Cts. Nis 27th, 2024


Keçiören Belediye Lideri Turgut Altınok başkanlığında düzenlenen “Ankara Buluşmaları”na Kent Araştırmaları Enstitüsü Genel Yöneticisi Buyruk Osmanoğlu, Çalışma Programları Koordinatörü Dr. Pınar Çobanyılmaz, ADAMOR Toplum Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sosyolog- Araştırmacı ve Basın ve Halkla Bağlar Sorumlusu Elif Soysal katıldı.

Toplantıda Ankara’nın kentsel problemleri ele alınırken sorunların tespiti ve tahlil teklifleri konusunda istişarelerde bulunuldu. Enstitü Yöneticisi Buyruk Osmanoğlu, Türkiye’deki ve dünyadaki kentlere yönelik yapılan araştırmalar ışığında teorik bilgileri paylaşarak, kentsel düzenlemelerle ilgili ne cins uygulamaların yapıldığını örnekleriyle anlattı.

“HER KENTİN BİR RUHU VAR”

Ankara Buluşmaları’nda yaptı​ğı değerlendirmede, Başkent’in kentsel problemlerini geniş ölçekte ele aldıklarını ve dünyadan örneklerle kapsamlı bir tahlil yaptıklarını belirten Keçiören Belediye Lideri Turgut Altınok, “Her kentin bir ruhu var ve biz bu ruha sadık kalmalıyız. Bizler de kentlerimizi inşa ederken tarihi ve kültürel dokuya sahip çıkarak, geçmişimizle ilişkimizi koparmadan inşa ve ihya sürecini işletmeliyiz. Biz Keçiören’de birçok noktada tarihi yapılarımızda, sokaklarımızda ve çağdaş eserlerimizde bu anlayışı sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz Estergon Kalesi’nde; Selçuklu, Osmanlı ve Türk tarihini içinde barındıran motiflerle geçmişimizi bir bakıma burada yaşatıyoruz. Öteki bir örnek ise Osmanlı devrinde çobanlara eğitim verilen ve bugün restore ederek Atatürk Ulusal Gayreti haline getirdiğimiz tarihi yapı, çoban mektebi. Burayı Ulusal Emlak Genel Müdürlüğümüzden devralarak ruhuna uygun bir halde restore ettik ve müze haline getirdik. Natürel bu çalışmalar kâfi mi derseniz, net bir formda yetersiz kaldığını görüyoruz. En azından kadim kimliğimizi koruyacak yapılarımızı restore ederken o ruha sadık kalırsak, kültürel değerlerimizde daha sağlıklı bir formda gelecek nesillere aktarabiliriz.” diye konuştu.

SORUNSUZ KENTLER İÇİN SAĞLAM ALTYAPI ŞART

Şehirlerin kimliğini korumak için sağlam bir altyapı üzerine inşa çalışması yapılması gerektiğini de vurgulayan Altınok, “Sizlerin de ortaya koyduğu bilgilere baktığımızda, kentlerin dünya genelinde inşa süreci hem coğrafyadan hem kültürel kıymetlerden etkilenmiştir. Bu bağlamda, gelecekte kurulacak kentlerde tarihi ve kültürel bedellere bağlı kalınması gerektiği hususu ön plana çıkıyor. Öte yandan bir de kentlerin altyapı sorunları var. Altyapı sorunlarını çözmeden üstyapıyı sağlıklı bir biçimde inşa etmek ise neredeyse imkânsız. Üst yapıyı kalıcı ve kadim olarak inşa etmek için sağlam bir alt yapıya muhtaçlık var. Biz Ankara’da da bu altyapı eksikliğinden kaynaklı, tarihi ruha ve dokuya karşıt yapılaşmanın olduğunu pekâlâ görüyor ve her fırsatta lisana getiriyoruz. Altyapı eksikliğinin medeniyetimizin gelişmesinde mani teşkil ettiğini somut destekleriyle anlatıyoruz. İnşallah Ankara’nın altyapısını önümüzdeki süreçte düzeltecek buna uygun mimari yapılar inşa ederek kent meselesini en aza indirecek projeleri geliştireceğiz” tabirlerini kullandı.

Öte yandan toplantıda, kentlere ait fiziki, kültürel ve sosyolojik bağlamda yapılan araştırmalarla ortaya konan sonuçlar çerçevesinde lokal idarelerin neler yapabileceğine yönelik Türkiye’deki ve dünyadaki şehircilik literatürü masaya yatırıldı.

Başkan Altınok katkı ve iştiraklerinden ötürü uzmanlara teşekkür etti. ​

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen