Per. May 9th, 2024


Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen ve dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Şenliklerinin Ankara’daki durağı Başşehir Kültür Yolu Şenliği, ikinci gününde de ziyaretçi akınına uğradı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin memleketler arası marka bedeline katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Şenliklerinin Ankara’daki durağı Başkent Kültür Yolu Şenliği, ikinci gününde de büyük ilgi gördü. 1 Ekim’e kadar devam edecek şenlikteki tüm etkinliklere ağır ilgi vardı.

 

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK CSO ADA ANKARA’DA 

Festivalin ikinci gününde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, CSO Ada Ankara’da basın mensupları ile bir ortaya gelerek, şenlik hakkında bilgiler verdi. Daha sonra “Arttırılmış Gerçeklik” standını gezen Bakan Yardımcısı Mumcu’ya, Küratör Beste Gürsu, eser sahipleri ile birlikte stant hakkında bilgi verdi. Yapıtlarında yalnızca asıl kültürleri değil tüm yaşanmışlıkları ile edinilen tecrübeleri sanatlarına aktaran sanatkarların bir ortaya geldiği “Arttırılmış Gerçeklik” standı, şenlik mühletince fiyatsız olarak CSO Ada Ankara fuayesinde sanatseveler ile buluşacak. 

 

BİR VAKİTLER DENİZİN OLDUĞU YER

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, daha sonra basın mensupları ile birlikte CerModern’de yer alan “Bir Vakitler Denizin Olduğu Yer / Dolomitlerin Çağdaş Sanatı” standını de şenlik kapsamında ziyaret etti. İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomik ve Ticari Ofis Başkanlığı Baş Müsteşarı Francesco De Stefani’nin de eşlik ettiği ziyaret sırasında, stant hakkındaki detayları Kültür Ataşesi Maria Luisa Scolari anlattı. 10 sanatkarın yapıtlarından oluşan stant, geçmişi keşfetmeyi, bugünü yansıtmayı ve gelecek hakkında hayaller kurmayı amaçlıyor.

 

TÜRK VE BOŞNAK KÜRATÖRLERİN SEÇKİSİ 

18. yüzyılda yaşamış 20 bedelli sanatkarın yapıtlarından oluşan ve Saraybosna Müzesi’nin en değerli koleksiyonlarından biri sayılan “Bir Vaktile Sarajevo” standı de Başşehir Kültür Yolu Şenliği aktiflikleri kapsamında ağır ilgi görüyor. Türk ve Boşnak küratörler tarafından hazırlanan ve Saraybosna Türklerinin ömürlerinden kesitler sunan 122 modüllük koleksiyon birinci kere yurt dışına çıkartılarak, Millet Kütüphanesi Külliyesi’nde sergilenmeye başlandı. Dört tematik kümeden oluşan seçkide; çarşı ve mahalleler, orta sokaklar, el sanatları ve atölyeler, görünümler, panoramalar, günlük hayattaki portreler sanatseverleri eşsiz bir seyahati çıkarıyor.

 

 

 YEDİ SANATKARDAN ESERLER ANADOLU’NUN GÜNDELİK ÖMRÜYLE BİR ARADA

Festival boyunca Ankara Fotoğraf ve Heykel Müzesi’nde görülebilecek “Sanatta Etnografik Gerçeklik” standı, kültürün yaşayan canlı sürecini, gelişimini, kendi içinde yetişerek ve olgunlaşarak nasıl büyüdüğünü sanatseverlere aktarıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü koleksiyonundaki etnografik eserlerden bir seçkinin yanı sıra Ankara Fotoğraf Heykel Müzesi koleksiyonundan fotoğraflar ile hazırlanan stant, iki farklı disiplinin buluşmasıyla kültür ve sanat tarihimizin bir kısmına ışık tutuyor. Stantta, Türk fotoğraf sanatının çarpıcı örnekleri ve fotoğraf tarihimizin kilometre taşları diyebileceğimiz yedi sanatkardan seçilen eserler, Anadolu’nun çeşitli yörelerine ilişkin gündelik ömür objeleriyle bir ortada yer alıyor. 

 

FESTİVALDE PAZAR KONSERLERİ COŞKUSU

Başkent Kültür Yolu Festivali’nin ikinci gününde Başşehir Millet Bahçesi Ana Sahnede İkilem grunu Ankaralılarla buluştu. CSO Ada Ankara Ana Salonda Can Ozan sevilen hit müziklerini seslendirirken, Cermodern Açık Hava konserlerinde ise Jazz for Kids, Gülçin Ergül Ft. Canto Orkestrası ile Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars Orkestrası Ankaralılara keyifli saatler yaşattı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen