Cts. Nis 20th, 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Game Factory iş birliğiyle Türk oyun bölümündeki kamu dayanaklı birinci kuluçka merkezi OGEM (Oyun Geliştirme Merkezi) hayata geçti. Oyun stüdyolarını küresele taşımayı hedefleyen OGEM; oyun geliştiricilere teknik ekipmandan pazarlamaya, ofis takviyesinden mentorluklara kadar çeşitli fırsatlar sunacak.

“Türk oyun bölümünden daha fazla unicorn çıkmasına katkıda bulunacağız”

İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, genç girişimcilere daha fazla dayanak olabilmek ismine teşebbüs kuluçkası alanında en başarılı firmalardan olan Game Factory partnerliğinde OGEM’i kurduklarını söyledi.

“Son birkaç yılda oyun dalı dayanılmaz bir gelişme gösterdi. Taşınabilir oyunların da tesiriyle adeta kartopu tesiriyle büyüyen kesim, ülkemizde de süratli bir biçimde gelişmeye başladı. Yerli oyun şirketlerimizin muvaffakiyetleri hepimizi gururlandırdı. Bunun üzerine bilhassa genç girişimcilere daha fazla takviye olabilmek gayesiyle teşebbüs kuluçkası ve eğitimi alanında en başarılı firmalardan olan Game Factory partnerliğinde İBB Oyun Geliştirme Merkezi OGEM’i kurduk. Burada beklentimiz Türkiye oyun dalından daha fazla yıldız, daha fazla unicorn çıkmasına katkıda bulunmak. Gençlerimizin hayallerine bir adım daha yaklaşabilmelerini sağlamak.”

“Oyun kesiminin gelişmesinde İstanbul’un lokomotif rol oynayacağını düşünüyoruz”

İmamoğlu, OGEM sayesinde Türkiye’yi oyun kesiminin ana merkezlerinden biri yapmak istediklerinin altını çizdi.

“Buradaki ana maksadımız Türkiye’yi oyun kesiminin ana merkezlerinden biri yapmak, OGEM bünyesindeki stüdyolara onlarca kapı açabilmek. İstanbul’da başlayan bu seyahatin ülkemize yayılacağını, Türkiye’de birden fazla dalda olduğu üzere oyun kesiminin gelişmesinde de İstanbul’un lokomotif rol oynayacağını düşünüyoruz.”

“Oyun kesiminin büyümesi için kamu iştirakleri önemli değer taşıyor”

Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory’nin CEO’su Efe Küçük, oyun dalının gelişimi için kamu iş birliklerinin ve bölgesel takviyelerin değerine dikkat çekti.

“Hızlı bir biçimde büyüyen oyun bölümünde kamu ve kamu iştiraklerinin aldığı bölgesel aksiyonlar çok önemli bir değer taşıyor. Kalkınma ve dal gelişimi hepimizin konuştuğu ortak bahislerden birisi. İBB’nin OGEM için verdiği dayanak ve vizyonlu iş birliği ile artık Game Factory olarak çok daha fazla girişimciye erişebilecek ve dayanak verebileceğiz.”

Oyun geliştiriciler Haliç’in kıyısında buluşacak

OGEM’e seçilen gruplar, 12 ay sürecek olan kuluçka dayanakları kapsamında Haliç görüntülü fizikî ofis imkanına sahip olacak. İstanbul’u Avrupa’nın oyun başşehri yapmayı hedefleyen İBB, OGEM sayesinde oyun geliştiricilerin bir ortada olduğu ve birbirleriyle tecrübelerini paylaşabilecekleri bir ekosistem oluşturacak.

Türk geliştiriciler, yeni kuşak ekipmanlarla dünya standartlarını yakalayacak

Yüksek bütçeli oyunlarda kullanılan mocap (hareket yakalama) üzere teknolojiler, OGEM’de oyun geliştiricilerin kullanımına sunulacak. Ayrıyeten gruplar büsbütün işlerine odaklanabilsinler diye gereksinim duyacakları bilgisayar üzere ekipmanlar da tahsis edilecek. Böylece geliştiriciler, rastgele bir teknik sorun ve bütçe sorunu yaşamadan hayalleri için çabalayacak.

Sektör profesyonelleri OGEM’de eğitim verecek

Google, Game Factory, Funmoth Games, Masomo, Bahçeşehir Üniversitesi, WePlay üzere kurumlar tarafından OGEM takımlarına özel eğitimler verilecek. Yazılımdan dizayna, eser idaresinden topluluk idaresine, yatırımcı bağlantılarından finansmana kadar geniş bir yelpazede eğitimlerin verileceği OGEM’de; oyun geliştiriciler nitelikli bir eğitim alma fırsatına sahip olacak.

Alanında uzman mentorlar, oyun geliştiricileriyle bir ortaya gelecek

Oyun geliştiriciler; yazılım, tasarım, pazarlama, bağlantı, strateji, grup idaresi üzere muhtaçlık duydukları her alanda Game Factory’nin mentorları sayesinde meselelerini tahlile ulaştıracak. Ayrıyeten Avrupa’nın oyun başşehri pozisyonuna gelmeyi hedefleyen OGEM’de, sistemli olarak sektörel buluşmalar ve etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Türk oyun geliştiriciler, oyunlarını dünyayla paylaşacak

Oyunların üretilebilmesi için muhtaçlık duyulan tüm takviyeleri sağlayacak olan OGEM, oyunların yayınlanma sürecinde de grupların yanında olacak. Yüksek reklam bütçeleriyle birlikte yayınlanacak olan oyunlar sayesinde takımlar işlerini ticarileştirecek ve oyunlarından gelir elde edecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen