreasyon Direktörü Fabrizio Buonamassa Stigliani’nin kreatif direktörlüğünde yaratılan bir NFT de her saate eşlik ediyor. Bu kompozisyon, Fabrizio’nun Octo dünyasındaki onlarca yıllık deneyiminin ve Octo Finissimo Ultra saatin doğumuna giden yolun hikayesini anlatıyor. Böylece saatin kendisi de bu edisyonun sekizinci patenti olan Bvlgari Singvlarity teknolojisiyle sağlanan zamansız bir ilişki niteliğindeki NFT için bir yuva oluyor. Blockchain teknolojisi sayesinde bir Bulgari kreasyonu ile ilişkili NFT arasındaki bölünmez bağlantı belgelenirken hem fiziksel hem sanal kreasyonların orijinalliği ve mülkiyeti korunuyor.


TEKNİK ÖZELLİKLER
Mekanizma
Mekanik ultra ince Manufacture üretimi manuel kurmalı BVL Calibre 180 mekanizma. Paslanmaz çelik kurma ve ayarlama çarkları; doğrudan dördüncü çarkın üzerinde saniye göstergesi; özel bir NFT ile bağlantılı özgün bir kare kodun işlendiği dişli plaka. 50 saatlik güç rezervi; 28.800 VPH (4 Hz) frekans. 

Kasa ve kadran
40 mm çapında kumlanmış titanyum kasa ve antrasit PVD-ALD kaplama (1,80 mm kalınlığında) tungsten karbür plaka; siyah PVD kaplama akrep ve yelkovan.

Bilezik
Entegre katlamalı tokalı ultra ince titanyum bilezik

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen