Per. May 2nd, 2024

25 kuruşa satılan tek kullanımlık poşet fiyatının yüzde 100 artırımla 50 kuruşa çıkarılmasını talep eden Zincir Marketler, daha evvel kendi paralarıyla satın alıp, müşterilere fiyatsız verilen poşet üzerinden para kazanmanın sıkıntısına düştü

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında uygulanacak poşet fiyatları görüşmek üzere hususun taraflarıyla toplantı düzenledi. Poşet üreticileri, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, tüketici dernekleri ve Türkiye’deki en büyük zincir marketlerin iştirakiyle gerçekleştirilen toplantıda artırım konusu hararetli tartışmalara sahne oldu. Türkiye’de 2019 yılı itibariyle başlayan fiyatlı poşet uygulamasıyla tüketiciye 25 kuruşa satılmaya başlanan plastik poşet fiyatlarının 2022 yılında yüzde 100 zamlanarak 50 kuruşa satılmasını talep eden Zincir Marketler, kelam konusu fiyat artışında ısrarcı.

2022 yılında uygulanacak poşet fiyatına ait açıklama yapan PAGEV Lideri Yavuz Eroğlu, TÜYAP’ta iş birliğiyle düzenledikleri Plast Eurasia İstanbul 2021 Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Zincir Marketlerin artırım talebine reaksiyon gösterdi. Çevresel kirliliğin azaltılması ve şuurlu tüketim modelinin sağlanması amacıyla plastik poşetin fiyatlı hale getirildiğini hatırlatan Eroğlu, “2019 yılında fiyatlı poşet uygulaması başladığında 25 kuruşun 15 kuruşu devlete, 10 kuruşu ise marketçiye kalıyordu. 2020 yılına gelindiğinde tekrar değerleme oranına nazaran devlete giden hisse 18 kuruşa çıktı ve markete 7 kuruş kalmaya başladı. 2021 yılında ise poşetin 19.6 kuruşu devlete, 5 kuruşu marketçinin cebine gidiyor. Özetle marketçiye kalan hisse giderek azaldı ve artık gözler 2022 için tekrar değerleme oranına çevrildi. 2022’de poşete artırım yapılmaz ise 25 kuruş büsbütün devletin kasasına gidecek ve marketlerin hissesi sıfırlanmış olacak. Bunun önüne geçmek isteyen Zincir Marketler, 25 kuruşluk fiyatın yüzde 100 zamlanarak poşetin tüketiciye 50 kuruşa satılmasını istiyor. Böylelikle 2019 yılından evvel poşeti kendi parasıyla alıp müşterisine fiyatsız sunan Zincir Marketler, artırım üzerinden poşetten para kazanmaya devam etmeyi hedefliyor” dedi.

DAR GELİRLİ VATANDAŞ MARKETÇİYİ VARLIKLI EDEMEZ

Pandemi nedeniyle global iktisatta yaşanan önemli türbülansların ve dövizde yaşanan artışın enflasyonu da kırılgan hale getirdiğine dikkat çeken Eroğlu, Türkiye’de bilhassa dar gelirli vatandaşın geçim kederi içinde olduğunun altını çiz erek kelamlarını şu formda sürdürdü: “2019 yılında fiyatlı poşet uygulamasının akabinde poşet tüketiminde yüzde 80’e varan düşüşler oldu. Tüketimdeki bu düşüş poşet üreticileri için kayıp olarak kayıtlara geçti. Fiyatlı poşet uygulaması, üretim ve istihdama eksi olarak yansımasına karşın üreticilerimiz, çevresel kirliliğin azalması ve şuurlu tüketim modelinin yaygınlaşması maksadıyla alınan bu kararı destekledi ve gereken fedakarlığı yaptı. Artık ise Zincir Marketlerin fedakarlık yapma vakti. Sonuçta fiyatlı poşet uygulaması başlamadan evvel Zincir Marketler, poşeti kendi parasıyla satın alıp, müşterilerine parasız veriyordu. Bugün ise 25 kuruşa satılan poşetin 50 kuruşa satılmasını talep ederek buradan para kazanmanın peşine düşülüyor. Marketlerin 25 kuruşun az olduğu görüşüne katılmıyoruz. Bunu söyleyenler lakin bugün bir ekmeğin fiyatını ve minimum fiyatı bilmeyenler olabilir. PAGEV olarak, Zincir Marketlerin artırım talebini gerçek bulmuyoruz. Bize nazaran 25 kuruşa satılan poşete artırım yapılmamalı ve Zincir Marketler, poşet üzerinden para kazanmak yerine 2019 yılından evvel olduğu üzere poşet parasını kendi bütçesinden karşılamalı. Aksi halde bilhassa geçim mecmua çeken dar gelirli vatandaşın sırtındaki yük ağırlaşmış olur. Dar gelirli vatandaş, Zincir Marketleri güçlü edemez. Poşetten elde edilen gelir, marketçinin cebine gitmemeli ve büsbütün etrafın korunmasına dair projelerde kullanılmalı. Tüketici Dernekleri de bizim üzere poşete yüzde 100 artırım yapılması fikrine karşı çıkıyor. Türkiye’nin pandemi nedeniyle içinden geçtiği ekonomik konjonktürün dikkate alınarak, Zincir Marketlerin artırım talebinin gerçekleşmemesini bekliyoruz. Poşet fiyatları 2022 ne olacak? Bu sorunun cevabını Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verecek. Hususa ait taraflardan görüş alan Bakanlık, yapacağı son çalışmanın akabinde 1.1.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek poşet fiyatını açıklayacak.”

EN YENİ TEKNOLOJİLER VE ESERLERİN PLAST EURASİA İSTANBUL’DA

Plast Eurasia İstanbul, 30. sefer kapılarını açıyor. Dünyada her sene düzenlenen en büyük ikinci, Türkiye ve Avrasya’da ise en büyük milletlerarası fuar olan Plast Eurasia İstanbul, TÜYAP tarafından PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) iş birliği ile gerçekleştiriliyor. TÜYAP ve PAGEV geçen yıl pandemiden kaynaklanan sıhhat risklerini göz önüne alarak fuarı, 2021 yılına ertelemişti. İstanbul Büyükçekmece TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Plast Eurasia İstanbul Fuarı’na bu yıl geniş bir coğrafyada iştirak olacağını belirten PAGEV Lideri Eroğlu, “Bu yılki dev tertibe 34 ülkeden 670 firma ve firma temsilcisi katılıyor. 100’ün üzerinde ülkeden, 50.000’i aşkın fuar ziyaretçisiyle buluşacağız” dedi.

EN YENİ TEKNOJİLER VE ESERLER

TÜYAP tarafından PAGEV iş birliği ile gerçekleştirilen fuarda; en yeni teknolojiler, makina ve ekipmanların görücüye çıktığını belirten Eroğlu, bölüm için verimli iş birliklerine sahne olan tertiple ilgili kelamlarını şu halde sürdürdü: “Plastik makinaları, makine yan ve orta sanayi, kalıp, geri dönüşüm makinaları, hammadde ve kimyasallar, ısı ve denetim aygıtları, soğutma sistemleri, hidrolik ve pnömatik eserlere ilişkin merak edilen tüm yenilikler Plast Eurasia İstanbul Fuarı’nda kesim temsilcilerimizle buluşuyor. 120 bin metrekarelik alanda düzenlenen Fuar, 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayacak. Fuarın iştirakçilerine sunduğu dijital tahlillerle ticari iş birlikleri fuar tarihi öncesinde başladı ve fuar sonrasında da devam edecek.”

Sektörün gücünü göstermesi açısından da Plast Eurasia İstanbul Fuarı’nın stratejik bir değere sahip olduğuna vurgu yapan Eroğlu, “dünyada 6., Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2. Sırada yer alan kesimimiz, 10 milyon tonluk plastik mamul üretiyor. Yatırım, üretim ve ihracatıyla ekonomimize katkı sunan plastik kesimimiz, 250 bin şahsa istihdam sağlıyor. Ülke ekonomimize katkı sunuyor” formunda konuştu.

PLASTİK KESİMİ İHRACATÇI AİLENİN EN DEĞERLİ ÜYESİ

Plast Eurasia İstanbul 2021 Fuarı’nın açılışında konuşan TİM Lideri İsmail Gülle, “açıklanan son büyümeye sayılarında görüldüğü üzere ihracatçılar olarak Türkiye iktisadına önemli takviye sağlamaya devam ediyoruz. Plastik bölümümüz de ihracatçı ailemizin en güçlü üyelerinden biridir” dedi. Fuarın açılışında konuşan TÜYAP İdare Konseyi Lideri Bülent Ünal ise “PAGEV ile sıfırdan başladığımız Plast Eurasia İstanbul’u bugün marka haline getirdik. Dünyada her yıl düzenlenen en büyük ikinci plastik fuarı olan Plast Eurasia İstanbul, PAGEV ile iş birliği halinde 30. Sefer düzenlemekten gurur duyuyoruz” görüşlerini tabir etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen