Paz. May 5th, 2024


Kültür, sanat, edebiyat ve siyasetin rotası, Gemlik’te yine oluşturuldu! Gemlik Belediyesi tarafından düzenlenen bölgenin en güçlü kitap fuarlarından Kitap Limanı, Zeytin Kolu Meydanı’nda kapılarını açtı.

Sözcüklerin Rotası, Gemlik Kitap Limanı ismiyle düzenlenen fuar, Cumartesi günü Zeytindalı Meydanı’nda başladı. Açılışa Gemlik Belediye Lideri Mehmet Uğur Sertaslan, CHP Eski Genel Lideri Altan Öymen, Gemlik Belediye Meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda Gemlikli katıldı. Fuarın birinci gününde birbirinden değerli konuklar yer alırken ziyaretçiler de ağır ilgi gösterdi. Geçen yıl olduğu üzere bu yılki kitap fuarında; ülkenin önde gelen çok kıymetli yayınevlerinin yanı sıra söyleşi ve imza günlerinde müellif, şair, akademisyen, gazeteci ve siyasetçi de yer alıyor. Kitapseverlerin yazarlarla bir ortaya geleceği fuarda atölyeler de gerçekleştirilecek.

 

“Düzen bozulur öykü başlar”

Fuarın birinci gününde düzenlenen atölyelerden birincisi şair ve müellif Mehmet Erte’nin sunumunda “Kurmacanın Doğası” isimli edebiyat atölyesi oldu. Atölyeye her yaştan edebiyatsever katılırken aktiflik ağır ilgi gördü.

Dünyaca ünlü kitap, muharrir ve şairler üzerinden metinde kurmaca üzerine konuşan Erte, edebiyatseverlerle birlikte gerçekleştirdiği tahlillerle yazarlığın ve şairliğin değerli noktalarına değindi. Atölye fuarın ikinci gününde kaldığı yerden devam edecek

 

Teknolojinin çocuklara tesiri konuşuldu

Atölyenin akabinde sürat kesmeden devam eden fuarda Nilgün Ilgaz “Teknolojiyi Yanlış Kullanmamızdan Yitirdiğimiz Kavramlar” söyleşisiyle yeni medya çağında bilhassa çocukların maruz kaldığı ziyanlara değindi.

 

Adaletin sesi Lûbe Ayar

Fuarın bir öteki konusu, 2006 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen “Siyasal Haber” kolunda Muvaffakiyet Ödülü”nü kazanan ve “Yılın Gazetecisi” seçilen Lûbe Ayar oldu.

Fenerbahçe’ye açılan davaları bahis aldığı “Ne Şikesi Memleket Elden Gidiyor” isimli kitabıyla Fenerbahçe’ye karşı yürütülen operasyonların iç yüzünü anlatan Ayar, davalar ve yolsuzluklarla geçen süreçleri anlattı.

 

Edebiyat ve tiyatro iç içe

Bir periyot televizyonda büyük izleyici kitlesi olan BKM Mutfak tarafından yayınlanan Çok Hoş Hareketler Bunlar programında üç yıl boyunca çeşitli skeçlerde rol alan Bülent Emrah Parlak, muharrir tarafıyla fuarın konukları ortasında yer aldı. Parlak, bilhassa Gemlikli genç tiyatrocular tarafından ilgiyle karşılandı. Edebiyat ve tiyatro dalına ait artıları ve eksileri konuşan Parlak, söyleşinin akabinde okurlarıyla fotoğraf çekerek kitabını imzaladı.

 

Onur konuğu Gazeteci Muharrir Altan Öymen

Bir devir Turizm ve Tanıtma Bakanlığı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nde genel başkanlık da yapan Altan Altan Öymen, fuarın onur konuğu oldu. Öymen, söyleşi öncesi Gemlik Belediye Lideri Mehmet Uğur Sertaslan ile tüm stantları gezerek fuar hakkında bilgi aldı. Öymen, Sertaslan ve beraberindekiler, Gemlikli muharrir ve şairleri de ziyaret ederek kitaplarına ait sohbet etti.

Öymen’in katıldığı ve Prof. Dr. Okan Toygar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Hayat, Siyaset ve Türkiye’nin Halleri Üzerine Bir Sohbet” söyleşisi soru karşılık formunda ilerledi. Öymen konuşmasında, tarihteki birçok değerli noktalara değinirken Türkiye’nin günümüz kaidelerini ve siyasetini değerlendirmelerde bulundu. Söyleyişinin akabinde Öymen, okurlarıyla sohbet ederek kitaplarını imzaladı.

Yaklaşık 50 muharririn katılacağı, imza günleri, söyleşiler ve atölye çalışmalarının olduğu fuar, 24 Eylül Pazar’a kadar ziyaretçileri ağırlayacak. Fuarın ikinci gününde Mehmet Erte’nin yanı sıra Murat Tavlı, Kayıhan Pala, İsmail Arı konuk olacak.

 

İlerleyen günlerde fuara katılacak isimler şöyle:

Kadri Gürsel, Yaşar Aydın, Afşin Hatipoğlu, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Genel Lider Yardımıcısı Lale Karabıyık, Demokrat Parti , Genelbaşkan Yardımıcısı İlay Aksoy, Yılmaz Aslantürk, Birsen Ekim İhtimam, Kubilay Odabaş, Pelin Özer, Deniz Durukan, Tuna Kiremitçi, Murat Meriç, Seval Arslan, Latife Tekin, Barış İnce, Kemal Varol, Deniz Zeyrek, Yalçın Karatepe, Beyhan Budak, Onur Behramoğlu, Eren Aysan, Özge Naz, Becerikli Ünsal Eriş, Merve Köken, Sezen Tatlı, Tuba Torun, Nuray Karaoğlu, Berrin Sönmez, Ayşen Şahin, Evrim Kuran, Uluç Gürkan, Işık Kansu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen