Cum. May 17th, 2024


Sürdürülebilirlik uygulamalarında besin israfı ve şuurlu beslenme hususlarını da odağına alan Banvit BRF’in Akıllı Çocuk Sofrası projesi, “Küresel Besin Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü”nde besin israfı ve şuurlu beslenme konusuna bir kere daha dikkat çekiyor.  

 

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2022 yılında yayınladığı “Dünyada Besin Güvenliği ve Beslenme” durum raporuna nazaran, 2021 yılında açlıkla karşı karşıya olan kişi sayısı 2020 yıla nazaran 46 milyon, Covid-19 pandemisinin başladığı 2019 yılına nazaran ise 150 milyon artarak 828 milyona ulaştı. Bu sayılarla toplam dünya nüfusu içinde açlıkla gayret edenlerin oranı 2019 yılında yüzde 8 iken 2020 ve 2021’de görülen artışın akabinde yüzde 9.8’e yükseldi.* Raporda, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılında açlık ve makûs beslenmeyi sona erdirme maksatlarına ulaşmada daha da geriye düşüldüğü belirtiliyor. 

Ayrıca 2021 FAO Besin Kaybı Endeksi raporuna nazaran dünyada üretilen besinin neredeyse 1,5 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Ülkemizde ise yılda toplam yaklaşık 8 milyon ton besin çöpe gidiyor.** Bu bilgilerden yola çıkan FAO’nun teşebbüsüyle her yıl 29 Eylül tarihi “Küresel Besin Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak kutlanıyor.

 Gıda sürdürülebilirliği açısından son derece değerli olan besin israfı konusu, Türkiye’nin önde gelen beyaz et üreticilerinden Banvit BRF’in de en başta gelen gündem unsurları ortasında. Şirket, Akıllı Çocuk Sofrası projesi ile toplumsal alandaki sürdürülebilirlik uygulamalarında besin israfı ve şuurlu beslenme hususlarına odaklanıyor.

Banvit BRF’in bu kapsamdaki çalışmalarını anlatan Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, sürdürülebilirlik odaklarının üretim süreçleri ile hudutlu olmadığını ve toplumsal alanda yürüttükleri “Akıllı Çocuk Sofrası” projesi ile besin israfının azaltılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Gündüz; “Dünya’da pek çok insanın sağlıklı besine erişememesinin en kıymetli nedenlerinden birisi de besin israfı. Halbuki bu israfın yalnızca dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenmesine yetiyor. Tasarruf sağlanması ve israfın azaltılması istikametinde akılcı, düşük maliyetli ve süratli sonuç verebilecek tedbirlerin alınması gerekiyor” dedi. 

Çocuklarda erken yaşta şuurlu besin tüketimi alışkanlıkları kazandırmak ve besin israfının önüne geçecek bir jenerasyonun yetişmesine takviye olma gayesiyle çalıştıklarını belirten Gündüz; “Akıllı Çocuk Sofrası, beslenme ve pedagoji alanlarında uzman danışmanların takviyesi ile aile, öğretmen ve çocuk eğitimleri olmak üzere, besin israfını tedbire konusunda kapsayıcı bir yol haritası çiziyor. Çocuklarımıza bırakacağımız en kıymetli mirasımız yaşanabilir bir dünya. Bugün olduğu üzere bundan sonra da Banvit BRF olarak çalışmalarımıza orta vermeden devam edeceğiz.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen