Paz. May 19th, 2024

Bulaşın çok süratli olduğu Omicron varyantında salgından korunmanın tek yolunun tedbir almakla mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, maske kullanımının salgından korunmada en değerli silah olduğunu vurguluyor. Maske kullanımının bir toplumsal sorumluluk ve diğerlerinin sıhhatine hürmetin bir sözü olduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, maskelerin sık sık değiştirilmesi, çok riskli yerlerde çift maske takılması gerektiğini hatırlattı.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Omicron varyantının çok süratli bulaştığını belirterek tedbirlere devam etmenin ehemmiyetini vurguladı.

Halk sıhhatinin değerinde kıymetli yol katedildi…

Pandemi nedeniyle insanlığın eşi gibisi az görülecek güç yıllardan geçtiğini belirten Prof. Dr. Haydar Sur, “Bu sürecin daha ne kadar süreceği aşikâr değil. Lakin insanlığın kimi değerli kazanımları da oldu. Bilhassa halk sıhhatinin değerini anlatma ve farkındalık oluşturma açısından çok kıymetli yol kat edildi.” dedi.

Sağlıklı kalmak için ilaç almak ve doktora gitmek yetmiyor…

Pandemi sürecinde öğrendiğimiz iki şey olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, “Birincisi sıhhati kaybetmeden sağlıklı kalmak çok kıymetli bunu anladık. İkincisi ise sağlıklı kalmak için yalnızca ilaç almak ve doktora gitmek yetmez. Etrafa sahip çıkmak lazım.” dedi.

Son 40 yılda 44 yeni hastalık…

İnsanlık tarihinde salgın hastalıkların daima var olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Haydar Sur, “Yeni kovitler çıkacak, yeni mikrobik hastalıklar çıkacak. Son 40 yılda 44 yeni hastalık oldu insanlık tarihinde. Ortalama her yıl 1,1 hastalık hiç yokken ortaya çıkıyor. Bu ne demek? Tabiatın istikrarını çok bozuyoruz demek. Bu hastalıkların hiçbiri sebepsiz yere ortaya çıkmıyor.”dedi.

Sağlıklı hayat hayata geçirilmeli

Prof. Dr. Haydar Sur, sağlıklı ömür tarzlarının hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek “Güzel bir uyku tertibi, gerilimden uzak ömür, bağımlılıktan uzak hayat öneriyoruz. Bunun dışında beslenmemizin istikrarlı ve sağlıklı olması kıymetli. Fizikî hareketlilik de hayatımızın bir kesimi olmalı.” dedi.

Bu periyottaki en değerli salihımız: Maske

Bulaşın bu kadar süratli olduğu bir varyantta direkt bulaşmanın çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Haydar Sur, “Bizim kendimizi koruyabilecek ve geçişi önleyebilecek tek bir silahımız var: Bu da maske. Maske kullanımı bu periyotta çok kritik ehemmiyete sahip. Omicron öldürmüyor, hastaneye de yatırmıyor lakin maske taksınlar, takmasınlar diyebilir miyiz? Hayır diyemeyiz! Bu türlü bir şey asla olmamalı. Zira sıhhat sistemine çok fazla hasta yüklendiği vakit sistem hizmet veremez hale gelecek. Müracaatlar karşılanamaz hale gelecek. Münasebetiyle bu varyantın süratli yayılımını yavaşlatmak için maske takmak büyük kıymet taşıyor.” dedi.

Maske takmadan sokağa çıkınca kendimizi berbat hissetmeliyiz

Hasta sayısını vakte yayıp en az düzeye indirebilmenin sıhhat sisteminin devamlı işlerliği ve sıhhat hizmeti verilebilirliği açısından çok kritik kıymet taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, “Bu günlerde maske kullanmak hem kendimizi korumak hem de diğerlerinin sıhhatine hürmet gösterdiğimiz, etrafımızdakiler için bir tehdit oluşturmadığımızı göstermek açısından çok kıymetli. Nasıl ki sokağa bakımsız ve berbat bir halde çıkmıyoruz, bunu toplumsal bir kural olarak görüyoruz, maskesiz de çıktığımızda kendimizi makus hissetmemiz gerekir. Maskesiz sokağa çıkmaktan utandığımız günleri yaşamamız lazım.” diye konuştu.

Prof. Dr. Haydar Sur, maske kullanımının bir toplumsal sorumluluk ve oburlarının sıhhatine hürmetin bir tabiri olduğunu söyledi. Maskeyi yalnızca imaj olarak kullanmanın hiçbir faydası olmadığını kaydeden Prof. Dr. Haydar Sur, “Maskeyi yalnızca imaj için takmak, çenede taşımak, maskenin paklığına dikkat etmemek hem kendimiz hem de öbürleri için risk oluşturur. Bir maskeyi 15 gün takmak çok yanlış. Bir maskenin 4 – 5 saat kollayıcı ömrü var. Maskeyi 4-5 saatte değiştirmek gerekiyor. Her gün yeni maskenin kullanılması lazım.” ikazında bulundu.

Çok riskli yerlerde çift maske takılmalıdır

Kullanılan maskenin gayeye uygun olduğundan emin olmak gerektiğini de belirten Prof. Dr. Haydar Sur, “Maskenin havadaki partikülleri ve virüsleri süzme özelliği olmalıdır. Bir bireyle karşılıklı oturduğumuzda bizde maske varsa 85 koruyuculuk sağlar. Karşı taraf da takarsa 95 koruyuculuğa ulaşmış olur. Bu durum üç katlı cerrahi maskelerde geçerli. Bu da bizim için kâfi müdafaa seviyesidir. Çok riskin arttığını düşündüğünüz yerlerde yarım saatliğine 45 dakikalığına çift maske takmak çok makul bir yol olabilir.” dedi.

Çocuklar sınıfta kesinlikle maske kullanmalı

Çocukların da maske kullanımına özendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Haydar Sur, “Çocuklar açık havada oynadıklarında aralarını korudukları sürece maskelerini çıkarabililrler. Daima olarak kapalı ortamda bulundukları vakit kesinlikle maskelerini takmaları gerekiyor.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen