Per. May 2nd, 2024


Borusan Sürdürülebilir Yarar Programı, ikinci periyodunda “Birlikte İyileşiyoruz” bildirisiyle zelzele bölgesine odaklanırken programda desteklenecek projeler açıklandı. 

 

Sürdürülebilir bir dünya inşası için toplumsal ve çevresel faydayı faaliyetlerinin merkezinde konumlandıran Borusan’ın, Borusan Sürdürülebilir Yarar Programı’nda ikinci periyot için destekleyeceği projeler belirli oldu. Impact Hub İstanbul iş birliği ile gerçekleştirilen programın ikinci devrinde “Birlikte İyileşiyoruz” mesajıyla sarsıntı bölgesindeki toplumsal ve çevresel sıkıntıların tahliline yönelik orta ve uzun vadede yine inşa sürecine katkı sağlamayı amaçlayan projeler destekleniyor.  

 

Programın 2. periyot odak alanları ortasında, nitelikli eğitim dayanağı, eşitsizliklerin azaltılması, geçim kaynakları ve iş imkanları yaratma, etraf ve ekoloji başlıkları yer aldı. 25 Temmuzda müracaatları açılan ve 27 Ağustosta müracaatların kapandığı programa, 38 kentten 142 müracaat geldi. 

 

Projelere kapsamlı dayanaklar veriliyor 

Kazanan projelere, 6 ay boyunca gereksinimlerine nazaran tasarlanacak kapasite ve proje geliştirme takviyesi, tesir modeli oluşturma dayanağı, eğitim ve atölye dayanağı, mentor ve uzman dayanağı ve görünürlük takviyesinin yanı sıra, proje başına 300 bin TL’ye kadar hibe desteği sunulacak. Bununla birlikte, Borusan’ın ve Impact Hub İstanbul’un irtibat ağlarına dâhil olma fırsatı sağlanacak.

 

Seçilen projeler muhakkak oldu

Programın ikinci devrinin heyeti Gazeteci, Muharrir, Akademisyen Dr. Fatoş Karahasan, Birleşmiş Milletler (BM) Bayan Ünitesi Ülke Yönetici Yardımcısı Zeliha Ünaldı, Yuvam Dünya Kurucusu & İdare Heyeti Lideri Kıvılcım Kocabıyık, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Üreme Sıhhati Program Koordinatörü Gökhan Yıldırım, Sinemasal Kurucusu & İdare Şurası Lideri Enes Kaya ve Borusan Holding İnsan, İrtibat ve Sürdürülebilirlik Küme Lideri Nursel Ölmez Ateş’ten oluştu. 

Borusan Sürdürülebilir Yarar Programı’nda desteklenecek 4 proje;

Ayşe Kaşıkırık’ın Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı, toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı afet idaresi kategorisinde, bayanlara kapasite güçlendirme dayanağı sunarak, afet ve kriz devirlerinin yarattığı olumsuz tesirleri, bayan liderliğinde birer fırsata dönüştürebilmeyi ve bayan potansiyelinin ortaya çıkmasını hedefliyor.

Kevser Özcan’ın Sağlık Hakkı Derneği, sağlık haklarına erişimi kolaylaştırma kategorisinde, afet periyodunda ortaya çıkan üreme sıhhati sorunlarına yönelik Hatay’da yaşayan bayanları, sıhhat sorunlarına yönelik bilgilendirmek ve sıhhat okuryazarlığı seviyesini artırmak üzere bir elçi düzeneği inşa etmeyi amaçlıyor.

Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar’ın Erişilebilir Her Şey girişimi, sarsıntı ve yine yapılanma sürecinde etkin rol oynayan aktörleri ve karar alıcıları, erişilebilir kentler tasarlama konusunda harekete geçirici, bilinçlendirici, kamuoyu oluşturulacak bir irtibat ve savunuculuk kampanyası yürütülmesine odaklanıyor.

Uğur Mursaloğlu’nun Çiftçiden Eve adlı dijital platformu, geçim kaynakları ve istihdam yaratma başlığı altında, kurduğu sipariş sistemi aracılığıyla afet bölgesindeki satış yapan üreticilerin eserlerini, tüketici ile buluşturmayı ve afet bölgesindeki istekli aşevlerine yahut süreksiz kentlerde yaşayan insanlara besin ulaştırarak kırsal kalkınmaya takviye olmayı amaçlıyor.

Borusan Sürdürülebilir Yarar Programı’nın ikinci periyoduna yönelik görüşlerini lisana getiren Borusan Holding İnsan, İrtibat ve Sürdürülebilirlik Küme Lideri Nursel Ölmez Ateş, “6 Şubat tarihinde yaşadığımız felaket ile ülkesine gönül borcu olan her kurum üzere bizler de istikametimizi zelzele bölgesine çevirdik ve neler yapabileceğimize odaklandık. Birlikte İyileşiyoruz ana temasını taşıyan programımızın ikinci devrinde sarsıntı bölgesine yarar yaratmayı amaçladık. Cumhuriyet’in 100.yılında meyvelerini topladığımız Borusan Sürdürülebilir Yarar Programının birinci devrinde, tesir alanı geniş, hoş çıktılar elde ettik. Birinci periyottaki tecrübeleri, ilerleme etaplarını ve gelinen noktayı bir belgesel haline getirerek unutulmaz kıldık. İkinci devrimizde de yarara odaklanan ve fark yaratan bir süreç yaşanacağına inanıyorum” dedi.

 

Programın birinci devri belgesel haline getirildi

Borusan Sürdürülebilir Yarar Programı’nın birinci periyodunu geçtiğimiz haftalarda tamamlayan Borusan, birinci devir projelerin yer aldığı bir belgesel sineması de çekti. Vedat Atasoy’un direktörlüğünü üstlendiği belgeselde, projelerin ilerleme süreçleri, dayanak alınan periyotta yapılanlar anlatılırken Borusan’ın toplumsal yarar odaklı yaklaşımını da gözler önüne seriyor. Belgeselin birinci gösterimi 2 Ekim Pazartesi günü saat 20.00’de Digiturk beIN İZ kanalında olacak. Sonrasında ise Borusan Holding’in toplumsal medya hesaplarında yayınlanacak.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen