Çar. May 1st, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Bisiklet sistemi KOBİS’e dadanan kimi bireyler, istasyonları gözleyip, kimsenin olmadığı saatlerde bisikletleri çalıyor. 5 saniyede kilitleri kırıp istasyondan bisikleti çalan şahısların verdiği ziyan; saatler, hatta günler süren tamirat gerektiriyor. Fakat bu bireylerin verdiği ziyan yanlarına da kalmıyor, güvenlik kameralarından tespit edilerek, haklarında kamu davası açılıyor.

 

KOBİS HIRSIZLARIN MAKSADI OLDU

Kent içi erişimi kolaylaştırmak, toplu taşıma sistemlerini besleyici nitelikte orta imkânlar oluşturmak, çevresel ve sürdürülebilir bir ulaşım aracının kullanılmasını özendirmek için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Akıllı Bisiklet Sistemini (KOBİS) hayata geçirdi. Her gün binlerce insanın ulaşım talebine cüzi bir ölçü karşılığında yanıt veren KOBİS, son vakitlerde kamu malına ziyan veren hırsızların amacı oldu.

 

TAMİRATI GÜNLER SÜRÜYOR

KOBİS istasyonlarını gözleyen şahıslar kimsenin olmadığı saatlerde bisikletleri kaba güç kilit aksamını kırarak çalıp olay yerinden ayrılıyor. Şahıslar saniyeler içerisinde KOBİS’in bisiklet park ünitelerine, bisiklet üzerindeki kilitleme aparatına ve bisiklete ziyan veriyor. Çalınan bisikletler daha sonra kırılmış ve ağır hasarlı biçimde bulunuyor. Hırsızların saniyeler içerisinde ziyan verdiği bisikletlerin tamiratı için Bisiklet ve İstasyon Bakım Tamir Atölyesinde saatler, hatta günler süren tamirat gerektiriyor.

 

YASAL SÜREÇ BAŞLATILIYOR

Vatandaşların her gün kullandığı KOBİS’e ziyan veren şahıslar hakkında yasal süreç başlatılıyor. 24 saat güvenlik kameralarıyla takip edilen KOBİS’e bu şahısların verdiği ziyanların yer aldığı manzaralar pes dedirtti. Şahısların manzaralardan kimlik teşhisi yapılarak haklarında Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği tarafından yasal süreç başlatılıyor.

 

YANLARINA KALMIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nca kurulan Bisiklet ve İstasyon Bakım Tamir Atölyesinde, güvenlik kameralarıyla müşahede altında tutulan istasyonlardaki her olay an be an kaydediliyor. Bu kapsamda bisiklete ve istasyonlara ziyan veren bireyler tespit edilip hakkında yasal süreç başlatılıyor. Bisikletlerin kamu malı olduğunu hatırlatan yetkililer, bisiklet kullanırken vatandaşların dikkatli olmasını ve bisikletlerin kendi malları üzere kullanılıp ziyan verilmemesini istiyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen