Cum. May 17th, 2024

Hayat pahalılığı karşısında daima eriyen bütçesini denk getirmeye çalışan tüketicilerin imdadına özel markalı eserler yetişiyor. Marketlerin kendi markaları ile raflara getirdiği, besin başta olmak üzere paklık ve kağıt eserlerinden ferdî bakıma kadar geniş bir yelpazedeki özel markalı eserlere talep her geçen gün artıyor. Bu eserlerin tercih edilmesinde, tüketicilerin satın aldıkları eserin kalitesinin ödedikleri paraya değdiği fikri ağır basıyor. PLAT Özel Markalı Eserler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği ismine NielsenIQ tarafından hazırlanan son datalara nazaran 2021 yılının 9 aylık devrinde özel markalı eserler cirosu geçen yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 30 arttı. Bu artışla birlikte sigara ve alkol hariç Süratli Tüketim Eserleri (HTÜ) cirosundaki hissesi ise yüzde 22’ye ulaştı. Araştırma, evvelki yıla kıyasla tüketicilerin daha fazla market markalı eser satın aldıklarını da ortaya koydu.

PLAT Özel Markalı Eserler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, bu yıl “Fark Var” temasıyla düzenlediği 6. Private Label Zirvesi’nde; üretici ve tedarikçi firmalardan ulusal ve mahallî perakende zincirlerinin temsilcilerine kadar kesimin değerli isimlerini bir ortaya getirdi. Dorukta, daldaki son gelişmeleri yansıtan bilgiler de paylaşıldı.

Private Label cirosu 2021 yılının 9 ayında yüzde 30 arttı

NielsenIQ Perakende Paneli datalarına nazaran; Private Label cirosu 2021 yılının 9 aylık devrinde 2020 yılının tıpkı devrine nazaran yüzde 30 artış gösterirken sigara ve alkol hariç toplam Süratli Tüketim Eserleri (HTÜ) pazarındaki ciro hissesi yüzde 22’ye yükseldi. Private Label eserlerin ana kategorilere nazaran büyüme performanslarına bakıldığında, bu periyotta en yüksek ciro büyümesi yüzde 30 artış ile Besin ve Alkolsüz İçecekler ile Konut Temizlik&Diğer kategorilerinde gerçekleşti. Şahsî Bakım kategorisinde de Private Label eserlere artan ilgi bu alanda ciro artışını yüzde 29’a taşıdı.

Gıda ve Alkolsüz İçecekler kümesindeki Private Label eserlerin sigara ve alkol hariç toplam Süratli Tüketim Eserleri (HTÜ) pazarındaki ciro hissesi yüzde 22,5 olurken Konut Temizlik&Diğer kategorisinde PL hissesi yüzde 20,1; Ferdî Bakım Eserleri kategorisindeki PL eserlerinin hissesi ise yüzde 20,2’ye ulaştı.

Ocak-Eylül 2021 periyodunda, 2020’nin birebir devrine nazaran Besin ve Alkolsüz İçecekler kategorisindeki Private Label eserlerde en yüksek ciro artışı yüzde 53 ile Yağlarda olurken, Süt Eserleri bu kategoride yüzde 45,2’lik hisse ile birinci sırada yer almayı sürdürdü.

Temizlik ve Başka kategorisindeki Private Label eser dağılımlarına daha yakından bakıldığında ise Kimyasal Olmayan Mesken Temizleyicileri birebir devirdeki yüzde 49 ciro artışı ve yüzde 51,5 ciro hissesi ile birinci oldu.

Kişisel Bakım kategorisinde, eser bazında en yüksek ciro artışının yüzde 37 ile beden bakım eserlerinde gerçekleştiği görüldü. Bu kategoride en yüksek ciro hissesine sahip olan Private Label eserlerin ise geçen yılın birebir periyodu ile karşılaştırıldığında yüzde 38,7’ye yükselen Kağıt Eserleri olduğu dikkat çekti. Tuvalet kağıdı, havlu kağıt, peçete, ıslak mendil üzere eserler bu kümede yer alıyor.

Yılın 9 aylık devrinde, 2020 yılının birebir periyoduna kıyasla sigara ve alkol hariç Süratli Tüketim Pazarı (HTÜ) toplam ciro değişimi de yüzde 26 olarak açıklandı. Private Label eserler, bu devirde yüzde 30 ile HTÜ pazarının toplamından daha yüksek bir ciro büyümesi gösterdi.

Tüketici alışveriş listesinin dışına çıkmıyor, promosyonlu eserleri takip ediyor

Pandemi devri, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında kıymetli bir değişimi de beraberinde getirmişti. NielsenIQ bilgileri, pandeminin finansal tesirlerinin alışverişçilerin “değer” arayışını artırdığına işaret etti. Harcamalarında temkinli ve ihtiyatlı olmaya çalışan tüketiciler, artık daha fazla “değer” arıyor. Tüketicilerin yüzde 75’i alışveriş alışkanlıklarını değiştirdiğini belirtirken, yüzde 41’i mümkün olduğu kadar haftalık ya da aylık sabit bir bütçeye bağlı kaldıklarını, yüzde 36’sı ise hane harcamalarını tüm alanlarda daima tekrar değerlendirdiklerini ve gerekçelendirdiklerini söz etti. Bütçelerini denk getirmeye uğraşan tüketiciler, artık promosyonlu eserler ile market markalı eserlere yöneliyor.

Market markalı eser tercihinde kalite ve fiyat birinci sırada

Kalite ve fiyat performansları, özel markalı eserlerin tercih edilmesini sağlarken bu eserler her geçen yıl daha fazla tüketicinin inancını kazanıyor. Tüketicilerin market markalı eserleri satın alma eğiliminde ödedikleri paraya kıymet kalitede olmaları kıymetli bir rol oynuyor. NielsenIQ araştırması, her 4 alışverişçiden 1’inin, evvelki yıla kıyasla daha fazla market markalı eser satın aldığını ortaya koydu. “Bir yıl önceye nazaran daha fazla market markalı eser satın alıyorum” diyenlerin oranı 2020 yılında yüzde 12 iken 2021 yılında bu oran yüzde 24’e ulaştı.

Tüketiciler kendi markası olan marketleri daha fazla tercih ediyor

Ayrıca alışverişçilerin mağaza seçiminde; eser çeşitliliği, fiyat/performans, kalite, süratli hizmet ve erişilebilirlikten sonra kendi markalarının olması kıymetli bir tercih sebebi olarak sıralandı.

Dünyada ve Avrupa’da Private Label oranları

NielsenIQ bilgilerine bakıldığında küresel ölçekte Private Label ciro hissesinin 2020 yılında yüzde 16,4’e; 17 ülkeyi kapsayan Avrupa genelinde ise Private Label markaların toplam Süratli Tüketim Eserleri Pazarı cirosundaki hissesinin yüzde 32’ye yükseldiği görüldü. İngiltere ve İsviçre yüzde 42’lik ciro hissesi ile Avrupa’daki en yüksek ülkelerin başını çekiyor. Türkiye 2020 yılındaki yüzde 21’lik hisse ile dünya genelinde 19. sırada yer alıyor.

PLAT Derneği İdare Heyeti Lideri M. İmer Özer, perakende kesimindeki yerini her yıl daha da sağlamlaştıran ve gerek kalite gerekse eser çeşitliliği olarak kendini daima geliştiren özel markalı eserler bölümü ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Pandemi süreci hepimiz için zorluydu. Her kesim bu süreçten etkilendi. Pandemi tesirleri hala devam ederken son periyotta tüketicilerin en kıymetli gündemi çift haneli enflasyon ve artan fiyatlar. Özel markalı eserler, kalite ve fiyat performansları ile alışveriş sepetindeki yüklerini günden güne artırıyor. Bütçesini en efektif biçimde harcamak isteyen tüketicilere nefes aldıran market markalı eserler olmasaydı enflasyon sayıları mevcut düzeylerin çok üzerine çıkardı. NielsenIQ datalarının işaret ettiği 2021 yılının 9 aylık devrindeki Privatel Label ciro büyümesi ve market markalı eserlere yönelim de bize bunu gösteriyor. Hammadde, güç, lojistik üzere birçok kalemi kapsayan üretim maliyetlerindeki yüksek artışlara karşın, kaliteli ve uygun fiyatlı üretime devam etme kararlılığındayız.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen