Paz. May 19th, 2024

Kooperatifçiliğe ve kooperatiflere özel kıymet veren Aydın Büyükşehir Belediyesi küçük aile işletmelerinin kalkınması için bir ziraî kalkınma kooperatifine daha süt soğutma tankı hibe etti. Bozdoğan’ın Haydere Mahallesi’ndeki Haydere Kırsal Kalkınma Kooperatifi’ne yapılan hibeyle üreticiler sütü soğutarak sattıkları için gelirlerinin arttığının altını çizerken, Aydın Büyükşehir Belediye Lideri Hasret Çerçioğlu da kolektif üretime dayanak vermeye devam edeceklerini söyledi.

Üreticilerin bir ortaya gelerek güçbirliği yapmaları için her türlü takviyesi sunan Aydın Büyükşehir Belediyesi, bir kooperatife daha 6 tonluk süt soğutma tankı hibesinde bulundu. Son sistem süt soğutma tankıyla sütlerini soğutarak sattıkları için pazarlık bahtları artan üreticiler daha fazla kazanmaya başladı. Kooperatiflerinin 65 üyesi olduğunu söyleyen Haydere Kırsal Kalkınma Kooperatifi’nin Lideri Mustafa Hızal “Büyükşehir Belediye Liderimiz bir dilekçemizle süt soğutma tankımızı gönderdi. Bu tank üreticimizin daha güzel fiyatlara süt satmasını sağlıyor. Bizim emelimiz küçük üreticiyi kalkındırmak. Daha çok süt toplasak hem üreticimizin karı daha da çoğalacak hem de bizim çıkarımız çoğalacak. Yem fiyatlarına yeni gelen artırımlardan ötürü, mazota ve gübreye gelen artırımlardan ötürü üreticiler kasvet çekiyor” dedi.

Teşvikler üretime yansıyor

Çiftçiye takviye verildiğinde çiftçinin de daha fazla üreteceğinin altını çizen Hızal “Son artırımlardan ötürü üreticimiz üretmekten uzaklaşmaya başladı. Bu türlü teşvikler olunca üretici biraz daha üreteyim diye uğraşıyor. Lakin teşvik almazsa üretici üretmekten vazgeçiyor. Büyükşehir Belediyemiz tankı vermeden evvel çok eza yaşıyorduk. Sağ olsun Hasret Liderimiz tankımızı verdi ve daha rahat çalışıp daha rahat kazanmaya başladık. Üreticilerimize de bunu yansıtmaya başladık” tabirlerini kullandı.

‘Enerji masraflarımız azaldı’

Kooperatifin lider yardımcısı Cüneyt Çetin ise kendisinin de bir çiftçi olduğunu hatırlatıp “Sağ olsun Hasret Lider kooperatif ismine bizlere çok hoş imkânlar sağladı. Bu türlü son teknoloji, elektrik sarfiyatı az olan ve masraflarımızı azaltan hoş bir tank gönderdi. Şu anda daha çok süt soğutup daha az güç harcıyoruz. Güç harcamamız 500-600 lira azaldı. Tank arıza yapar da sütümüz bozulur korkumuz yok, başımız rahat” dedi.

‘Kooperatife büyük bir yatırım’

Kooperatif üyelerinden Ahmet Berdik ise “Daha evvel süt soğutma tankımızı süt verdiğimiz kuruluştan temin ediyorduk, yetersizdi. Hasret Lider buraya geldiğinde rica etmiştik, isteğimizi yerine getirdi. Bu tank olmasa süt verdiğimiz kuruluşa sıcak süt verecektik. Bunun yanında tankımız mahallemizde olduğu için daha rahat çalışıyoruz. Bu tank üretimi teşvik ediyor ancak yaşadığımız süreçte bu işten para kazanmıyoruz. Mecburuz, yapıyoruz. Bu güç vakitte bu türlü bir imkân sunduğu için Hasret Başkan’a teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hibe edilen tankın tam otomatik olduğunu hatırlatan Berdik “Kooperatif ismine büyük bir yatırım. Lakin yalnızca Büyükşehir Belediyesi değil öbür kurumlar da kooperatiflere dayanak vermeli” ifadelerini kullandı.

Başkan Çerçioğlu: Üreticimizin pazarlık talihini artırıyoruz

Üreticilerin güçbirliği yapmalarını ve bu formda daha fazla kazanmalarını her vakit destekleyeceklerinin altını çizen Lider Çerçioğlu, “Kooperatiflerimize süt soğutma tankları hibe ederek yalnızca onların litre başına 20 kuruş takviye alarak daha fazla kazanmalarını değil, tüketicilerimizin de soğutulmuş ve hijyenik süte ulaşmalarını hedefliyoruz. Bunun yanında üreticilerimiz kendi tankları olduğu için pazarlık bahtlarını artırıyor ve özgürce istedikleri firmayla çalışabiliyorlar. Üreticimizin, münasebetiyle da ülkemizin daha fazla kazanması için her türlü takviyesi vermeye devam edeceğiz, üreticimizin kâfi ki daha fazla üretmek istesin. Her vakit üreticimizin yanındayız” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen