Kaliteli bir uyku için karanlıkta uyumaya, uyanıklık için de gün ışığına muhtaçlık olduğunu vurgulayan uzmanlar, gün ışığından yeteri kadar yararlanamamanın birtakım sıhhat problemlerine yol açabileceği ikazında bulunuyor. Uzmanlar, gün ışığından gereğince yararlanmamanın depresyonu tetikleyebileceğini belirtiyor. Bilhassa çocukların uyanmasını kolaylaştırmak için gün ışığına benzeri bir aydınlatma açılmasını tavsiye eden uzmanlar, gün içerisinde mümkün olduğunca açık havaya çıkılmasını tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sıhhati ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi, NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, kalıcı yaz saati uygulamasının ruh sıhhati üzerindeki tesirlerini kıymetlendirdi.
Uyanıklık için gün ışığına muhtaçlık bulunuyor
İnsanların ışığa hassas olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Kaliteli bir uyku için karanlıkta uyumaya muhtaçlığımız olduğu üzere, uyanıklık için de gün ışığına gereksinimimiz var. Bu uygulama sonrası sabah uyanma vakitleri karanlığa denk gelmekte bu da hem yetişkinlerde hem çocuklarda sıkıntı uyanma, uyandıktan sonra gereğince dikkat toparlayamama, uykulu hal ve konsantrasyon bozukluğu üzere tesirlere neden olmaktadır.” diye konuştu.
Kapalı ortamda çalışanlar gün ışığından yararlanamıyor
Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Ofis üzere çalışma ortamında gün uzunluğu bulunan bireyler için sabah karanlıkta işe girip hava karardıktan sonra işyerinden çıkma ve gün ışığından hiç yararlanamama üzere olumsuz tesirleri bulunmaktadır.” dedi.
Gün ışığından gereğince yararlanılmaması halinde birtakım olumsuz durumların yaşanabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı bunları şöyle sıraladı:
- Depresyonu tetiklemek
- Gün ışığından hiç yararlanamamak
- D vitamini oluşumunu olumsuz etkilemek
Olumsuz tesirlerden korunmak için…
Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, bu olumsuz tesirlerden korunmak için sabahları yetişkinlerin bilhassa çocukların uyanmasını kolaylaştırmak için gün ışığına benzeri bir aydınlatma açılmasını tavsiye etti. Arıcı, “Gün içerisinde mümkün olduğunca açık havaya çıkmaya çalışılmalıdır. Olabildiğince gün ışığından yararlanmak bizim için değerlidir.” dedi.
Fiziksel aktivite ve beslenmeye dikkat edilmeli
Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, uygulamadan olumsuz etkilenmemek ve olumsuz tesirleri en aza indirmek için depresyondan korunmaya yönelik fizikî aktivite ve uygun beslenme üzere mevzulara daha fazla dikkat edilmesini önerdi.
İnsan sıhhati ve güç tasarrufu açısından uygulamanın tekrar gözden geçirilmesinin de kelam konusu olabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, “Uygulamadan olumsuz formda etkilendiğini düşünen şahıslar ortaya çıkan zorluklarla baş edememeleri halinde bir ruh sıhhati profesyoneline başvurabilirler.” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı