Cts. Nis 27th, 2024


30. Memleketler arası Adana Altın Koza Sinema Şenliği, üçüncü gün programıyla devam etti. Sinemaseverlerin ağır ilgi gösterdiği şenliğin üçüncü gününde, Halil Ergün, Biket İlhan, Şerif Gören, Engin Ayça ve Reis Çelik, ‘’Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Sineması’’ panelinde konuştu. Ulusal müsabaka sinemalarından “Sanki Her Şey Biraz Felaket’’ , “Bir Gün, 365 Saat” ve “Karganın Uykusu” sinemalarının gösterimleri direktör ve oyuncularının iştirakleriyle gerçekleştirildi. Şenlik kapsamında, Çukurova Altın Koza Sinema Akademisi’nin düzenlediği özel söyleşiler, Belgesel Sinema Yarışı ve Kısa Sinema Müsabakası finalist sinemalarının gösterimi yapıldı.

 

Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında 30. sefer sinemaseverlerle buluşan Memleketler arası Adana Altın Koza Sinema Festivali’nin üçüncü gününde; Halil Ergün, Biket İlhan, Şerif Gören, Engin Ayça ve Reis Çelik; ‘’Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Sineması’’ panelinde konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Nesrin Aysun Yüksel moderatörlüğünde gerçekleşen paneli, Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar da izledi.

 

Halil Ergün ‘’Kendi sinemamızın sahiplenilecek, sırtımızda taşınacak birikimleri var. Yeşilçam sineması, Türk beşerinin hayat macerasında; gencin, ihtiyarın, çocuğun, bayanın, erkeğin toplumsal sıkıntılarla ilgilenmesi; toplumsal ve kişisel meselelerle çok kıymetli fonksiyonları yerine getirmesi konusunda, çok kıymetli bir sinemadır. Bu sinema macerasında bulunmaktan ötürü gurur duyuyorum. Bu işe emek verenleri hürmetle anıyorum.’’ dedi

Biket İlhan  ‘’Toplumuzda bayan olmak çok sıkıntı basamaklardan geçti. Sinemalarımız aracılığıyla bu mevzularda daha güzel farkındalıklar olduğunu düşünüyorum. Bayanın ismi yok, demişti His Asena. Bence şu anda bayanın ismi var lakin daha fazla yol alacağımız çok basamak var. Kendi ayakları üzerinde duran bayanlarımız var ve olmaya devam edecek. Umutsuz değiliz, güzel bir yere geldiğimizi düşünüyorum.’’ dedi

 

Engin Ayça ‘’Bizim sinemamıza, star sineması denir ancak bizde star sineması yok. Bizde, halkın kahramanlarının sinemaya geçmiş halleri var. Tıpkı şey değil. Yeşilçam sineması, halkın kelamlı ve klasik kültüründen beslenen bir sinema. Yeşilçamın dünyada örneği yoktur. Ve dünya tarihinde tek örnek olarak yerini almalıdır.’’ dedi.

 

Şerif Gören ‘’Sinema kahramanlar yaratabiliyor. Beşerler, karakteri benimseyip onu kahramanlaştırıyor ve rol model olarak alıyor.’’ Dedi. Reis Çelik ise  ‘’Sinemanın sosyolojik olarak hayatımızdaki değişime katkısı büyüktür.’’ dedi. 

 

Panel sonrası Halil Ergün, Atatürk Parkı’nda gösterilen ‘’Dedemin Gözyaşları sinemasını Adanalılarla birlikte izledi. Sinema gösterimi öncesi Zeydan Karalar, Ergün’e teşekkür plaketi takdim etti.

 

Umutsuzluktan çıkış noktası arayan dört gencin kıssası: “Sanki Her Şey Bir Felaket”

Yönetmen Umut Subaşı: Onlar ağladığı vakit seyirci de ağlamak istiyor lakin ben istemiyorum. Bu da benim hoşuma gidiyor.

Yönetmen Subaşı, sinemasının çıkış noktası için çok kolay derken, “Yaşadığım hayat, sıkışmışlık… Kendi ve kuşağımın mutsuzluğu, sineması yapmamdaki birinci sebep. Başından beri bununla ilgili bir sinema yapmayı istiyordum. Bu, aslında benim kısa filmlerimden getirip, devam ettirmeye çalıştığım bir ton. O ton en başından belirliydi. Agresif tercihler var sinemada. Seyirciye daima aralık koymaya çalışıyor. Bir küme seyirciyi hiç keyifli etmiyor. Onlar ağladığı vakit seyirci de ağlamak istiyor lakin ben istemiyorum. Bu da benim hoşuma gidiyor. Seyirciyi biraz göz gerisi etmek gerektiğini düşünüyorum.” diyor. 

 

Birbirine umut veren üç kızın kıssası: ”Bir Gün, 365 Saat”

Yönetmen Aksiyon Kaftan:  Bu yalnızca mağdur kıssası değil. Umut verici olması da kıymetli.

Yönetmen Aksiyon Kaftan sinema gösterimi sonrasında soruları yanıtlarken, sinemasına ait olarak;  “Ahbap Derneği İdare Şurası Üyesiyim. Derneğimize bu durumda olan bayanlar geliyor. Sohbetler oluyor. Sorunun çok daha yaygın olduğunun bir kere daha farkına vardım. Konuştukça, cinsel şiddet, aile içi cinsel şiddetle ilgili sinema yapma fikri oluştu. Bilhassa Reyhan, Asya ve Leyla’nın öykülerinin kesişmiş olması açısından değerliydi. Bu yalnızca bir mağdur öyküsü değil. Birebir vakitte birbirine güç veren üç kızın öyküsü olması, umut verici olmasıydı kıymetli olan… En nihayetinde adaletin tecelli etmiş olması bu öykünün doğalından güçlü bir öykü olduğunu düşündürdü. Tüm bunlar üzerinden anlatmamın daha yanlışsız olduğunu düşündüm. Birebir vakitte cesaretli bir annenin üzerinden anlatmanın da daha hakikat olduğunu, bu türlü bir durumla karşılaştıklarında, adalete başvuracaklarında kazanacaklarını göstermesi açısından da onları seçtim.” dedi.  

 

Bir uyurgezerin vicdanıyla hesaplaşması: “Karganın Uykusu”

Yönetmen Tunahan Kurt: Karakterin ortada kalması gerekiyordu. Seyirci ne büsbütün sevebilmeliydi, ne de nefret etmeliydi.

 

Yönetmenliğe gönül vermiş bir emniyet mensubu olan direktör Tunahan Kurt, “Karganın Uykusu” sinemasıyla sinemaseverlerin karşısına çıktı. Gösterim sonrasında izleyenlerin sorularını yanıtlayan Kurt, sinemanın çıkış kıssasını şöyle aktardı; “Sinema ve öykü arayışıyla alakalı çıkış öykümüz. Kuzenimin uyurgezer olması ve teyzemin yazın damda yatarken kuzenimin ayaklarını bağlaması beni çok etkilemişti. Kıssa arayışımda buradan beslendim birinci etapta. Daha sonra kıssanın karakteri, seyahati, yıllardır okuduğum kitaplar, izlediğim sinemalar beni besledi. Spesifik olarak şu karakter, şu kitap diyemem. Hepsinden beslendim. Karakterimiz Ahmet uyurgezer ve uykusunda karısını öldürüyor. Ve bunun vicdan azabını yaşıyor. Anlatımda, karakterin ortada kalması gerekiyordu. Seyirci ne büsbütün sevebilmeli ne de nefret etmeliydi…”

 

‘’Belgesel Sinema Yarışması’’ finalistleri seyirci ile buluştu

30. Memleketler arası Adana Altın Koza Sinema Festivali’nin Yarışması’nın ‘’Belgesel Sinema Yarışması’’ kısmında yarışan ‘’Flanöz’’ , ‘’Heartbeat of Tribal Galaxy’’ ve ‘’Aladağ Bir Yürek Yangını’’  sinemaları Adana’da seyirci karşısına çıktı. 

 

 ‘’Sulukulenin Son Günleri’’ , ‘’Tavuri’’ , ‘’Masumiyet’’ ve ‘’Anavarza Belgeseli’’ özel gösterimi

 

Sulukule’nin Son Günleri

 ‘’Sulukulenin Son Günleri’’ belgesel gösterimine Adana Büyükşehir Belediye Lideri Zeydan Karalar ve Nuray Karalar katıldı. Zeydan Karalar, gösterim sonrası Hacer Foggo’yu tebrik etti. 

Seyircinin ağır ilgi gösterdiği gösterim sonrasında yapılan söyleşi de Hacer Foggo belgesel sürecini anlattı. Foggo, “Sulukule aslında benim için okuldu. Orada yaşayan insanlardan, çocuklardan çok şey öğrendim. Kentsel dönüşüm aslında rantsal dönüşüm oldu, bunu birinci orada öğrendim.   Orada süren gayret artık yoksullukla ilgili devam ediyorum. Türkiye’de yapılan birinci kentsel dönüşüm en zayıf halka olan en fakir mahallede başladı. Sonra biliyorsunuz Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm başladı. Hiçbir birey kentsel dönüşüme karşı değildi aslında. Birlikte bu meskenler değişsin istediler. Hepsi artık Sulukule’nin etrafında, inanılmaz bir derin yoksullukla çaba etmeye devam ediyor. Onların konutlarının yerinde ise öteki beşerler oturuyor.” dedi. 

 

Derviş Zaim ile ‘’Tavuri’’ üzerine 

Belgesel Özel Gösterim kısmında Derviş Zaim’in Tavuri sineması gösterildi. Şeytan (tavuri) lakaplı Mustafa Serttaş ekseninde kabahat, suça bağımlılık, toplum, özgürlük temalarının işlendiği sinema sonrası Zaim, izleyicilerden gelen soruları cevapladı. Zaim ‘’Belgesel, kendime sorular sorduğum bir tecrübe oldu. Her kurmaca sinema yapan direktörün, yolda belgeselle tanışması, onun hayrınadır. Hakikatla olan alakanızı daha da netleştirmek üzere size yarar sağlama ihtimali olur. Tavuri’de ihlal ve ihmal edilmiş birinin öyküsünü anlattım. Çok güç ve öğretici bir projeydi.’’ dedi.

 

‘’Kısa Sinema Yarışması’’ finalistleri gösterildi

Uluslararası Kısa Sinema Yarışması’nın finalistlerinden; Jordan K. Paul’un yönettiği Animals, Eser Tokaş’ın yönettiği Dehliz, Volkan Durmuş’un yönettiği Yada Yağmurları, Evrim İnci’nin yönettiği Duvar, Gülce Besen Dilek’in yönettiği Kolaj, Uğur Savaş’ın yönettiği Kurdun Kutusu, M. Sezer Bildiren’in yönettiği Kirpi belgeselleri gösterildi.

Ulusal Öğrenci Kısa Sinema Yarışması’nın finalistlerinden; Hayallerin Ötesinde, Kayıp Dengbej, Dilek Kutusu, Bunun Ne Olduğunu Sorarlarsa, Bu Bir Yaprak, Onlar İçin İmroz, A Christmas PResent, The Galactic Treasure, Fort he Last Time Only, Kara Vebal, Magus Baba’nın Mavi Maymunu ve Nefes sinemaları izleyiciyle buluştu.

 

Bağımsız Sinema Dağıtım/ Gösterim Alanında Filmkoop Tecrübesi ve Yeni Olasılıklar

Festival kapsamında Çukurova Altın Koza Sinema Akademisi’nin düzenlediği, ‘’ Bağımsız Sinema Dağıtım/ Gösterim Alanında Filmkoop Tecrübesi ve Yeni Olasılıklar’’ konulu konuşmada Vuslat Saraçoğlu, Başkan Özdemir, Özgür Balcı sinemaseverlerle bir ortaya geldi. Temel 01 Burda AVM Cinemapink’te düzenlenen aktifliğe büyük ilgi gösterildi.

 

 ‘’Türkiye’de Sinema Eğitimin Kesime Katkısı’’

Çukurova Altın Koza Sinema Akademisi’nin düzenlediği ‘’Türkiye’de Sinema Eğitimin Bölüme Katkısı’’ başlıklı aktiflikte ise Prof. Dr. Nezih Orhon, İlker Canikligil, Zeynep Ünal konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Murat Tırpan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi . Temel 01 Burda AVM Cinemapink’te gerçekleşti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen